מנהיגי משטר האימים יחמקו מעונש על רצח עם?
יותר מ-2.2 מיליון בני אדם מתו בקמבודיה בשנות ה-70 תחת שלטון הקמר רוז' כתוצאה מרעב ומחלות, עבודת פרך והוצאות להורג. אלא שהטריבונל שהוקם כדי לשפוט את פושעי המלחמה מתקשה לבצע את עבודתו בגלל קשיי מימון ומכשולים שמציבה לו הממשלה, שבה חברים כמה מאנשי המיליציה הקומוניסטית
צדק תרדוף? תחת המשטר הרצחני של הקמר רוז' בקמבודיה, מיס מוט וסו מט, שני גנרלים בשנות השמונים לחייהם, החזיקו אסירים ב-S-21 , מרכז עינויים שמסמל את זוועות המשטר שחיסל כמעט רבע מהאוכלוסייה. חיילת אחרת בשירות המשטר הקומוניסטי לשעבר, אים צ'אם, היא כיום נזירה בודיהסטית בשנות השישים לחייה. צ'אם חשודה בהפעלת מחנה עבודה בכפייה שבו עמיתיה לקמר רוז', טא אן וטא טיף, פיקחו על ביצוע מעשי טבח ב"שדות הקטל" במהלך מהפכת 1975-1979.
ה"הימלר של קמבודיה": היינו מחסלים את כולם
עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet
פוטין הוכנס בטעות לרשימה השחורה של פינלנד
המחוקק ששלח תמונות עירום רץ לראשות ניו יורק
חשד בפולין: אם רצחה 3 תינוקות ושמה במקפיא
שחור=פטור, אדום=שירות ארוך. לוטו גיוס בתאילנד
האשמות אלה נגד אנשי הצבא לשעבר מצויות בתיקים הידועים בשם "003" ו-"004" בטריבונל של האו"ם והן גורמות לקמבודיה לערוך חשבון נפש בשאלה עד כמה למצות את הדין עם הגנרלים לשעבר בגין פשעי מלחמה. חלק מהנאשמים, אגב, ממלאים כיום תפקידים בכירים בממשלה המקומית. במקביל, האו"ם מותח ביקורת על הרשויות בקמבודיה ותוהה אם הטריבונל המיוחד שחסר כסף ואמצעים יביא אי פעם צדק לקורבנות המשטר האולטרה-מאואיסטי, משטר שקרע לגזרים את קמבודיה ואחראי להרג של יותר מ-2.2 מיליון בני אדם.
האיחוד האירופי, התורם השני בגודלו אחרי יפן, קרא לקמבודיה להוסיף עוד מימון לבית המשפט, שכמה מעובדיו שבתו בחודש שעבר משום שבמשך חודשיים לא קיבלו שכר. קמבודיה טוענת שהיא נתנה יותר מהחלק שהייתה אמורה לתת וקראה לקהילה הבינלאומית להעביר תרומות גדולות יותר לטריבונל המיוחד.
הקרב על "תיק 003"
השופט האמריקני החדש של בית הדין, מארק הרמון, אמר בחודש פברואר שהוא רוצה לפתוח מחדש את "תיק 003" שבו מעורבים מפקד חיל הים לשעבר של הקמר רוז' מיס מוט ומפקד חיל האוויר לשעבר סו מט.
תוכניתו של השופט האמריקני מציבה אותו במסלול התנגשות עם ראש הממשלה הון סן, שהואשם בהתערבות בהליך המשפט כי ניסה להגביל חקירות שעלולות לסבך פוליטיקאים בכירים. לשם דוגמה, מיס מוט וסו מט עובדים כיום כיועצים של משרד הביטחון הקמבודי.
ראש הממשלה הון סן, בעל ברית קרוב של סין שהייתה תומכת עיקרית בקמר רוז' במהלך שנות "שדות הקטל", התחייב למנוע הגשת כתבי אישום חדשים ואמר שהוא היה שמח אם האו"ם יעזוב את קמבודיה. הוא בעצמו היה לוחם של קמר רוז' לפני שערק לווייטנאם, שפלשה לקמבודיה והפילה את משטרו של פול פוט בשנת 1979.
מ-2006: רק הרשעה אחת בטריבונל המיוחד
כמעט כל קמבודי שנמצא בחיים איבד בן משפחה תחת משטר הקמר רוז'.
רבים במדינה האסייתית חוששים שבית המשפט של קמבודיה (ECCC),שהחל לעבוד בשנת 2006 לאחר הסכם בין הממשלה הקמבודית לבין האו"ם כדי להעמיד לדין את אלה "שאחראים ביותר" לרציחות, ייכשל בתפקידו ולא יביא לצדק.
בית המשפט, שסבל מתחילת דרכו מהאשמות של שחיתות, מהתערבות פוליטית ומפזרנות, הוציא 175.3 מיליון דולר עד סוף השנה שעברה וסיפק רק הרשעה אחת - זו של מפקד הכלא לשעבר S-21 קאינג גואק איב, "התליין של הקמר רוז'" שנודע בכינוי "דוץ". קאינג בן ה-69 נידון למאסר עולם בגין מותם של יותר מ-14 אלף בני אדם. במהלך הדיונים בבית המשפט בעניינו הוא חזר ואמר כי "רק מילא פקודות" שניתנו לו ושהוא בסך הכול היה פקיד בדרג נמוך של המשטר.
קאינג היה עוזרו הנאמן ביותר של פול פוט ופיקד כאמור על כלא S-21 בבירה פנום פן, ששימש לעינוי חשודים כמתנגדי המשטר בטרם נלקחו ל"שדות הקטל" מחוץ לעיר. הכלא, המוכר גם בשמו "טואול סלנג", משמש כיום כמוזיאון המתעד את רצח העם במדינה.
נאשם אחד כבר לא ייענש על פשעיו
כעת עומדים לדין בבית המשפט של קמבודיה, בתיק הידוע בכינוי "תיק 002", חברי המעגל הפנימי של מנהיג הקמר רוז' פול פוט, שמת בשנת 1998, שנותרו בחיים: האידיאולוג הראשי של המשטר ומספר 2 אחרי פול פוט, נון צ'י בן ה-86 וראש המדינה קיו סאמפן בן ה-81. ייתכן שהשניים לא יחיו עוד הרבה זמן כדי לשמוע את פסקי הדין במשפטם. נון צ'י, למשל, נכנס ויוצא מבתי חולים זה שנים רבות. מי שכבר לא ייענש על פשעיו הוא שר החוץ לשעבר לנג סארי, שמת בחודש שעבר בגיל 87.
סארי היה גם גיסו של פול פוט ועמד לדין על רצח עם, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות בגין חלקו במותם של 1.7 מיליון קמבודים. גם אשתו, לנג טירית, הואשמה בפשעים שונים, אך הוחלט שלא להעמידה לדין מפני שהיא לוקה בדמנציה מתקדמת. לאחר ההפיכה שביצעה תנועתו שכנע סארי מאות אינטלקטואלים קמבודים לשוב לארצם מגלותם בחו"ל. רבים מהם חזרו רק כדי למצוא את מותם במחנות "חינוך מחדש".
רוב הנאשמים בפשעי מלחמה ובפשעים נגד האנושות במהלך שלטון הקמר רוז' נמצאים כיום בבידוד, הרחק מהבירה, ולא דיברו בפומבי על ההאשמות נגדם.
הממשלה בשירות הפושעים
בעוד ממשלתו של הון סן עשתה מעט מאוד כדי לעצור את "תיק 002", יש לה סיבה להיות מודאגת מ"תיק 003" ומ"תיק 004". השופט האמריקני החדש של הטריבונל הקמבודי, הרמון, אמר ש"'תיק 003' נותר פתוח והחקירה של הפשעים לכאורה מתנהלת" נגד מי שהיו חברים ביחידות חיל האוויר והים של הקמר רוז' ואחראים לזוועות.
הרמון, שנכנס לתפקידו בסוף השנה שעברה לאחר ששני קודמיו בתפקיד עזבו אחרי זמן קצר, קרא לקורבנות של הפשעים לכאורה ב"תיק 003" או לאנשים שהכירו אותם לבוא ולהגיש תלונה.
סארי, שנעצר ב-2007 ומשפטו נפתח ב-2011, הכחיש כל מעורבות בזוועות וטען ש"פול פוט היה האדריכל היחיד והעליון של מדיניות המפלגה, האסטרטגיה והטקטיקה". פול פוט מת בג'ונגל ב-1998, שבוי בידי אנשיו.
מונעים מהציבור גישה למידע
"תיק 004" שבו נאשמים אים צ'אם, טא אן וטא טיף, גם היה תחת חקירה של שופטים, כך על פי בית המשפט של קמבודיה. טא טיף, אגב, הוא כיום איש עסקים עשיר.
"תיק 003" ו"תיק 004" נתקלו במכשולים כמעט מהיום הראשון שבו החלו ב-2008. הציבור הקמבודי וחוקרים נאבקו כדי לקבל גישה למידע שנמצא בתיקים בשעה שקשיים כספיים מאיימים לסגור את בית המשפט.
שופט לשעבר בבית המשפט של קמבודיה, לורן קספר-אנסרמה משווייץ, התפטר לפני כשנה לאחר שמצא את עצמו ב"סביבה עוינת ביותר" לצדו של השופט הקמבודי יו בלונג, שאותו האשים בחסימת חקירות. כתבי האישום בגין פשעי מלחמה ימשיכו לפלג את בית המשפט, אמרה אן היינדל, פרקליטה אמריקנית ויועצת משפטית ל-ECCC שחוקרת את הזוועות שביצעו אנשי הקמר רוז'. "אם 'תיק 003' יגיע אי פעם לאולם בית המשפט, יהיה בלגן חדש", אמרה היינדל.
המלצה: לחקור בכירים נוספים בקמר רוז'
לפני התפטרותו של קספר-אנסרמה, הוא אמר כי ארבעה בכירים במפלגת השלטון של הון סן "מפלגת העם הקמבודית" (CPP) צריכים לעבור תשאול בקשר למעורבותם לכאורה בפשעי מלחמה. השופט השווייצרי מצא כי נשיא האסיפה הלאומית הנג סמרין, שהיה שליט קמבודיה לאחר פלישת וייטנאם למדינה, היה מפקד ביחידה של קמר רוז' בעת שבוצעו פשעים נגד אזרחים וייטנאמיים בשנת 1977 ו-1978. כך עולה ממסמך שנמצא בידי בית במשפט.
המסמך גם המליץ לתשאל את נשיא הסנאט ומפלגת CPP צ'י סים, את הסנאטור אוק בונצ'ון ואת מפקד הצבא פול סרוואן.
השופט קספר-אנסרמה אמר כי חוקרים גילו שהקמר רוז' תקפו כפרים חסרי הגנה ושמשפחות שלמות נטבחו. התובעים בבית המשפט החליטו שלא להגיש תביעה על טענות אלה בתואנה שהם כבר נחקרו כחלק מ"תיק 002" ולא קשורים ל"תיק 003". "אנחנו לא מתערבים בעבודה של ה-ECCC אלא מסייעים לו", אמר דובר הממשלה הקמבודית אק טא, שהכחיש "כל השפעה כלשהי" על בית המשפט.
אחת הנאשמות: "לא עשיתי כלום"
"הון סן מחליט הכול במדינה הזאת", אמר אנרי לוקארד, היסטוריון צרפתי שמתמחה בקמבודיה המודרנית וראיין לפני שנתיים את אים צ'אם שטענה להגנתה: "אני מוגנת על ידי הון סן ולא עשיתי כלום".
תורמים זרים, שכבר נותנו לקמבודיה סיוע שנתי בסך כמיליארד דולר, לא ששו לממן את "תיק 3" ו"תיק 4" השנויים במחלוקת, אמרה היינדל, והוסיפה שהם מעדיפים שבית המשפט יוריד הילוך ויראה ב"תיק 002" כמורשת המוצלחת שלו.
הדיונים ב"תיק 002" הושעו ב-4 במרס כש-20 מתרגמים של בית המשפט פתחו בשביתה בשל שכר שלא שולם להם. קמבודים רבים מקבלים כעת את העובדה שלא סביר שיוגשו תביעות נוספות נגד הקמר רוז'. "אנחנו רוצים שכל האנשים יעמדו לדין, אבל זה חסר תועלת משום שהממשלה הדיקטטורית הזאת צריכה להחליט בנושא", אמר לורם וישי בן ה-57, שאיבד את אמו ושלושה האחים תחת שלטון הקמר רוז'. "מה אנחנו יכולים לעשות?".
המשטר הקומוניסטי ששלט בקמבודיה מ-1975 עד 1979 טען להגנתו כי הוא בונה חברה חדשה וסוציאליסטית כשפינה המוני בני אדם מבתיהם בערים למחנות עבודה באזורים הכפריים.
כאמור, יותר משני מיליון בני אדם מתו במדינה האסייתית בארבע השנים שהתנועה הייתה בשלטון - כתוצאה מרעב, ממחלות ומעבודת פרך, או בהוצאות להורג.
מבין הקורבנות, יותר מ-17 אלף היו חברי מפלגות, דיפלומטים, נזירים בודהיסטים, מהנדסים, רופאים, סטודנטים, מוזיקאים ורקדנים שהוחזקו לפני מותם במרכז העינויים של המשטר בפנום פן.
תרגום: טל קוריס