אונס כנשק: גם תינוקות בני חצי שנה נאנסים
הממונה מטעם האו"ם לענייני אלימות מינית במלחמה תיארה בפני מועצת הביטחון אונס של תינוקות וילדים בקונגו ובמקומות נוספים, כחלק מאסטרטגית לחימה. היא אמרה כי תבקר גם בסוריה. "באור הקר של ניתוח טקטי, הרציונל והמטרה ברורים"
בשבעת החודשים הראשונים שלה בתפקידה כשליחת האו"ם המיוחדת לענייני אלימות מינית במלחמה, ביקרה זיינב האווה בנגורה במחוז בקונגו שבו אנסו המורדים תינוקות, ובמחנה בסומליה, שם פגשה אישה שקיבלה "פיצוי" של 150 דולרים על אונס בתה בת הארבע. אמש (יום ד') מסרה את מסקנותיה למועצת הביטחון של האו"ם וקראה לחברותיה לפעול להצבת "תג מחיר" כבד על אלימות מינית בזמן מלחמה.
חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet
עוד על אלימות מינית ככלי נשק:
עם אנג'לינה ג'ולי: ה-G8 נאבק באונס במלחמה
אונס במחסום, אומץ ברחוב. נשים בסוריה 35 אלף מקרי אונס, רק 40 כתבי אישום בבוסניהבמאית "חשופות": להעניש אנסים בשורות האו"ם
הלובית שהעזה לדבר - ונחטפה
בנגורה פגשה פליטה במחנה בקניה שסיפרה לה שנאנסה באיומי אקדח כשקוששה עצים. היא הייתה אז בחודש השמיני להריונה. היא פגשה גם באב סומלי שנאבק על צדק למען בנותיו, בנות ארבע ושש, שנאנסו גם הן.
"הסיפורים מזוויעים ושוברי לב וכשהניצולים האלה מספרים מה הם עברו, וממשיכים לעבור, אתם מבינים שאדם אחד שנאנס במלחמה הוא אחד יותר מדי", אמר בנגורה בתדרוך במועצת הביטחון.
"ביקרתי קהילה שבה נאנסו בשנה שעברה 11 תינוקות, בני שישה עד 11 חודשים, על ידי אנשיו של מי מיי מורגן", אמרה בנגורה, בהתייחסה לקבוצת מורדים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, "לא ניתן לדמיין שמישהו מסוגל לחולל כזו זוועה".
בנגורה הוסיפה שבאותה קהילה – מחוז איטורי שבמזרח קונגו – נאנסו בשנה שעברה גם 59 ילדים בין גיל שנה לשלוש, ו-182 ילדים ונערים בני חמש עד 15.
"באור הקר של ניתוח אסטרטגי וטקטי, הרציונל והמטרה ברורים. האם יש דרך יעילה יותר להרוס קהילה מאשר להרוס את ילדיה?"
היא אמרה למועצה בת 15 החברות כי לרוב, אונס אישה, ילד או גבר בזמן מלחמה הוא עדיין מעשה "ללא תג מחיר" וכי יש לשנות זאת כדי ש"יהיה זה עול עצום לבצע אלימות מינית במלחמה, לפקד על ביצוע מעשה כזה או לחון את המבצעים".
בנגורה, שהייתה שרת הבריאות בסיירה לאון, אמרה שהיא מתכוונת לבקר בסוריה, במאלי ובדרום סודן בהקדם האפשרי. היא אמרה כי כל הסכמי שלום או הפסקת אש עתידיים במקומות כמו סוריה ומאלי צריכים לכלול תוכנית למניעת אלימות מינית.
בנגורה אמרה שנשיא קונגו ג'וזף קבילה התחייב לפעול ביעילות רבה יותר נגד אלימות מינית וכי הפרלמנט של קונגו אמר שיקים צוות פעולה בנושא.
הרוב לא מדווחות
דו"ח של מזכ"ל האו"ם באן קי מון, שמבוסס על עבודתה של בנגורה, מונה 14 ארגונים חמושים שמשתמשים באלימות מינית. הם כוללים גם את הצבא והמשטרה.
הדו"ח גם מונה ארגונים ממשלתיים ואחרים בסוריה, ברפובליקה המרכז אפריקאית, בחוף השנהב ובמאלי. מאז ינואר 2012, דווחו במאלי 211 מקרים של אלימות מינית, הכוללים אונס, עבדות מין, נישואים בכפייה ואונס קבוצתי.
"רוב הנשים והילדות לא מדווחות מחשש לנקמה או החרמה מצד בני הזוג שלהן והקהילה", נכתב בדו"ח, "באזורים שבשליטת המורדים, אונס שימש ככלי מלחמתי טקטי".
בנגורה אמרה לכתבים כי בגלל הנגישות המוגבלת לסוריה קשה לקבוע את היקף הבעיה שם.
שגריר סוריה באו"ם, בשאר ג'עפרי, והשגריר הרוסי באו"ם, ויטלי צ'ורקין, מתחו ביקורת על כך
שהדו"ח לא תיאר את האלימות המינית מצד קבוצות האופוזיציה, והאשים רק את אנשי המשטר.בנגורה תיארה אלימות מינית במלחמה כ"פשע המלחמה העתיק ביותר, שזוכה לגינוי המועט ביותר".
"במהלך הדורות השתמשו באלימות מינית משום שזה נשק כל כך זול והרסני", אמרה למועצת הביטחון, "האחראים לכך צריכים להבין שלא יכול להיות להם מסתור, חנינה או חוף מבטחים".