לקנות בסופר - ולחסוך את המע"מ לפנסיה
ברקע הגירעון והגזירות הכלכליות הצפויות, שוקל האוצר בכובד ראש את האפשרות להעלות את המע"מ. אך לדעת פרופ' אריה מלניק מאונ' חיפה, הגיע הזמן להשתמש במע"מ ככלי לצמצום הפער בין עשירים לעניים. יש לו פתרון: בכל קנייה בסופר, אחוז אחד מהמע"מ יועבר לחיסכון במקום למדינה. זה אפשרי? ראיון
איך אפשר לקנות מוצרים בסופר ובגיהוץ כרטיס האשראי בקופה לחסוך באותה פעולה, גם לפנסיה? תתפלאו אבל המודל הזה אפשרי. על רקע הגירעון הממשלתי והגזירות הכלכליות הצפויות, שוקלים באוצר בכובד ראש את האפשרות להעלות את המע"מ. אולם לדברי פרופ' אריה מלניק מאוניברסיטת חיפה, דווקא בתקופה זו הגיע הזמן להשתמש במע"מ ככלי לצמצום הפערים בין עשירים לעניים, ולא להכביד את הנטל את השכבות החלשות.
- רוצים לצאת מהמינוס? הרשמו לפרויקט "משפחה בצמיחה"
- חייל, צא מהמינוס! מפקדים להדרכה כלכלית
- מתקיימים מ-20 אלף ברוטו? אל תחכו לאוצר
לכתבות נוספות, בעמוד הפייסבוק של ynet
תוחלת החיים העולה מציבה אתגר לא פשוט לגיל השלישי בישראל שנדרש למצוא מקורות מימון לחיי היום יום – המתארכים. הביטוח הלאומי מעניק קצבה בסיסית ביותר, ולמעט הפנסיה, שמשנת 2008 הפכה להיות חיסכון חובה - לחלק נכבד מהישראלים אין חיסכון נוסף.
כך יוצא שמי שעובד במקום עבודה מסודר ויציב זוכה לפנסיה מכובדת הבנויה משלושה רבדים: ביטוח לאומי (קצבת זקנה), פנסיית חובה וחיסכון אישי נוסף התלוי בהכנסה.
"הבעיה היא שלחצי מתושבי המדינה אין הכנסה שוטפת מעבודה שבגינה הם משלמים מס הכנסה שולי גבוה" אומר מלניק. "כך חמשת העשירונים הנמוכים משלמים מעט מאוד מס הכנסה. לפיכך, אין הם נהנים מתמריצי חיסכון והם לא יחסכו במשך שנים רבות. מיעוטי הכנסה הנתמכים מקופת המדינה בגיל צעיר מסיבות של חוסר התאמה לשוק העבודה הסדיר, צפויים להיות נתמכים גם בגיל מבוגר כי אין להם חיסכון פנסיוני מספיק".
אז איך אפשר לחזק את השוויון כך שגם בעלי הכנסה נמוכה יוכלו ליהנות מהטבות מס על חיסכון לעת פרישה? לדברי פרופ' מלניק דווקא המע"מ הוא כלי מצויין לעשות זאת. בעשירונים התחתונים יש צריכה גבוהה יחסית וכשיוצרים התאמה בין הצריכה לחיסכון – גם מעוטי היכולת יכולים ליהנות מכך.
"ניתן להעביר לחשבון חיסכון, למשל, 1% ממס ערך מוסף שחל על הקנייה בתוספת תשלום מקביל מצד הצרכן המשלם בכרטיסי חיוב. אם נתייחס למצב הנוכחי שבו המע"מ הוא בשיעור של 17%, הקונה, המעוניין לחסוך ישלם לאוצר בפועל 16% ויחסוך בתוכנית ראויה 2% (1% על חשבון מע"מ ואחוז נוסף מכספו שלו). ראוי להדגיש שמדובר בהליך רצוני – מי שאינו רוצה לחסוך, למרות התמריץ ימשיך לשלם מע"מ בשיעור של 17%".
איך זה יעבוד בפועל?
"אתה הולך וקונה מוצר. מגיע לקופה ומבקש מהקופאית שתלחץ על הקוד המתאים אצלה. היא מעבירה את הכרטיס ובפעולה זו אתה משלם 18 אחוז נוספים על מחיר המוצר - 16 אחוז למע"מ במקום 17 כיום, ושני האחוזים הנוספים מועברים לתוכנית חיסכון. הכל למעשה פועל באופן מממוחשב.
הצד הטכני כבר קיים היום - כשאתה מגיע לקופה שואלים אותך שתי שאלות - אם יש לך כרטיס מועדון וכמה תשלומים תרצה. זה נקרא ספליטינג. גם במקרה הזה יש סוג של פיצול תשלומים – חלק הולך למע"מ וחלק לחיסכון".
כיצד ניתן יהיה להגביל את הנהנים מהתוכנית, כך שרק העשירונים התחתונים יוכלו לקבל את ההטבה?
לא תהיה הגבלה. החוק קובע מהו הסכום המקסימאלי שניתן להפריש לחיסכון ולקבל עליו הטבת מס. אם אדם מרוויח משכורת גדולה והמעביד כבר הפריש לו את מלוא הסכום, אז הוא לא יהיה זכאי. אבל אם הוא ניצל זאת באופן חלקי או לא ניצל בכלל – כי לא הגיע לסף המס - אז הוא יוכל להוסיף ולחסוך תוך קבלת הטבה, עד הסכום המקסימאלי.
זה נראה לך בר ביצוע?
אני לא המצאתי את זה. הרעיון הזה קיים כבר משנות ה-30, אבל אי אפשר היה לבצע אותו כי לא היה המחשוב הדרוש. במשך השנים רק אלה שעבדו במקומות מסודרים - המדינה למעשה גלגלה את האחריות לכל החישובים על המעביד. המעביד הוא זה שפיצל את הכספים בהתאם להטבות המס. עכשיו גם המחשב יכול לעשות את זה, בלי קשר למעביד.
אתה חושב שיש לזה מקום עכשיו, שהמדינה תחלק הטבות מס שיעלו לה לא מעט כסף, בה בעת שהיא צריכה להתמודד עם גירעון גדול?
"העלויות פה קטנות ולא צפוי שינוי תקציבי. אין כאן הפסד למדינה כי מדובר בחיסכון לטווח ארוך - במקום שהמדינה תקבל את הכסף בצורה של מס, מנהלי החסכונות יקנו בזה אג"ח לתקופה ארוכה (כלומר המדינה יכולה לגייס הון בעזרת החסכונות - בכסף נשאר בידיה). בנוסף, הגדלת החיסכון הוא אינטרס של המדינה לא פחות משל האזרחים. צבירת ההון משמשת ליצירת מקומות עבודה ולפיתוח המשק, במקביל להגדלת בסיס המס".
מלניק מדגיש כי קיימים יתרונות נוספים במהלך כזה: "כשמדברים על שוויון בנטל הכוונה צריכה להיות שוויון בהזדמניות – הרעיון הוא להשוות את האפשרות ליהנות מהטבות מס שהמדינה נותנת, גם לעניים וגם לעשירים. בנוסף, אם מרבים להשתמש בכרטיסי האשראי כדי לקבל את ההטבה, יש בזה תמריץ למלחמה בהון השחור ולא ניתן לבצע עסקאות לא מדווחות, במזומן".
העונה השנייה של פרוייקט "משפחה בצמיחה" יוצאת לדרך ואתם מוזמנים להירשם. 5 המשפחות שיבחרו, יזכו לליווי מקצועי ולמענק כספי של 20 אלף שקל, מתנת בנק הפועלים. זו ההזדמנות שלכם.