חדר כושר, סאונה ומסיבות סקס - לשיקום מחבלים
איך מחזירים למוטב טרוריסטים מאל-קאעידה ואיך מסלקים מראשיהם מחשבות על ג'יהאד? בסעודיה הקימו לאסירים הקיצוניים מרכזי שיקום שכוללים בריכת שחייה אולימפית, אולם התעמלות, אולם קולנוע וסוויטות להתייחדות עם נשותיהם
עוד חדשות בעולם :
המחבל ליד הקורבנות: "בארץ רגילים, כאן לא"
שעה לאחר הרעש בסין: תינוקת נולדה בין ההריסות
המתחם החדש הוא פרי יוזמתו המרכז לייעוץ וטיפול של הנסיך מוחמד בן נאיף - ארגון שהוקם לפני שבע שנים ונועד לשקם קיצונים שנאסרו במהלך המלחמה של הרשויות הסעודיות בסניף של אל-קאעידה במדינה.
"כ-3,000 אסירים איסלאמיסטים יצטרכו לעבור באחד מהמרכזים האלה בטרם ישוחררו מהכלא", אמר דובר משרד הפנים הסעודי מנסור אל-טורקי לסוכנות הידיעות הצרפתית במהלך ביקור שערך במרכז בריאד. מרכז שיקום נוסף הוקם בעיר הנמל המערבית ג'דה ושלושה נוספים מתוכננים להיבנות בצפון, מזרח ודרום הממלכה המדברית.
ממלכה מוכת פיגועים
מרכז השיקום בריאד הוא הראשון להציע לאסירים נינוח של יוקרה כתמריץ למיתון אמונותיהם הקיצוניות. כל מרכזי השיקום נקראים על שם שר הפנים הנוכחי שהוביל את המלחמה של סעודיה באל-קאעידה בעקבות הפיגועים הקטלניים שביצעו אנשי הארגון בין 2003 ל-2006, בהם נהרגו 150 סעודים ואזרחים זרים.
ג'יהאדיסטים מאל-קאעידה, רובם עברו הכשרה באפגניסטן, סימנו את סעודיה כיעד לפיגועים משום שזו התירה לכוחות אמריקניים להקים בסיסים בשטחה במהלך מלחמת המפרץ עד שעזבו אותם בשנת 2003.
במהלך המלחמה בסניף אל-קאעידה בסעודיה, רבים מלוחמי ארגון הטרור נמלטו לתימן ולאזורים נוספים בחצי האי ערב שבהם הקים אל-קאעידה ב-2009 רשת טרור שהאמריקנים הגדירו כזרוע הקטלנית ביותר של הג'יהאדיסטים.
מרכז בגודל 10 מגרשי כדורגל
הנסיך מוחמד עצמו שרד פיגוע התאבדות באוגוסט 2009 אחרי שמחבל הצליח לחדור את מערך האבטחה שלו. למרבה המזל, הוא שרד את הפיגוע וסבל מפציעות שטחיות בלבד.
מרכז השיקום שהוקם בריאד משתרע על פני שטח ששווה ערך בגודלו לעשרה מגרשי כדורגל והוא מסוגל לארח במתקניו 228 אסירים מ"הקבוצה הסוטה", המונח שבו משתמשות הרשויות הסעודיות בהתייחסן לאל-קאעידה. האסירים שישהו במתקן יקבלו סוויטות מיוחדות שבהן יוכלו לבלות ביחד עם בני משפחותיהם. התנהגות טובה של אסיר עשויה לזכות אותו ליומיים של התייחדות במתקן ביחד עם רעייתו.
במהלך היום, האסירים ישתתפו בסמינרים בנושאים דתיים שנועדו להסיט אותם ממחשבות על ג'יהאד. "כדי להילחם בטרור, אנחנו חייבים לתת להם איזון אינטלקטואלי ופסיכולוגי דרך דיאלוג ושכנוע", אמר מנהל מרכזי השיקום סעיד אל-בישי. לדבריו, כבר עתה נמצאים 2,336 אסירים מאל-קאעידה בתוכניות שיקום שיזמו הרשויות בסעודיה.
מה עושים ה"משוקמים" אחרי השחרור?
"שיעור האנשים שמצטרפים מחדש למיעוט הסוטה לא עולה על 10 אחוזים", אמר בישי ותיאר את הנתון כ"מעודד".
סוכנות הידיעות הצרפתית ניסתה לראיין כמה אסירים לשעבר מאל-קאעידה ששוחררו מהכלא אחרי שעברו דרך תוכניות השיקום של המדינה, אולם הם סירבו לספר על חוויותיהם.
אך למרות הכוונה והרצון הטובים של סעודיה, לא כל האסירים חוזרים למוטב וחלקם שבו לארגוני הטרור. סעיד אל-שרי, למשל, עבר שיקום בכלא הסעודי אך עם שחרורו הוא הפך לסגן מפקד אל-קאעידה בחצי האי ערב. הליברלים במדינה הערבית טוענים כי תוכנית השיקום מספקת תכנים אולטרה-שמרניים שאינם שונים מהגרסה האסלאמית של אל-קאעידה.
"אנחנו לא יודעים אם התוכנית תצליח למגר את הטרור והקיצוניות", אמר הסוציולוג חאלד אל-דקל לסוכנות הידיעות הצרפתית. "כדי לטפל בבעיה מהשורש שלה, צריך לאתגר את המחשבה של הג'יהאדיסט עם פילוסופיה נאורה ולא רק עם רעיונות סלפיים שהם רק מעט פחות קיצוניים", אמר אל-דקל. "חייב להיות פלורליזם והכרה בזכויות של אחרים להיות שונים".