שתף קטע נבחר
 

סוס בחלל: עוד תמונה מרהיבה מהטלסקופ האבל

נאסא שחררה צילום של הערפילית המפורסמת מקבוצת אוריון. השבוע יחגוג האבל 23 שנה מאז ששוגר לחלל, ומאז לא הפסיק להדהים את יושבי כדור הארץ

בימים אלה שחררה נאסא תמונה מרהיבה ביותר שצולמה על ידי טלסקופ החלל. בתמונה שצולמה בתחום התת-אדום מצולם אחד מגרמי השמים הידועים ביותר – ערפילית ראש הסוס בקבוצת אוריון, שבימים אלה נראית באופק הדרום מערבי מעט לאחר שקיעת החמה - והיא בעצם מארג אדיר של ענני גז ואבק, בהם נוצרים כוכבים ומערכות שמש אדירות.

  

  • עוד חדשות ועדכונים בפייסבוק של ynet
  •  

    כמובן, זו לא הפעם הראשונה שנאסא משחררת תמונות שכאלה. הנה ערפילית של גז ואבק הקרויה ערפילית הנשר. גם באיזור זה נוצרים כוכבים צעירים ומערכות שמש צעירות:

     

     

     

    התמונה הבאה זכתה לכינוי ברשת – עין האלוהים. זו ערפילית הקפיץ המצויה בקבוצת הכוכבים דלי. זהו למעשה כוכב דמוי השמש שלנו שגווע תוך כדי שהוא משיל מעצמו את השכבות החיצוניות שלו ומרמז לנו על גורלה של השמש שלנו בעוד כמה מיליארדי שנים:

     

     

    והנה גלקסיות מתנגשות. בכל אחת מהן עשרות ומאות מיליארדי כוכבים דוגמת השמש שלנו. הן נעות בחלל, מתנגשות, מתמזגות. גם הגלקסיה שלנו, שביל החלב, והגלקסיה הגדולה באנדרומדה במסלול התנגשות. לא עתה, אלא עוד מיליארדי שנים.

     

     

    והנה אורורה על שבתאי. על אף שחלליות מקיפות את מרבית כוכבי הלכת כיום, האבל הקשיש מצליח לתת להן פייט טוב. בתצלום אפשר לראות כי סמוך לקוטב של הכוכב נראה זוהר הקוטב אשר נוצר בעת פגיעת חלקיקים שנורו מהשמש ותועלו אל הקוטב שלו על ידי השדה המגנטי שלו.

     

     

     

    חוגג 23 שנה בחלל

    טלסקופ החלל על שם האבל, ובשמו הלועזי HST, שוגר לחלל בשנת 1990 כדי לענות על הצורך לבצע תצפיות איכותיות בגרמי השמים, שעד אז נמנעו בגלל מעטה האטמוספירה של כדור הארץ. טלסקופ החלל מקיף את כדור הארץ מדי שעה וחצי בערך. קוטר המראה שלו היא 2.4 מטר, בינונית במושגי הטלסקופים הגדולים ביותר המצויים על פני כדור הארץ, אולם בשל היציאה מעל האטמוספירה, החדות הגבוהה של הצילומים שהתקבלו בעזרת הטלסקופ שיפרו לאין ערוך את איכות הצפייה שלנו בגרמי השמים, בדיוק כפי שמשקפיים תשפרנה את הראייה למרחוק לאדם שנזקק למספר גבוה מאוד.

     

    מלבד הצילומים בתחום האור הנראה צילם טלסקופ החלל גם באורכי גל בתחום התת-אדום הקרוב והעל סגול. הצילומים של טלסקופ החלל כוונו למגוון רחב של גרמי שמים – מכוכבי לכת מרוחקים במערכת השמש, דוגמת פלוטו, שם השיג את התמונות בעלות ההפרדה הטובה ביותר עד כה, ועד גלקסיות המצויות למעלה מ-13 מיליארד שנים מאיתנו, כאשר האור שיצא מהן החל לעשות את דרכו אלינו כמה מאות מיליוני שנים בלבד לאחר המפץ הגדול. הוא השיג גם צילומים של שרידי של כוכבים שגוועו בפיצוצים אדירים והצליח להציץ במערכות שמש בעת התהוותן. הוא סיפק לנו תמונות בעלות כושר הפרדה יוצא מן הכלל של גרמי שמים שבעזרתן ספרי האסטרופיזיקה נכתבו מחדש.

     

    כיום יש לטלסקופ החלל מתחרים. טלסקופי חלל חדישים יותר מצלמים את השמים בכל אורכי הגל האפשריים כמעט – מקרינת גמא ועד לתת אדום, צילומים מרהיבים שאף הם פורצים את גבולות הידע שלנו – מגבולות היקום ועד גילוי כוכבי לכת מרוחקים. אולם, כאשר אנו אומרים טלסקופ החלל, אנו מתכוונים לטלסקופ החלל בה' הידיעה, טלסקופ החלל לו אנו חבים את הזינוק האדיר בידע, בכמות ואיכות הנתונים ובעיקר - הנחלת המדע הנפלא הזה לציבור.

     

    מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2013, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2013 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

     

    ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב- ynet.

     

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    למה שולחים סוס לחלל? לחצו להגדלה
    מומלצים