שתף קטע נבחר
 

שיעור פרטי לסטודנטים: מה המקצוע הכי מבוקש?

תעשיית השיעורים הפרטיים משגשגת בתוך ומחוץ לכותלי הקמפוס. בראש רשימת המקצועות המבוקשים: כלכלה ומתמטיקה. במרכז התעריפים מאמירים והסטודנטים שמלמדים גוזרים את הקופון. "מדובר בכסף קל ומהיר", מעיד אחד מהם. ומה עם שיעורי העזר שמציעים המוסדות עצמם?

למרות שסטודנטים בימינו יכולים ללמוד בקלות לבדם באמצעות קורסים באינטרנט, תעשיית השיעורים הפרטיים עודנה חיה וקיימת. היא פורחת במיוחד במקצועות הריאליים כמו מדעי המחשב, מתמטיקה, הנדסה, חשבונאות וכלכלה, אך גם בשפות הזרות לרבות אנגלית וערבית.

 

כתבות נוספות בערוץ הלימודים :

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

בין אם במסגרות פרטיות ובין אם דרך שיעורים מסובסדים שמציעים המוסדות השונים או אגודות הסטודנטים, מוציאים התלמידים עשרות אלפי שקלים מדי סמסטר על שיעורים פרטיים, במיוחד בתקופות המבחנים.

 

כראיה לכך, באתר לימוד נעים, פורטל למורים פרטיים וקורסים שהוקם על ידי שני סטודנטים מאוניברסיטת בן-גוריון, יעקב ירמולובסקי ורועי נעים, נרשמו כ-30 אלף חיפושים של שיעורי עזר על ידי סטודנטים בתקופת המבחנים האחרונה (ינואר-פברואר 2013).

 


לאילו שיעורים פרטיים זקוקים סטודנטים?

לאילו שיעורים פרטיים זקוקים סטודנטים?
מקצוע אחוז מסה"כ חיפושי הסטודנטים
היסטוריה 0.04%
הנדסת ביוטכנולוגיה 0.11%
גיאוגרפיה 0.14%
הנדסה ביורפואית 0.16%
אדריכלות 0.24%
לשון 0.35%
סוציולוגיה 0.57%
פסיכולוגיה 0.62%
תנ"ך 0.65%
משפטים 0.73%
ספרות 1.03%
מדעי הבריאות 1.09%
מנהל עסקים 1.14%
ביולוגיה 1.29%
אנגלית 1.69%
עיצוב 1.94%
אלקטרוניקה 2.11%
כימיה 2.82%
פיסיקה 2.93%
ערבית 3.61%
הנדסת תעשייה וניהול 3.75%
מתמטיקה - חדו"א 5.53%
הנדסת חשמל 5.81%
חשבונאות 8%
מתמטיקה - אחר 9.57%
סטטיסטיקה 13.1%
מדעי המחשב 13.72%
כלכלה 17.28%
סה"כ 100%

 

מקצוע הכלכלה זכה לפופולריות רבה עם כ-17.28% של חיפושים על ידי סטודנטים, אחריו מתמטיקה עם 15.10%, מדעי המחשב וסטטיסטיקה עם כ-13% כל אחד, חשבונאות 8%, הנדסת חשמל והנדסת תעשייה וניהול 5.81% ו-3.75% בהתאמה וערבית עם 3.61%.

 

הנהירה למורים

"אני מעביר שיעורים פרטיים בקורסי מבוא לתִכנות לסטודנטים של שנה א'", מספר דן גולן, סטודנט להנדסת מערכות מידע באוניברסיטת בן-גוריון. "בכל מחלקות ההנדסה יש קורסי מבוא. קורסי המבוא לתכנות מאוד קשים משום שזה עולם חדש שנפתח' ולא קל לאנשים להתמודד איתו.

 

"מה עוד, שלקורס אחד זה המון חומר, יש דחיסה של חומר בצורה אינטנסיבית, והחומר הוא נבנה. יש הרבה תלמידים שמדי פעם לא מבינים קטע מסוים בחומר ואז בחומר הבא לא יכולים להסתדר. בסביבות אמצע הקורס הרבה אנשים מבינים שיש להם בעיה. ואז מתחילה הנהירה למורים".

 

נשמע כמו עבודת החלומות.

"זאת עבודה נוחה כי זה אצלי בבית, וקורס ג'אווה (קורס מבוא לתכנות - א"ב) אני יודע ממש טוב. יש הרבה חבר'ה שלימדו שיעור אחד, והתלמידים לא חזרו אליהם לשיעורים נוספים ולכן יש מחסור גדול במורים טובים. יש גם הרבה תלמידים שחתכתי כי פשוט לא היה לי זמן. מצד שני זה נותן לי אפשרות לברוח מהלימודים שלי, וכמובן יש את הכסף".

 

וכמה מרוויחים על התענוג הזה?

"בתל-אביב ייקחו על שיעור כזה 120-100 שקל. בבאר-שבע אנחנו לוקחים 70-60 שקל לשעה והרבה פעמים אני לוקח זוג תלמידים ב-100 שקל לשעה".

 

שיעורים בכלכלה ומדעי המחשב: היקרים ביותר

מחירו של שיעור פרטי לסטודנטים יכול להאמיר אף מעבר לגבול 100 שקלים, הכל תלוי במיקום בארץ. על פי נתוני אתר לימוד נעים, המחיר הממוצע של שיעור פרטי בתל-אביב ובהרצליה זהה ונע סביב 96 שקל, בירושלים 89 שקל, בחיפה 82 שקל ובבאר-שבע 75 שקל.

 


עלות ממוצעת של שיעורים פרטי

עלות ממוצעת של שיעורים פרטי
מיקום בארץ מחיר ממוצע לשיעור
תל-אביב 96 שקל
הרצליה 96 שקל
ירושלים 89 שקל
חיפה 82 שקל
באר שבע 75 שקל

 

בכל הקשור לשיעורים בתחום מדעי המחשב והמחשבים, המחיר הממוצע לשיעור בתל-אביב מגיע ל-103 שקל, בהרצליה ל-95 שקל, בירושלים ל-90 שקל, בחיפה ל-88 שקל ובבאר שבע 77 שקל.

 

בחשבונאות ובכלכלה, בתל-אביב ובהרצליה המחיר הממוצע הוא כ-100 שקל לשעה, בירושלים ובחיפה 92 שקל ובבאר שבע 93 שקל.

 

באנגלית, הרצליה ניצבת בראש עם מחיר ממוצע של 95 שקל, תל-אביב 93 שקל ואחריהן ירושלים עם 83 שקל, חיפה עם 74 שקל ובאר-שבע 69 שקל.

 

"המחירים במרכז יקרים יותר משתי סיבות עיקריות", טוענים ירמולובסקי ונעים. "הוצאות המחיה של המורים עצמם במרכז גבוהות יותר לעומת הפריפריה וכן היחס בין הביקוש להיצע גבוה יותר, למרות שיש יותר מורים.

 

"המחירים של שיעורים פרטיים במקצועות כלכלה ומדעי המחשב יקרים יותר מכיוון שאוכלוסיית המורים למקצועות אלו מורכבת מהרבה מורים שסיימו ללמוד ולוקחים מחירים גבוהים יותר בהשוואה למורים סטודנטים. בנוסף לכך, כמות המורים למקצועות אלו נמוכה יותר בהשוואה למקצועות אחרים מול ביקושים גבוהים יותר".

 

למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: משה שי) (צילום: משה שי)
למצולמים אין קשר לכתבה(צילום: משה שי)

 

ובכל זאת נרשמו מספרים מרשימים בחיפושים של שיעורי מתמטיקה.

"המאפיין המשותף למקצועות המבוקשים הינו העובדה שתהליך הלמידה נבנה צעד אחר צעד ודי בחוסר הבנה באחד הצעדים כדי לאבד כיוון. בנוסף, חלק מהמקצועות הללו נלמדים במחלקות חוץ אחרות, לדוגמא, קורסי סטטיסטיקה במנהל עסקים. תלמידים רבים במחלקות אלו אינם יודעים כיצד להתמודד עם תכנים שלעתים רחוקים מנושא התואר שלהם".

 

המענה של המוסדות ואגודות הסטודנטים

ומה קורה בקמפוסים השונים? במכללה האקדמית תל-אביב-יפו מתקיימים מרתונים ותגבורים קבוצתיים שמועברים על ידי מתרגלים של אגודת הסטודנטים ומחיר ממוצע למרתון לשעה הוא 20 שקל.

 

באוניברסיטת חיפה, סטודנטים לשנה א' וב' מקבלים שיעורי עזר (חונכות אישית) מסובסדים ואגודת הסטודנטים בשיתוף הדיקאנט רכשו 45 שיעורים מקוונים דרך אתר ספץ שיינתנו ללא עלות בעדיפות למילואימניקים ולסטודנטים לקויי למידה. בנוסף לכך, קיימים תרגולים בסבסוד מלא או חלקי.

 

במכללת ספיר, סטודנטים מצטיינים מעבירים שיעורי אנגלית במחיר 35 שקל; חברה חיצונית אותה בוחרת אגודת הסטודנטים מעבירה שיעורים במקצועות ריאליים. בנוסף לכך, סטודנטים מצטיינים מעבירים שיעורים לחבריהם ללא תשלום בתמורה למלגה, במגוון מקצועות.

 

באוניברסיטה העברית קיים מאגר מורים פרטיים של סטודנטים מצטיינים לתואר ראשון עד שלישי, ומחירם נע בין 80 ל-90 שקל. בנוסף לכך, ישנם שיעורי עזר קבוצתיים במחיר 15 שקל לשעה או מרתונים בשבוע שלפני תקופת הבחינות במחיר דומה.

 

באוניברסיטת בן-גוריון שיעורי העזר הם באחריות הדיקאנט וניתנים לסטודנטים בתואר ראשון ולסטודנטים הלומדים בקורסי השלמה לקראת התואר השני. הדיקאנט מאפשר לסטודנטים לקבל 10 שעות שיעורי עזר בכל סמסטר, כאשר חמש השעות הראשונות ישולמו על ידי התלמיד למורה (שהוא סטודנט מצטיין משנה ב' ואילך) וחמש השעות הנוספות ישולמו על ידי הדיקאנט. מחיר שיעור בודד: 42 שקל לשעה.

 

"הביקוש נובע מאיכות הוראה ירודה"

עופר דיחובסקי, סטודנט להנדסת מערכות מידע בבן-גוריון שמעביר שיעורים פרטיים, נזכר בתחילת דרכו כ"מורה". "אחרי סמסטר הבנתי שאני יכול לעשות את זה בפרטי גם לסטודנטים מהאוניברסיטה וגם לכאלה שלומדים במכללות. בשיעורים הניתנים דרך האוניברסיטה (ראו לעיל) משלמים 42 שקל לשעה, ואני לוקח 80 שקל.

 

"בנוסף לזה שאין מגבלה של שעות שהתלמידים יכולים לקחת איתך, מה שיפה בשיעורים הפרטיים הוא שאני קובע את השעות. זאת לא עבודה רגילה שאתה הולך למשרד בבוקר - אני קובע שעתיים פה, שעתיים שם מתי שמתחשק".

 

ומה לגבי תקופת המבחנים? הרי גם אתה סטודנט.

"בתקופת מבחנים אני מקפיד להתחיל בבוקר כמה שעות של שיעורים פרטיים ואחר כך לומד בעצמי. בסופו של דבר מדובר במשהו זמני רק ללימודים. אני לא חושב שאפשר לעשות משכורת מלאה משיעורים פרטיים; זה נותן כסף כיס והבעיה היא שאתה צריך לא מעט תלמידים בשביל לכסות את ההוצאות שלך. זה עדיין לא משתווה לביטחון של משרה מלאה".

 

"אם יש אנשים שלא מוצאים עבודה הם בהחלט יכולים להתפרנס מזה", מסכם דן גולן. "סיימת את התואר ולא הסתדרת בתעשייה? תמצא כמה תלמידים ותתחיל ללמד. זה יכול לעבור משכורת מלאה בשוק. רק אתמול יצאתי למסיבה ושני תלמידים לשעבר שיווקו אותי וסגרתי תלמידים חדשים. כסף קל ומהיר".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיעור פרטי. המחירים משתנים בהתאם למיקום
צילום: shutterstock
מומלצים