תושב חוזר? כלב ים נזירי נדיר נצפה באזור עכו
תושב שבי ציון שיצא לריצה הופתע לפגוש כלב ים נזירי ים תיכוני צעיר בחוף הים. "הוא הסתכל עלי, נתן נביחה חזקה וחזר לים". זמן קצר לאחר מכן, פקח דיג במשרד החקלאות תיעד אותו משחק בים. התקווה: היונקים הנדירים שנעלמו מהטבע המקומי בשנות ה-70 מתרבים בישראל
האם כלבי הים הנזיריים הקימו מושבה בחופי ישראל אחרי עשרות שנים בהן נעלמו מהטבע המקומי? הבוקר (ב') נצפה ותועד אחד היונקים הימיים הנדירים בעולם - כלב ים נזירי ים-תיכוני על חוף הים ובים באזור שבין עכו לנהריה. זהו התיעוד השלישי בלבד של כלב ים בישראל מאז שנות ה-70.
דני כהן, תושב שבי ציון, יצא כמדי בוקר לריצה היומית שלו בחוף הים מהמושב לכיוון עכו. חמש דקות לאחר תחילת הריצה על החוף, הוא זכה למפגש קצר עם אחד מבעלי החיים המסתוריים ביותר בישראל.
עוד על כלב הים הנדיר בישראל:
- ביקור נדיר: כלבת ים נזירית במרינה בהרצליה (ינואר 2010)
- פעמיים כי טוב: כלב ים נצפה בראש הנקרה (ינואר 2010)
- כלב ים נזירי נצפה ע"י דייגים בחוף הבונים
(פברואר 2012)
"הוא הסתכל עלי ונתן נביחה חזקה"
"אני רץ באותו מסלול כבר 15 שנה ובתקופה האחרונה ראיתי כבר שמונה צבי ים מתים שנסחפו לחוף, כך שברגע הראשון ראיתי מרחוק מעין סלע מבריק בגוון אפור כהה", הוא מספר בהתרגשות ל-ynet. "הייתי בלי משקפיים והתקרבתי אליו כי בתחילה חשבתי שאולי זה צב, אבל לא ראיתי את השריון שלו. רק כשהגעתי למרחק של חצי מטר ובאתי לגעת בו כדי לראות מה זה, ראיתי שהוא נושם והגוף שלו עולה ויורד".
באותו הרגע נכונה לכהן הפתעה קולנית במיוחד. "הוא הסתובב אלי עם הראש, הסתכל עלי ונתן נביחה צרודה חזקה, הסתובב במקום ורץ למים. הוא רץ במהירות למרחק של כ-15 מטר לערך עד שנכנס לים, תוך כדי שהוא משמיע נביחות קולניות ומשאיר את סימני הזנב שלו על החול ואז צלל ונעלם", הוא אומר.
כהן, מטפל ברפסולוגיה בעיסוקו, נותר המום על החוף. "זכרתי שהיתה תצפית לפני שנה בראש הנקרה, אבל כשרואים כלב ים בטבע פה, זה הלם והתרגשות גדולה. הוא שכב על החוף כאילו זה הדבר הכי טבעי בעולם", מסכם כהן.
פקח הדיג חיפש דייגים וצילם כלב ים
רבע שעה לאחר המפגש על חוף הים, כלב הים המשיך במסע השחייה שלו והפתיע את ד"ר עוז גופמן, פקח באגף הדיג במשרד החקלאות וחוקר במרכז לחקר והצלת יונקים ימיים (מחמל"י) שהיה בעיצומו של סיור פיקוח ואכיפה באזור החוף.
"באתי לחפש דייגים, אבל מצאתי רק כסאות שהם הותירו על החוף. צילמתי את הכסאות ופתאום קלטתי ראש אפור כהה מבצבץ במים ברקע מאחוריהם", מספר גופמן ל-ynet. "בשניה הראשונה חשבתי שמדובר בקורמורן (עוף ימי. א.א) ליד הסלע בים, אבל אחרי שניה ראיתי כי מדובר בכלב ים, הוא הוציא את הראש מהמים, צלל והראה את הזנב שלו. הוא תפס גלים והצלחתי לצפות בו במשך עשר דקות כשהוא מתקרב אל אזור הסלעים סמוך לחוף".
גופמן מיהר ליצור קשר עם פקחי רשות הטבע והגנים ואנשי מחמל"י כדי לדווח על התצפית הנדירה. "כלב הים פשוט בדק אם אפשר לעלות לחוף", הוא מסביר. "ראיתי אותו לפני שלוש שני בראש הנקרה ואז היה מדובר בפרט בוגר וגדול. הפעם זה היה צעיר וחיוני, מה שמעורר בנו תקווה כי התפתחה בו מושבת כלבי ים שמתרבה בהצלחה באזור חופי הארץ. זה לא יאומן". כעת מתבצעים באזור סיורים כדי לנסות לתעד ולאתר את כלב הים.
נדיר ובסכנה: פחות מ-600 פרטים נותרו בטבע
כלבי הים הנזיריים ים תיכוניים נחשבים לכלבי הים הנדירים ביותר בעולם ומצויים בסכנת הכחדה חמורה. בישראל נצפה לאחר עשרות שנים בינואר 2010 פרט ראשון של כלב ים, ככל הנראה נקבה תשושה וחבולה. על פי "הספר האדום" של החולייתנים בישראל, כלב ים ינזירי ם תיכוני, הידוע בכינוי העממי הנפוץ כלב-ים נזירי, (Mediterranean Monk Seal) חי לאורך חופי צפון-מזרח ודרום-מערב הים התיכון, ובחופי צפון-מערב אפריקה.
באזור חופי ישראל הוא נכחד ככל הנראה במחצית השניה של המאה ה-20. עד שנות ה-60 וה-70 התקבלו דיווחים ספורים על כלבי ים באזור חופי ישראל, והאוכלוסיה האחרונה שנצפתה הייתה באזור נמל ביירות בשנת 1976 ומנתה כשבעה פרטים. כיום מעריכים שרוב האוכלוסיות חיות באזור מאוריטניה, יוון וטורקיה.
על פי הערכות נותרו כיום רק כ-600 פרטים בלבד מהמין הנדיר בטבע וכמחצית מהאוכלוסיה מצוייה באזור יוון. מספרם התמעט עם השנים עקב ציד, הרס בתי גידול טבעיים וזיהום ימי. דיג יתר גם מאיים על קיומו של משאב המזון העיקרי שלהם (הדגים) בים.
החשש: פיתוח החוף יפגע באזורי הלינה והרבייה
לדברי מיה אלסר, חוקרת מהמרכז חקר מידע וסיוע ליונקים ימיים הדיווח האחרון על כלב הים היה בראש הנקרה לפני כשלושה חודשים לאחר שנצפה על ידי דייגים.
"שני פרטים בגילאים שונים הם בהחלט בשורה מעודדת וחשובה למין הנדיר של כלבי הים", היא אומרת. "מעבר לשמחה האדירה כי יתכן והם הקימו מושבה מתרבה בחופי הארץ, יש לנו חשש כי פיתוח מתוכנן באזור להקמת טיילת עלול לפגוע בכל אזורי הסלעים והחוף, הנחוצים להם כדי לשרוד. אני מקווה כי הרשויות במדינה יכירו בחשיבות של התגלית במטרה לשמור על חלק מהאזור כידידותי ונגיש לכלבי הים".
- ראיתם כלב ים? מוזמנים לדווח למיה אלסר ממחמל"י בטלפון: 050-3225227