שתף קטע נבחר
 

כך תדעו: הנזלת וההתעטשות - אלרגיה או הצטננות?

נזלת, התעטשויות, עיניים אדומות וקוצר נשימה יכולים להופיע גם בהתקף אלרגיה וגם אם נדבקתם בווירוס והצטננתם. איך, למרות הסימפטומים הזהים, אפשר להבדיל ממה באמת אתם סובלים ומהן דרכי הטיפול היעילות?

למרות שהגשם חזר לבקר לכמה ימים, קרוב לוודאי שבקרוב נחזור לימי האביב החמימים, הידועים גם כימי האלרגיות הבלתי פוסקות. האף נוטף, העיניים דומעות והשיעול לא עוזב אתכם. שוב נדבקתם בווירוס? ואולי זה קשור לעונת האביב? האביב ידוע כעונת האלרגיות, ותופעות האלרגיה האביבית הקרויות גם בשם "קדחת השחת" או בשם המדעי "נזלת אלרגית עונתית", גורמות לרבים מאיתנו, להרגיש חולים.

 

 

בעונה הנוכחית, יותר מתמיד, אבקנים של צמחים אלרגנים נישאים ברוח ומגיעים למערכת הנשימה שלנו, שם הם גורמים לתגובה אלרגית הכוללת בין היתר נזלת, התעטשויות, גודש באף, דמע ואודם בעין, הגורמים למי שסובל מכך לפגיעה של ממש בתפקוד היומיומי.

 

עוד על התמודדות עם אלרגיה

 

תסמינים דומים - שתי מחלות שונות

תופעות הנזלת האלרגית דומות בחלקן לתסמינים הנובעים מהצטננות, אך למעשה מדובר בשתי מחלות בעלות גורמים ודרכי טיפול שונים לחלוטין לכן חשוב לבצע אבחון נכון ובהתאם לו גם לטפל.

 

  • למועדי פריחה של צמחים אלרגניים בישראל - לחצו כאן

 

הצטננות או "התקררות" נגרמת מזיהום ויראלי, בדומה למחלת השפעת, ואילו אלרגיה נגרמת מתגובה מוגזמת של מערכת חיסון לחומרים הקרויים אלרגנים (מעוררי אלרגיה) כמו אבקנים של פרחים מסוימים, קרדית אבק הבית, פרוות בעלי חיים ועוד.

  

גרד, התעטשויות של האף וגירוי ודמע בעין יחזק את האבחנה שאתם סובלים מאלרגיה, ואילו חום, כאבי שרירים ושיעול מוגלתי יחזקו את האבחנה של הצטננות וירלית.

 

גורם חשוב נוסף שיש לקחת בחשבון הוא משך הזמן בו אתם סובלים מהתסמינים. בעוד שזיהום ויראלי הגורם להצטננות נמשך בד"כ ברציפות כשבוע ולכל היותר שבועיים, הרי שתסמינים של אלרגיה יכולים להופיע לסירוגין ליום או יומיים בלבד ולעתים רק למספר שעות ביום.

 

כאשר החשיפה לגורם האלרגי היא מתמשכת כמו למשל כשמדובר באלרגיה שאנחנו מפתחים לצמחים הפורחים בסמוך למקום המגורים או העבודה, הסבל יכול להימשך גם חודשים רבים, לאורך כל עונת הפריחה. אלרגיה לגורמים המצויים בתוך הבית כמו קרדית אבק הבית או חתול עשויה לגרום לנו לתסמינים גם לאורך כל השנה.

 

רבים מהמטופלים שפונים אלי למרפאה מגיעים לאחר תקופה ממושכת בה הם סובלים מנזלת, גודש באף והתעטשויות מבלי בעצם להבין שיש להם אלרגיה.

 

"דר', אני מצונן ועם שפעת כבר כמה חודשים" או "אני כל הזמן מקורר וקיבלתי כבר כמה פעמים אנטיביוטיקה" הן תלונות נפוצות של מטופלים אלרגיים שזכו לאבחנות שגויות של "שפעות", "התקררויות" או "וירוס" וסבלו תקופות ארוכות ללא טיפול מתאים. אנטיביוטיקות, פראצטמול, איבופן, טיפות האף והסירופים לא עזרו ולא יעזרו.

 

איכות החיים של מטופלים אילו משתנה פלאים לאחר שמאבחנים נכון את הבעיה ומבינים בעצם שמדובר באלרגיה. אחד הנושאים החשובים שאני נותן לו תשומת לב מיוחדת בשיחה עם המטופל הוא שינוי הגישה התרופתית והדרכה מתי וכיצד לקחת טיפול.

 

מי שחשב שהוא 'מצונן' במשך חצי שנה, פתאום מגלה שהוא אלרגי בעצם לצמח מסוים כמו עץ הזית, הלענה או כתלית יהודה, ואז אני מסביר שאם הוא ייקח טיפול מונע באנטי-היסטמין מתאים לפני ובמשך הפריחה ניתן יהיה לשלוט ולמנוע את התסמינים במידה רבה.

 

 

כמה זמן אתם סובלים מהתסמינים? (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
כמה זמן אתם סובלים מהתסמינים?(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

איך תקלו על סימני האלרגיה

1. פיקוח סביבתי: האלרגיה היא מחלה סביבתית, כלומר האלרגנים נמצאים בסביבה בה אתם גרים או עובדים, לכן כדאי לזהות את אותם אלרגנים בבדיקות אצל מומחה לאלרגיה ולהימנע ככל האפשר מחשיפה אליהם. גלה את פריחת הצמחים האלרגניים בישראל לפי חודשי השנה.

 

2. טיפול תרופתי: הימנעות סביבתית מוחלטת מאלרגנים היא בלתי אפשרית, אולם מומלץ לקבל מהרופא טיפול סימפטומטי מניעתי או קבוע (במידה וסובלים כל השנה) באנטי-היסטמינים מדור שני (כדוגמת טלפסט או היסטזין במרשם רופא, שמפחיתים במהירות וביעילות את התסמינים של התקף האלרגיה ואינם מרדימים).

 

אם אתם סובלים גם מגודש באף, ואין הקלה מספקת, מומלץ להוסיף לטיפול תרסיס סטרואידלי מקומי לאף כדוגמת סטרונאז או נזוקורט (במרשם רופא) אשר יכול להקל וניתן להשתמש בו ללא חשש להתרגלות או נזק.

 

מה עושים כדי להפחית השפעות הצינון

בגלל שהצטננות נגרמת מווירוסים (נגיפים), הדרך הטובה ביותר להימנע היא לא להידבק מלכתחילה. מומלץ להימנע ממגע קרוב עם אנשים שכבר סובלים מהצטננות (הנגיף עובר ברסיסי רוק משיעול ונזלת) ולשטוף ידיים לעיתים קרובות.

 

כדי למנוע הדבקה של אחרים יש לכסות את הפה ואת האף (רצוי עם השרוול ולא עם היד, כיוון שהנגיף יכול לעבור מהיד לאדם אחר) כאשר מתעטשים או משתעלים.

 

קיימים מאות זנים של וירוסים העשויים לגרום להצטננויות הוירליות ולכן בלתי אפשרי ליצור חיסון עבור כולם. גם לטיפול בתסמיני הנזלת והגודש הנגרמים כתוצאה מההצטננות ניתן לנסות אנטי-היסטמינים.

 

שימוש במפחיתי גודש מקומיים בתרסיס אפשרי גם כן אך למספר ימים קצר יחסית (עד 5 ימים בד"כ) כיוון שניתן להתרגל לתכשירים אלה מהר והם עשויים לגרום לנזק לרירית האף. במידה שההצטננות מלווה בכאבים ניתן להשתמש גם במשככי כאבים.

 

אולי הסימנים הם בגלל מחלה אחרת

למרות שתסמינים של אלרגיה או הצטננות הם חמורים רק לעיתים רחוקות, לעיתים עלולות להיגרם בעיות אחרות. למשל, דלקת בסינוסים, החרפה באסתמה, נזק לקרניות העין או דלקת אוזניים.

 

לכן, אם אתם סובלים מאחת הבעיות וחשים שאיכות חייכם ובריאותכם נפגעת, מומלץ להקדים ולפנות לרופא שכן ישנם כיום טיפולים טובים ובטוחים שיכולים להקל באופן מהיר ומשמעותי על התסמינים ולמנוע סיבוכים.

 

הכותב הוא מומחה באלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה מהמרכז הרפואי ת״א





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutetrstock
אלרגיים לאביב ולפריחה או שפשוט נדבקתם בווירוס?
צילום: shutetrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים