לא תרגישו שזה לא בשר: עתיד המזון עפ"י ביל גייטס
ביל גייטס קורא לצמצום בצריכת הבשר ומציג את החברות המובילות בייצור אלטרנטיבות צמחיות לבשר וביצים - אפילו אתם לא תרגישו שמדובר בתחליפים לבשר, כך גם תהנו מארוחה וגם תשמרו על הסביבה
אל רשימת אנשי העסקים המככבים בסצנה הצמחו-טבעונית האמריקאית - סטיב וויין, מורט צוקרמן, ראסל סימונס, ביל פורד, ביז סטון ואחרים - הצטרף לאחרונה גם ביל גייטס. גייטס אמנם לא הצהיר על שינוי בהרגלי התזונה שלו, אך פרסם בחודש שעבר באתר האינטרנט שלו קריאה לצמצום בצריכת הבשר ואימוץ אלטרנטיבות מהצומח.
- רוצים לקרוא את כל החדשות במקום אחד? היכנסו לפייסבוק של ynet
לאתר של גייטס הועלתה מצגת תחת הכותרת "עתיד המזון", המסבירה כי ייצור מזון מהחי צורך כמויות גבוהות אדירות של קרקע, מים, ומשאבים אחרים ביחס לייצור מזון מהצומח, ולכן פחות יעיל בהזנת אוכלוסייה הולכת וגדלה של בני-אדם. "ייצור ק"ג אחד של בשר בקר דורש 150 מ"ר אדמה, ו-15 אלף ליטר מים, שרובם נדרשים כדי לייצר מזון לבעלי החיים", מוסבר באחד הסרטונים במצגת. "אותו ק"ג יחיד של בקר מייצר 27 ק"ג פחמן דו-חמצני - שווה ערך לכמות הנפלטת מנסיעה של מעל 100 מייל במכונית פרטית".
- לעמוד המיוחד של שעת כדור הארץ
מייקל פולן, אחד המבקרים הבולטים של תעשיית המזון המודרנית, מונה במצגת שלושה מניעים עיקריים לצמצום בצריכת הבשר: "בריאות, משום שאנחנו יודעים שצריכה גבוהה של בשר אדום מקושרת לסיכון מוגבר לסוגים מסוימים של סרטן; הסביבה, מכיוון שאנחנו יודעים שייצור בשר קונבנציונלי הוא אחר הגורמים המרכזיים לשינוי אקלים, כמו גם לזיהום; ומוסר, מכיוון שמפעלי בעלי-החיים שמייצרים את מרבית הבשר והחלב שלנו הם מקומות אכזריים שבהם בעלי-חיים סובלים שלא לצורך".
בסרטון שכותרתו "ממציאים מחדש את המזון" גייטס נותן הצצה לחברות המובילות את ענף תחליפי הבשר המתקדמים בארצות הברית. "אם היית מתחיל מההתחלה, ומחפש אחר דרך להזין את בני האדם בחלבון, לא היית משתמש בבעל-חיים. שיקולים מדעיים היו מובילים אותך לעשות זאת אחרת" מסביר אמול דשפנדה, שותף בחברת Kleiner Perkins. "רק 25 אחוז ממשקל תרנגול הוא בשר אכיל. אז אתה מחזיק ביצור חי, שלחלק גדול ממנו אין שום קשר למה שהצרכנים אוכלים" מוסיף איתן בראון, מייסד חברת Beyond Meat.
בחברות הללו מסתייגים מהמונח "תחליפי בשר", שכן לטענתם ה"תחליף" שהם מציעים עולה על המקור. לא מדובר על שניצלים חיוורים בטעם של מטבח צבאי, אלא על מוצרים המחקים במדויק את המרקם והטעם של מוצרים מהחי. הם מורכבים משילוב של מקורות חלבון מגוונים מהצומח, שבתהליך עיבוד קליל ומהיר ניתן להופכם למזונות בריאים הרבה יותר מבשר וטעימים לא פחות ממנו, בעלות נמוכה ותוך שימוש במשאבים סביבתיים מינימליים.
בראון: "עבורי, אחד החלקים הכי כיפיים בעבודה הוא להיפגש עם מבקרי מזון ושפים ולנסות לעבוד עליהם. אחת ההתנסויות המספקות ביותר היתה לעבוד עם מארק ביטמן מהניו-יורק טיימס. הלכנו לביתו בניו-יורק וישבנו מול 7 מנות שונות, חלקן עשויות מבשר וחלקן מהמוצרים הצמחיים שלנו. ב-2-3 מהן היה לו ממש קשה לזהות את ההבדל".
בסרטון אחר מרואיין ג'וש טטריק, מייסד חברת Hampton Creek Foods המייצרת תחליפי ביצים מהצומח. "1.1 טריליון ביצים מוטלות ברחבי העולם מדי שנה. הרוב המוחלט של הביצים, כ-99%, מגיעות ממתקנים שנקראים 'כלובי סוללה'. דמיינו מחסן תעשייתי, עם תאורה מעומעמת, שבו שורות על גבי שורות של כלובים, 7-10 תרנגולות בכל כלוב, כשהכלוב הוא בערך בגודל של תנור רגיל, ופשוט תשאירו אותן שם למשך שנתיים. התרנגולות הללו מואבסות בכמויות אדירות של סויה וכמויות אדירות של תירס, שדורשות כמויות אדירות של דשנים, שדורשים כמויות אדירות של נפט. אנחנו מסתכלים על מערכת כזאת ואומרים: זה פשוט אבסורדי!".
"טעמתי את תחליף העוף של Beyond Meat והתרשמתי. לא יכולתי להבדיל בינו לבין עוף אמיתי. תחליף הביצים של Hampton Creek Foods אינו מכיל את הכולסטרול הגבוה שיש בביצים אמיתיות", כותב גייטס. "אם נשנה את החשיבה שלנו על מה שאנחנו אוכלים, ואיך זה הגיע לצלחות שלנו, נהיה הרבה יותר פתוחים לחידושים בתחום האוכל".
- באדיבות אתר הצמחונות
הישראלי
- שעת כדור הארץ - ב-22.4 כולנו מכבים את האור לשעה