שתף קטע נבחר

 

אלפים הפגינו בספרד: לא רוצים יותר מלך

למלך חואן קרלוס זכויות רבות בקיבוע הדמוקרטיה בספרד, אבל לאחרונה חל כרסום במעמדו: ראשיתו במסע ציד מפוקפק ויקר באפריקה בשעה שהמדינה מתמודדת עם משבר כלכלי, ואחריתו - נכון לעכשיו - בקשירת שמה של בתו הנסיכה לפרשת שחיתות

אלפי בני אדם הפגינו הערב (יום א') בספרד נגד בית המלוכה, ודרשו לכונן בארצם מצב חדש שבו ראש המדינה נבחר באופן דמוקרטי. מדובר במכה נוספת למלך חואן קרלוס, שבשנים האחרונות חל כרסום של ממש באהדה הציבורית כלפיו וכלפי משפחתו.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

המפגינים גדשו את פוארטה דל סול, הכיכר המרכזית בבירה מדריד, לרגל יום השנה ה-82 להקמת הרפובליקה הדמוקרטית של ספרד, שהופלה על-ידי הפיכה צבאית שהובילה למלחמת אזרחים ול-36 שנה של שלטון צבאי בראשות הגנרל פרנסיסקו פרנקו. פרנקו מינה אז את המלך חואן קרלוס ליורשו כראש המדינה, תפקיד שהמלך קיבל עם מותו של הרודן ב-1975.

 

ההפגנה הערב במדריד. "זו לא דמוקרטיה" (צילום: AP) (צילום: AP)
ההפגנה הערב במדריד. "זו לא דמוקרטיה"(צילום: AP)

רוצים ראש מדינה נבחר. המפגינים בספרד (צילום: AP) (צילום: AP)
רוצים ראש מדינה נבחר. המפגינים בספרד(צילום: AP)

 

הפופולריות של בית המלוכה פחתה לאחרונה, והמלך עצמו ספג ביקורת קשה על כך שיצא למסעות יוקרתיים של ציד פילים בספארי באפריקה בשעה שארצו מתמודדת עם משבר כלכלי. שמותיהם של חברים בבית המלוכה נקשרו בשערוריות שחיתות, ופגעו עוד יותר בתדמיתו.

 

"המונרכיה הזו נכפתה עלינו על-ידי הדיקטטורה, ולכן אנחנו רואים בה בלתי-חוקית", אמרה מריה איוסו, מורה בת 45. "אנחנו גם חושבים שלהיות מובלים על-ידי ראש מדינה לא-נבחר זה דבר אנכרוניסטי, זו לא דמוקרטיה".

 

"המונרכיה נכפתה על-ידי הדיקטטורה", מסבירים המוחים (צילום: AP) (צילום: AP)
"המונרכיה נכפתה על-ידי הדיקטטורה", מסבירים המוחים(צילום: AP)

 

במשך עשרות שנים, המלך זכה להערצה רבה על כך שהוביל את ספרד מהדיקטטורה לדמוקרטיה מודרנית, ורבים הזכירו כנקודת השיא שלו את תפקידו בשכנוע משתתפים בניסיון הפיכה בפברואר 1981 לוותר בדרכי שלום על תוכניתם. אבל דברים החלו להתערר כשהוא שבר את האגן במהלך מסע לציד פילים בבוטסואנה בשנה שעברה. הוא נזקק להטסה במטוס פרטי לבית חולים בספרד, וזרקור תקשורתי רב עוצמה הופנה לתחביב הציד הלא-מוסרי שלו, שרבים אומרים כי אינו מתאים למאה ה-21. במהלך חסר תקדים, המלך חואן קרלוס התנצל אז, ובעוזבו

את בית החולים אמר: "אני מצטער מאוד. עשיתי טעות. זה לא יקרה שוב".

 

העניינים החמירו עוד יותר כשבתו של המלך, הנסיכה כריסטינה, נקשרה לחשדות בפרשת מעילה בכספי ציבור. החקירה מתמקדת בשאלה האם בעלה של הנסיכה, אינקי אודנגרין, ושותף שלו לעסקים לשעבר ניצלו בידיעתה את קשרי המלוכה שלהם כדי להעביר כחמישה מיליון אירו דרך קרנות ציבוריות, תוך שימוש בחברות ומוסד ללא-רווח שהפעילו לכאורה. לא הנסיכה ולא בעלה הואשמו בפלילים, אולם שניהם נקראו להעיד בפני שופטים חוקרים. בעלה הופיע בבית המשפט פעמיים והנסיכה קיבלה זימון אף היא. זו הפעם הראשונה שמישהו מתוך גרעין משפחת המלוכה מוזמן להעיד בפני שופט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המלך, שריד של פרנקו. המפגינים במדריד
צילום: AP
מומלצים