מכבי ת"א ועוד 11 / מליניאק ברביעי
קבוצות הליגה חייבות להפנים: המרדף אחרי מכבי ת"א חסר סיכוי. מה הן צריכות לעשות? להפסיק להילחם, לקבוע כללים שיתאימו להן ולהגביר את התחרותיות. וגם: לבטל את המעודדות בליגת הכדורסל
ישראל לא הייתה משופעת מעולם בשחקנים גבוהים, אז נאלצנו לייבא גבוהים. לפני 35 שנה היו בכל קיבוץ ושכונה עשרות ילדים שמקפיצים כדור מסביב לשעון וזורקים לסלים עקומים. אמא של דורון ג'מצ'י הייתה מביאה לו אוכל למגרש באורדע. היום אנחנו מייבאים גם קלעים ואפילו רכזים. זרים בכל התפקידים.
האליפות של מכבי ת"א:
- מכבי ת"א זכתה באליפות בפעם ה-20
- שוב מלכת הכיתה / טור
- אוסקר גרסיה מרוצה
- וגם מיץ' גולדהאר
- האוסקר של הצהובים
- משדר מיוחד: הסודות של מכבי ת"א
- צלילי האליפות / טור
עד לא מזמן מכבי ת"א שאבה כל רבע שחקן מדן ועד אילת. היום אפילו למכבי אין מאיפה לגייס שחקנים ישראלים, והוואקום מתמלא שוב במתאזרחים. הרבה יותר פשוט לאזרח שחקן מוכן, מאשר להשקיע שנים בישראלי. התוצאה תהיה הרסנית לכולם.
הבעיה הכי גדולה היא שבכדורסל בישראל אין תחרות ואין גם רגולציה שמעודדת תחרות. אין כללים שמאפשרים הקטנת הפערים, כנהוג ב-NBA. הקמת מינהלת הליגה הייתה יכולה לשנות את כללי המשחק, כי תיאורטית ראשי הקבוצות היו יכולים לנצל רוב מוחלט של 11 מתוך 12, ולהעביר החלטות שיביאו לשוויוניות. בפועל כל אחד דואג לישבנו. מכבי ת"א דואגת למכבי ת"א. אם טובת המועדון מסתדרת עם טובת הכדורסל הישראלי והליגה, עדיף. אם לא, האינטרס של מכבי ת"א גובר. פעם חטיפת שחקנים ותקציב נמוך היו בעיות של יתר הקבוצות. בשנים האחרונות הבעיות הללו הגיעו לפתחה של מכבי ת"א. כל שחקן שהיא מצליחה "לגנוב", נחטף בסוף העונה ע"י קבוצות מרוסיה, טורקיה וספרד. תוצרת בית אין, ומכבי ת"א נאלצת לבנות בכל שנה קבוצה חדשה. אפילו על שחקנים ישראלים הם מתקשים להגן.
הגיע הזמן להחליף דיסקט. מכבי ת"א שונה מכולם. מבלי להיכנס שוב לנסיבות, היא משחקת ביורוליג, עם תקציב שגדול פי 5 עד 20 מיתר הקבוצות בארץ, והסיכוי שקבוצה אחרת תזכה באליפות שואף לאפס. גם אם זה יקרה, אובדן האליפות לא מרחיק את מכבי ת"א מהצמרת האירופית ומהכסף הגדול, כי שום קבוצה ישראלית נוספת לא יכולה להיכנס למועדון הזה. תראו איפה גלבוע/גליל אחרי הזכייה באליפות 2009/10, ומה קורה לאלופת 2007/8 חולון, שאין לה כסף לשלם משכורות.
אז הנה הצעה לשינוי שיהיה טוב לכולם: במקום להיגרר אחרי מכבי ת"א, או לחילופין להילחם בה בדרכים ספורטיביות ופחות ספורטיביות, 11 הקבוצות הנותרות צריכות לקבוע לעצמן כללים שמתאימים להן. אם מכבי ת"א רוצה לשחק בליגה עם שישה, שמונה או עשרה זרים, שתשחק. שלא ישתפו אפילו ישראלי אחד. תקבעו לעצמכם כללים שמתאימים לחיפה, חולון, אשדוד, נתניה, הפועל ת"א, גלבוע, ראשל"צ, ירושלים. תחליטו כמה זרים מתאימים לכם, תקרת שכר, שיטת משחקים, קידום צעירים, הופעות באירופה, אולי אפילו דראפט. תנו עדיפות לקבוצות חלשות כדי שתהיה ליגה תחרותית.
זה לא צריך להפריע למכבי ת"א ביורוליג. אם לאשדוד מספיקים שלושה זרים, למה להגביל את מכבי ת"א? ואם מכבי ת"א צריכה 8 זרים, למה חולון צריכה לשחק עם 8 זרים? אל תגבילו אותם, ואל תיגררו אחריהם. יהיו כללים ל־11 קבוצות, ומכבי ת"א תהיה חריגה. תחשבו על זה.
איפה הכסף? בבחירת שחקנים שגויה
מעניין לעניין באותו עניין. בסיכום הופעתה של מכבי ת"א באירופה, כתבתי, בין היתר, על מגבלת התקציב של הקבוצה. אי אפשר להתלונן שהתקציב מוגבל, ולפזר אותו על 12 שחקנים בינוניים. אולי הגיע הזמן לשנות חשיבה ולקחת קצת סיכון. ללכת על פחות שחקנים, אבל יותר יקרים. לנצל את השחקנים טוב יותר ולשפר את הסקאוטינג, כי טעויות בבחירת שחקנים עולות בכל שנה מיליוני דולרים. להיות יותר סבלניים לפני שחותכים שחקן.
לפני שלוש שנים הוציאו את רענן כץ מהבעלות ושילמו לו כשבעה מיליון דולר. את הבור הזה המועדון סוחב עד היום. עכשיו מדברים על הכנסת שותף נוסף. יש גירעון שוטף שמישהו צריך לכסות. מקובל לחשוב שאת הכסף מביאים דייויד פדרמן ואודי רקנאטי, ושמעון מזרחי הוא סוג של נשיא כבוד. זה מה שגם אני חשבתי, עד שהתברר לי שאת הגירעון מכסים כולם. כולל מזרחי. כל אחד לפי חלקו, כמובן.
אפקט שטרק: הסוף למעודדות
איריס שטרק היא יו"ר מינהלת ליגת העל בכדורסל לנשים. קודמתה גילי שם-טוב עזבה, ושטרק לקחה על עצמה תיק לא פשוט. מצפים שתגייס כספים וחסויות לליגה, שרמתה והעניין בה נמצאים בירידה בשנים האחרונות. שטרק רק נכנסה לתפקיד וכבר קיבלה החלטה שמצאה חן בעיניי: לבטל את תופעת הצ'ירלידרס – להקת הרקדניות שתפקידן להלהיב את הקהל בפסקי הזמן. את הנוהג הנפסד הזה הנהיג אבנר קופל כחובה במשחקי ליגת העל לגברים, וקומם נגדו לא מעט נשים. יש שרואים, ובעיקר רואות, בתופעה, סוג של ניצול נערות שהופכות לאובייקט מיני.שימוש בנערות עידוד בליגה לנשים, שמט את הטיעון הזה כלפי הגברים. איך אפשר לטעון נגד גברים שמנצלים נערות, כאשר הנשים עושות אותו הדבר בדיוק. בעיניי מדובר פחות בניצול ויותר בחוסר טעם. ההיבט הכספי הוא זניח, למרות שהמעודדות עולות לכל קבוצה כמה אלפי שקלים למשחק, ומעניין כמה מהכסף הזה מגיע לילדות עצמן. קופל לא הסתפק במעודדות תוצרת הארץ, וייבא לפיינל־פור מעודדות מליטא, עם כל הקונוטציות הנלוות לכך. בארץ המקור, ארה"ב, הצ'ירלידרס הן נבחרת ההתעמלות של המכללה. אצלנו הן הפכו לנערות ריקוד, וטוב עשתה איריס שטרק שעשתה סוף לתופעה. הגיע הזמן לבטל את תופעת המעודדות אצל הגברים.
סוף רכישה במחשבה תחילה
מינהלת הליגה בכדורסל מאיצה באוהדים לרכוש כרטיסים למשחק הגמר, כי המלאי כמעט אזל. בשנה שעברה כשארבע קבוצות (שליש מהליגה) הגיעו לפיינל־פור, היה אולי היגיון ברכישה מוקדמת של כרטיסים. אבל מה יעשה אוהד אשדוד, שקבוצתו הגיעה לגמר בשנה שעברה, שימהר לקנות כרטיס, אם הקבוצה לא תגיע לגמר השנה? ייסע לחיפה לראות את אילת נגד מכבי ת"א?
שמעון מזרחי
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים