המחלוקת על הנשק הכימי: 'לישראל ראיות ישירות'
ראש חטיבת המחקר אמר כי אסד השתמש בגז סארין, האמריקנים סבורים אחרת - וב"ניו יורק טיימס" מסביר גורם ביטחוני ישראלי כיצד התקבל המידע. קצין במורדים: ה-CIA ביקש מאיתנו לאסוף דגימות קרקע, שתן ושיער
צילומי הקורבנות בתקשורת ו"עדויות ישירות": לאחר שראש חטיבת המחקר באמ"ן חשף אתמול (יום ג') כי להערכת ישראל צבא אסד כבר השתמש כמה וכמה פעמים בנשק כימי, ועורר סערה ותגובה אמריקנית צוננת - מסביר גורם ביטחוני ישראלי כיצד צה"ל אסף את המידע. האמריקנים, בינתיים, ממשיכים לומר כי עד כה לא נעשה שימוש בנשק כימי בסוריה, אולי גם בגלל שהנשיא ברק אובמה כינה זאת "קו אדום" - וייאלץ להגיב אם אסד אכן עבר את אותו קו שקבע לו.
הגורם הביטחוני הישראלי, שמצוטט בעילום שם ב"ניו יורק טיימס", אמר לעיתון האמריקני כי עשרות נהרגו בכמה מתקפות של הצבא הסורי, שבהם השתמש לפי ההערכות בנשק כימי. לדבריו, ישראל רואה זה כ"מבחן" שנשיא סוריה בשאר אסד מעמיד בפני הקהילה הבינלאומית.
לדברי הגורם, ישראל מבססת את הערכותיה בעיקר על צילומי הקורבנות שהתפרסמו באופן פומבי, אבל הוא אמר גם כי בירושלים אימתו זאת בעזרת "עדויות ישירות", שאותו סירב לפרט. לפי הטיימס, גם ארצות הברית מנסה לאסוף מידע ישיר מהשטח הסורי, אבל מתקשה מכיוון שלאף גורם חיצוני לא ניתנה גישה ישירה לאתרים החשודים.
"הפחד להשתמש בנשק כימי קטן בהרבה מאשר לפני השימוש הראשוני", אמר הבכיר הישראלי על אסד והבהיר כי תגובה מערבית תוביל לשינוי: "אם מישהו יגיב, זה יכול להרתיע את סוריה מלהשתמש בכך שוב". הוא אמר כי "כעת אני מודאג יותר מאשר לפני כן".
מג'יד, קצין בשורות המורדים, אמר כי ה-CIA פנה דרך מתווכים לגדוד שבו הוא פועל וביקש שיאספו דגימות המראות נוכחות של כימיקלים. בראיון סקייפ מירדן עם ה"ניו יורק טיימס", אמר מג'יד כי סוכנות המודיעין האמריקנית ביקשה דגימות קרקע, שתן ושיער מכמה אזורים ליד דמשק - ג'ובאר, שכונה בצפון מזרח דמשק שם התרחשו קרבות עזים בחודשים האחרונים; ארדה, רובע תעשייתי בצפון העיר; וא-טייבה, בצפון-מזרח הבירה. "אנחנו עדיין מחכים לדגימות", אמר מג'יד, שהסביר כי התהליך אורך זמן רב בגלל הקושי להגיע לאזורי הקרב.
ראש חטיבת המחקר באמ"ן, תת אלוף איתי ברון, אמר אתמול בבוקר בכנס לביטחון לאומי כי "למיטב הבנתנו אסד עשה שימוש בחומר לחימה כימי ממית בשורה של מקרים נגד המורדים, כנראה בגז מסוג סארין". הוא הזכיר אירוע ב-19 במרס, ואמר כי בוצע שימוש בנשק כימי גם במקרים אחרים, "אז היה מדובר בחומר מנטרל ולא ממית. ראינו סימנים כגון קצף מהפה ואישונים מוקטנים שמעידים על השימוש בחומר לחימה כימי".
האמריקנים, שכנראה לא אהבו לשמוע את דברי ברון, מיהרו להגיב. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר כי בשיחה עם בנימין נתניהו לא היה יכול ראש הממשלה לאשר את דברי ראש חטיבת המחקר. גם דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, התייחס לדברים ואמר כי ארה"ב לא הגיעה למסקנה שאכן נעשה שימוש בנשק כימי בסוריה.