שתף קטע נבחר
 

כרישי לוויתן הפתיעו צוללים: "כמו לזכות בלוטו"

שני כרישי לוויתן נצפו בביקור באילת במהלך חג הפסח והצליחו להפתיע את משפחת פרידלנד ממכבים ומשפחת שגב מראשון לציון. האבות שהגיעו לצלילות עם ילדיהם זכו למפגש קצר ומרתק עם דגי הענק הניזונים מפלנקטון ומצויים בסכנת הכחדה בטבע

שני כרישי לוויתן נצפו בביקור באילת במהלך חג הפסח, בהפרש של ארבעה ימים זה מזה והצליחו להפתיע את משפחת פרידלנד ממכבים ומשפחת שגב מראשון לציון.

 

כרישי הלוויתן, למרות גודלם העצום ושמם המטעה, הם אינם יונקים אלא דגים גדולים ועדינים, שמגיעים לאורך של כ-12 מטרים ואינם מסוכנים. תכונה זו הופכת אותם לחביבים במיוחד בקרב חובבי צלילה ברחבי העולם. בשנים האחרונות ישנן יותר ויותר תצפיות של כרישי לוויתן המבקרים באילת.

  

צילום: אילן פרידלנד ורונן שגב

צילום: אילן פרידלנד ורונן שגב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

משפחת פרידלנד: "הגיח מאחורינו מטווח אפס"

משפחת פרידלנד ממכבים הגיעה לחגוג את סדר פסח בחג הראשון אצל קרובי משפחתם באילת. אב המשפחה, אילן יחד עם בנו זיו ובתו עמית, החליטו להספיק לצלול בים לפני ארוחת החג.

 

פרידלנד (52), מכהן כמנכ"ל חברת "ביפר" וצולל מזה כשנה אחרי שסיים קורס צלילה. בנו זיו (24) כבר צולל בים כשנתיים ובתו עמית (17) סיימה לא מכבר קורס צלילה.

 

"הראות באותו היום היתה לא טובה ולאחר צלילה לא ארוכה, הגענו לאזור שמורת האלמוגים ונכנסנו אל אתרי הצלילה סלע משה ויהושוע. כשהחלטנו לחזור בחזרה ליבשה, פתאום גוף כהה ענק הגיח מאחורינו מטווח אפס ופשוט נכנס בינינו, כתוצאה מכך הפריד את השורה", מספר אילן ל-ynet.  "אני זזתי ימינה, הילדים שלי זזו לשמאל כדי לאפשר לו לעבור לכיוון המים העמוקים".

 

 

שניה קלה של בהלה חלפה בין הנוכחים, אך אילן זיהה מיד כי מדובר בדג ענק ולא מזיק לבריות. "לרגע אתה חושב שמדובר בכריש, אבל ברגע שראיתי את הנקודות הלבנות שלו, כל כך שמחתי ופשוט צעקתי במים, דבר שגרם לווסת שלי לעוף מהפה והייתי צריך להשתמש בחלופי". הוא נזכר.

 

לדבריו, ערב קודם לנסיעה לאילת בני המשפחה ערכו תדריך משותף לגבי בעלי החיים שהם עשויים לפגוש במהלך הצלילה, מי הם דגים הארסיים שכדאי להיזהר וכיצד לשמור על הטבע בים. "ידעתי שכרישי הלוויתן מגיעים לבקר באילת, אבל הם עושים זאת בדרך כלל באזור מאי, אז לא רציתי להפחיד אותם", הוא מסביר.

 

זו הפעם הראשונה שבני המשפחה נתקלים בכריש לוויתן בטבע באילת. "הוא היה באורך של כחמישה עד שישה מטרים ובמים זה פשוט נראה עצום. מאחר שלמשקפת יש שדה ראייה מוגבל יחסית, כל דבר שעובר לידך פשוט חוסם את שדה הראייה. פתאום לראות את הגוש השחור אפור זה קצת מלחיץ", מספר אילן.

 

"מזל שקראתי לילה קודם את הספר "מתחת למים" של אמיר גור על אתרי הצלילה בישראל ושם היה כתוב בבירור שמדובר בדג שניזון מפלנקטון ואינו מסוכן לבני אדם".

 

 (צילום: אילן פרידלנד) (צילום: אילן פרידלנד)
(צילום: אילן פרידלנד)
 

אילן וידא שצמד ילדיו צלחו את המפגש בשלום והחל לצלול אחרי כריש הלוויתן, כשהוא מפעיל את מצלמת הגו-פרו שלו. "הוא שחה בצורה מלכותית ואין לו מתחרים בשטח מבחינת הגודל שלו. אני בטוח שהוא גם הופתע לראות אותנו כי הראות במים היתה עכורה והוא לא הגיב בצורה חדה, אלא פשוט המשיך בדרכו באלגנטיות חלקה", הוא מסכם את המפגש. "בסופו של דבר הפסקתי לצלול אחריו, כיוון שראיתי שהנתק ביני לבין הילדים היה גדול מדי ונפרדנו לשלום".

 

לאחר שחזרו אל חוף שמורת האלמוגים, הם דאגו לדווח על המפגש לפקחי השמורה. "לקח לנו 20 דקות כדי להירגע מהחוויה ואז חזרנו למים לצלילה נוספת", הוא מציין. "ביום יום אני צולל בין מיילים וטבלאות באקסל, כך שאין ספק שלראות כריש לוויתן זו חוויה נדירה ושוברת שיגרה".

 

 

משפחת שגב: "זה דומה לזכייה בלוטו"

ארבעה ימים לאחר מכן, יום שבת. משפחת שגב מראשון לציון הגיעה לצלילה בחוף הדרומי באילת. אב המשפחה, רונן, בעל וותק של 25 שנה בצלילות ומעל 900 צלילות בארץ ובחו"ל, מתפרנס ביום בענף טכנאות מחשבים ותקשורת, החליט לקחת לבילוי את צמד ילדיו, תומר, בן 14.5, בעל רשיון צלילה ודניאל בן 11.5, שמלווה עם מדריכת צלילה.

 

"כבר צללנו ביחד ביחד מספר פעמים, מודעים לדגים הארסיים בסביבה, אבל לא לקחנו בחשבון את כריש הלוויתן. כששוחחנו עם צוללים אחרים, הם דיווחו כי המים עכורים ומלאים בפלנקטון, כך שהסיכוי לראות את כרישי הלוויתן ריחף באוויר", הוא מגלה ל-ynet.

 

המשפחה התפצלה במהלך הצלילה, כשבנו הקטן צלל עם המדריכה הרחק מהם. לאחר חצי שעה של צלילה רונן ובנו הבכור הגיעו לעומק של כ-15 מטר ותצפתו על האלמוגים והדגים הרבים באזור. כשהחלו לחזור ולטפס מעלה באופן מדורג, הם הבחינו בכריש לוויתן שמתקרב אליהם.

 

"הוא פשוט בא משום מקום. ראיתי אותו רק ממרחק של שלושה מטרים ובתחילה חשבתי שאולי זו מנטה גדולה, אבל רק כשהתקרב אלי וראיתי את הנקודות הלבנות, זיהיתי אותו", הוא מסביר. בנו תומר, צעק לעברו וסימן לו על הדג הגדול.

 

 

 

"הוא פשוט פנה אלי עם הפנים שלו, יכולתי ממש לראות את העין הגדולה שלו מולי והוא פשוט שחה מצד שמאל שלי לצד ימין, וכשראה ואתי, ביצע פנייה הישר לכיוון שלי כדי לרדת לעומק".

 

רונן כבר נפגש פעמיים עם כרישי לוויתן בספארי צלילה בסיני, אך זו הפעם הראשונה שהוא נתקל בפרט בטבע באילת. "להבדיל מהמפגשים הקודמים שלי עם כרישי לוויתן רגועים, הפעם הדג הזה שחה במהירות כאילו מיהר להגיע לאן שהוא. עד שהספקתי להדליק את המצלמה ולהעביר אותה לצילום וידאו, הוא כבר היה מול הפנים שלי".

 

בזמן שרונן היה שקוע בצילום כריש הלוויתן, בנו צפה על הנעשה מעליהם. "הוא היה בגודל של כשישה מטרים וניסיתי לשחות אחריו, אבל תנועות הזנב שלו פשוט היוא חזקות והוא התקדם במהירות", הוא מציין. "אם הייתי ממשיך לרדוף אחריו, לא יכולתי למצוא את הילד שלי בחזרה בגלל הראות הלקויה".

 

 (צילום: רונן שגב) (צילום: רונן שגב)
(צילום: רונן שגב)

 

השניים יצאו מהים וסיפרו לאח הקטן דניאל על המפגש עם הכריש לוויתן. "הוא פספס אותו, אבל ראה בעלי חיים מרתקים לא פחות כמו מורנה גדולה ותמנון", מסכם האב את המפגש. "הסיכוי להתקל בכריש לוויתן באילת בראות בינונית, כשהוא בתנועה מהירה מדרום לצפון דומה לזכיה בלוטו ואנו זכינו".

 

לדבריו כשהיה בגיל של בנו הבכור, הוא ראה בעיקר דגים באקווריום. "יש לשמר את כריש הלוויתן בכל מחיר", הוא מדגיש. כיום כרישי לוויתן רבים ניצודים בעבור שימוש בסנפיריהם להכנת מרק פופולארי ברחבי אסיה. "מי שהורג יצורים בסכנת הכחדה גורם נזק בלתי הפיך לדורות הבאים, שלא יזכו לראות את היצורים שנכחדו".

 

  • עוד סרטונים וכתבות על כרישי לוויתן בארץ ובעולם

 


פורסם לראשונה 06/04/2013 21:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רונן שגב
צילום: רונן שגב
צילום: אילן פרידלנד
צילום: אילן פרידלנד
צילום: רונן שגב
רונן שגב. צלל 900 פעם ופגש לראשונה כריש לוויתן באילת
צילום: רונן שגב
צילום: אילן פרידלנד
זיו ועמית פרידלנד
צילום: אילן פרידלנד
צילום: רונן שגב
צילום: רונן שגב
צילום: רונן שגב
תומר שגב. מפגש ראשון עם כריש לוויתן בגיל 14.5
צילום: רונן שגב
מומלצים