שתף קטע נבחר

 

צפון קוריאה תתקוף בנשק גרעיני? כל התרחישים

צבא המדינה המבודדת מסר שקיבל אור ירוק לתקוף את ארה"ב - אפילו בנשק גרעיני. אולם, לא בטוח שפיונגיאנג תרצה לפנות ל"נשק יום הדין" נגד המעצמה הגדולה בעולם ולסכן את קיומה. בסוף זה ייגמר בשלום? כל האופציות על השולחן

צבא צפון קוריאה מסר אתמול (יום ד') הודעה דרמטית לפיה הוא קיבל אישור לתקוף את ארצות הברית - אפילו בנשק גרעיני. במקביל, גורמי מודיעין בדרום קוריאה השכנה מסרו לסוכנות הידיעות "יונהאפ" שבמדינה כי צפון קוריאה החלה להעביר מה שנדמה כטילים לטווח בינוני לעבר חופה המזרחי. לא ברור אם אלו טילים חמושים בראשי נפץ כלשהם ואם פיונגיאנג מתכננת לשגרם, או שהיא מציבה אותם באזור לצורך הפגנת כוח.

 

איום רודף איום, כותרות אחרונות

התרסה צפון קוריאנית: "פותחים מחדש את הכור"

צפון קוריאה הודיעה על "מצב מלחמה" מול הדרום

"כולנו אזרחי אומה אחת": קוריאה תחת איום

ארה"ב שלחה מטוסי קרב חמקניים לדרום קוריאה

 

המתיחות בין צפון קוריאה לבין ארה"ב ודרום קוריאה החריפה באחרונה אחרי שמועצת הביטחון של האו"ם הטילה סנקציות חדשות על פיונגיאנג בגלל הניסוי הגרעיני התת-קרקעי שביצעה בחודש פברואר - השלישי שלה במספר - שנתפש כצפצוף נוסף על העולם.  

 

איבדו את הצפון? ד"ר אמילי לנדאו באולפן ynet על איומי הגרעין של פיונגיאנג    (צילום: אורי דוידוביץ' וניצן דרור )

איבדו את הצפון? ד"ר אמילי לנדאו באולפן ynet על איומי הגרעין של פיונגיאנג    (צילום: אורי דוידוביץ' וניצן דרור )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הכריז על מצב מלחמה עם הדרום. קים ג'ונג און (צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS) (צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS)
הכריז על מצב מלחמה עם הדרום. קים ג'ונג און(צילום: AFP PHOTO / KCNA via KNS)

 

מאז הטלת הסנקציות בחודש שעבר, מאיימת צפון קוריאה כמעט מדי יום על האויבת הוותיקה מדרום ועל ארה"ב. השיא הגיע אמש עם האיום בתקיפה גרעינית נגד ארה"ב.

 

בתגובה לאיומים האחרונים מצד פיונגיאנג שלחה ארה"ב לדרום קוריאה מטוסי קרב חמקניים מסוג F-22 ומפציצים מסוג B-52 והודיעה כי צבא ארה"ב יציב מערכת להגנה מפני טילים בליסטיים באי גואם שבמערב האוקיינוס השקט.


ממשיכים בפרובוקציות. תרגיל שיגור טילים צפון קוריאני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ממשיכים בפרובוקציות. תרגיל שיגור טילים צפון קוריאני(צילום: רויטרס)

המפקד העליון ירד לשטח. בגבול עם דרום קוריאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המפקד העליון ירד לשטח. בגבול עם דרום קוריאה(צילום: רויטרס)

 

איך תסתיים המתיחות הגדולה בין המעצמה הגדולה בעולם לבין המדינה המבודדת בעולם? שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב שידר בשבוע שעבר פסימיות והזהיר שהמצב "עלול פשוט לצאת מכלל שליטה" ומומחים בנושא העלו כמה תרחישים שיכולים לקרות בסבירויות שונות:

 

תרחיש 1: צפון קוריאה תוקפת ישירות את ארה"ב או מטרות אמריקניות

לטענת המומחים, לצפון קוריאה אין יכולת לתקוף ביבשת האמריקנית בנשק גרעיני משום שאינם יכולים להטעין ראשי נפץ על טיל לטווח ארוך.

ובכל מקרה, גם אם הצפון קוריאנים יצליחו במשימה הרי שקיים סיכוי נמוך שהטיל יוכל להגיע לשטח ארה"ב. אולם, טילי הסקאד הסובייטים שנמצאים בידי פיונגיאנג כן יכולים לפגוע בדרום קוריאה השכנה, שבה לארה"ב יש כמה בסיסים צבאיים.

 

"אני לא רואה איך דבר כזה יכול לקרות, פשוט בגלל התגובה (האמריקנית)", אמר ל"גרדיאן" הבריטי אדם קאצ'קארט, מומחה לצפון קוריאה באוניברסיטת המלכה בבלפסט. קאצ'קארט ומומחים אחרים טוענים כי באופן תיאורטי, הקרבה של הכוחות האמריקניים לצפון קוריאה מעניקה להם יתרון צבאי גדול ושכל תקיפה של מטרות אמריקניות תהיה צעד התאבדותי.


הסנקציות האחרונות הרתיחו את פיונגיאנג. מועצת הביטחון של האו"ם ( צילום: AFP) ( צילום: AFP)
הסנקציות האחרונות הרתיחו את פיונגיאנג. מועצת הביטחון של האו"ם( צילום: AFP)

  

חמקנים מסוג F-22 נשלחו לדרום קוריאה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חמקנים מסוג F-22 נשלחו לדרום קוריאה (צילום: רויטרס)

מפציצי B-52 טסו סמוך לגבול בין הקוריאות  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפציצי B-52 טסו סמוך לגבול בין הקוריאות (צילום: רויטרס)

 

תרחיש 2: צפון קוריאה תוקפת את דרום קוריאה

לשתי הקוריאות יש היסטוריה ארוכה של עימותים צבאיים, ולמעשה בין שתי המדינות ממילא מתקיים "מצב מלחמה" טכני מאחר שהקונפליקט המזוין ביניהן בשנים 1953-1950 הסתיים בהפסקת אש ולא בהסכם שלום.

 

הנציג הבריטי לשעבר בצפון קוריאה, ד"ר ג'יימס הואר, התייחס לתרחיש ואמר כי "סיאול מאוד פגיעה. אתה יכול לירות טיל או שניים היכן שהוא ליד שדה התעופה אינצ'ון רק כדי להראות שאתה יכול לעשות את זה, או להעביר ספינות לאזור של האיים השנויים במחלוקת".  

 

בעולם עדיין זוכרים את תקרית האש החמורה בנובמבר 2011, אז שיגרה צפון קוריאה עשרות פגזים לעבר האי יאונפיאונג שנמצא תחת ריבונות דרום קוריאה ולעבר אזור הים המקיף אותו, סמוך לגבול המערבי שלהן. לפחות שני חיילים דרום קוריאנים נהרגו בתקרית ו-12 נוספים נפצעו. צבא דרום קוריאה השיב באש.

 

צפון קוריאה ירתה פגזים, הרוגים ופצועים בדרום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ב-2010 הפגיז הצפון אי שנמצא תחת ריבונות הדרום ()
ב-2010 הפגיז הצפון אי שנמצא תחת ריבונות הדרום

 

אולם, לא בטוח שבצפון ירצו לממש את איומם להפוך את דרום קוריאה "לים של אש" והמומחים מסבירים כי תקיפת טילים צפון קוריאנית או כל פעולה צבאית אחרת נגד הדרום יגררו תגובה צבאית קשה מצד סיאול ואולי אף ארה"ב ותגבה את חייהם של רבים. כמו כן, בפיונגיאנג לא ירצו להסתכן בפגיעה באזרחים סינים שמתגוררים בדרום קוריאה משום שסין היא אחת מבעלות בריתה הגדולות ביותר של צפון קוריאה.

 

תרחיש 3: צפון קוריאה תבצע ניסוי גרעיני

בחודשים האחרונים ביצעה צפון קוריאה ניסוי גרעיני תת-קרקעי וניסויי טילים - צעד שנועד לצרכים צבאיים וגם לשלוח מסר לקהילה הבינלאומית.

 

"דוחפים קדימה". מפת האזור שבו נערך הניסוי הגרעיני של צפון קוריאה (צילום: ISIS) (צילום: ISIS)
"דוחפים קדימה". מפת האזור שבו נערך הניסוי הגרעיני של צפון קוריאה(צילום: ISIS)

 

"יש להם בבירור תוכנית לפתח דברים כאלה. המדענים ומי שמפקד עליהם ידחפו לקדם את התוכניות ואת הניסויים", אמר ד"ר הואר הבריטי. קאצ'קארט סבור כי בצפון לא ימהרו לבצע ניסויים נוספים בשיגור טילים או בנשק גרעיני כדי שלא להסתכן בחשיפת התקלות הטכניות שעמן הם עדיין מתמודדים - דווקא בשעה שהם מבקשים לשלוח מסר של כוח ועוצמה.

 

תרחיש 4: צעדיים לא-צבאיים

צפון קוריאה מנעה אתמול כניסה ממאות פועלים מדרום קוריאה לאזור התעשייה המשותף קאסונג שנמצא בשטחה ושבו חברות דרום קוריאניות מעסיקות יותר מ-50 אלף צפון קוריאנים. ד"ר הואר אמר כי צעד זה יגרום נזק כלכלי לצפון קוריאה שתאבד מקור חשוב למטבע חוץ.

 

הרוסים דואגים שהמצב ייצא מכלל שליטה. אובמה וקים בפוזות מלחמתיות (צילום: AP) (צילום: AP)
הרוסים דואגים שהמצב ייצא מכלל שליטה. אובמה וקים בפוזות מלחמתיות(צילום: AP)

 

לאמריקנים כוחות רבים באזור. נושאת מטוסים אמריקנית בדרום קוריאה (צילום: AP) (צילום: AP)
לאמריקנים כוחות רבים באזור. נושאת מטוסים אמריקנית בדרום קוריאה(צילום: AP)

 

פיונגיאנג גם עשויה להמשיך בהתקפות סייבר שככל הנראה הייתה אחראית להן בתקופה האחרונה, ששיתקו מערכות מחשב בבנקים, בחברות ממשלתיות וברשתות שידור בדרום קוריאה.

 

תרחיש 5: חזרה לשיחות שלום

למרות קולות המלחמה שנשמעים מכיוון פיונגיאנג, פרשנים רבים מעריכים שהמשטר הקומוניסטי בסך הכול מבקש לאלץ את וושינגטון לשוב לשולחן המשא ומתן ולהפעיל לחץ על נשיאת דרום קוריאה החדשה פארק ג'ן-הייאה לשנות את מדיניות ארצה כלפי שכנתה מצפון. דבר חשוב נוסף: משטרו של קים ג'ונג און רוצה ליצור אחדות במדינה סביב שלטונו מבלי לגרום למלחמה כוללת במלוא מובן המילה.

 

ב-60 השנים האחרונות, פרחה דרום קוריאה והפכה ממדינה ענייה של איכרים לכלכלה ה-15 בגודלה בעולם. מנגד, צפון קוריאה נאבקה להיחלץ מן התהום שיצרה לה המלחמה הקרה והותירה אותה עם הכנסה ממוצעת לנפש שמעמידה אותה בשורה אחת עם אפריקה שמדרום לסהרה.

 

אולם, בעוד צפון קוריאה זקוקה נואשות לסיוע בינלאומי כדי להאכיל מיליונים מאזרחיה הרעבים, המומחים טוענים כי קיימת סבירות גבוהה לקיום שיחות משא ומתן בין שתי הקוריאות וסבירות נמוכה יותר בין צפון קוריאה לבין ארה"ב.

 

"אני חושב שיהיו עוד שבועיים של דרמה וקולות בטונים גבוהים ואז אנשים משני הצדדים ינסו לצאת מהמצב", אמר ד"ר הואר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה הוא מתכנן? קים ג'ונג און
צילום: AP
הדרום שוב יופגז? פארק ג'ן-הייאה
צילום: AP
מומלצים