שתף קטע נבחר
 

עושים חשבון: כמה תרשמו בצ'ק לחתונה?

מכ-350 שקל בממוצע לחתונה של חבר רחוק ועד כ-1,200 שקל לבן משפחה - האם אנחנו חושבים מראש על ההוצאה הזו בניהול התקציב המשפחתי? כדאי להכין תוכנית חיסכון ייעודית או פשוט לוותר על האירוע

עונת החתונות שוב נפתחת, ואיתה הדילמה הקבועה: "כמה לרשום בצ'ק"?

 

רוצים לצאת מהמינוס? הרשמו לעונה השניה של "משפחה בצמיחה"

 

כאורחים המוזמנים לחתונה, מופעלים עלינו מספר כוחות. מצד אחד נמצאים הפרגון והנתינה שלנו לזוג הצעיר, המתבטאים ברצון לתת סכום כסף נאה שיאפשר להם להתחיל את החיים המשותפים בפלוס. מן הצד השני נמצא המצב הכלכלי שלנו, שעתיד להיות קשה יותר לאור הגזרות ולאור ריבוי האירועים בתקופה זו.

 

ביניהם נמצאים גם כוחות חברתיים שונים, החל מ"לא נעים" וכלה בכמה אחרים מביאים, שמשפיעים על הסכום אותו נכתוב.

 

אם בעבר ההתלבטות לא היתה קלה, על רקע הגזירות הכלכליות שינחתו עלינו בקרוב, ההחלטה צפויה אף להיות קשה מאי פעם.

 

על פי ההערכות, ההחלטה לצמצום הגרעון בתקציב המדינה תצמצם את ההכנסה שלנו בכ-1,000 שקל לחודש בממוצע. הירידה בהכנסה תשפיע על כל הסעיפים וביניהם גם על תקציב החתונות שלנו.

 

סקר שערכנו ב"יבולים", מעלה כי 66% מהנשאלים דיווחו כי היכולת הכלכלית והתקציב המשפחתי שלהם משפיעים על הסכום אותו יכתבו בצ'ק. 47% מהנשאלים מאמינים כי לגזירות הכלכליות שלהם תהיה השפעה על גודל הצ'קים שיתנו, וצופים שהסכום אותו יתנו יקטן לפחות במעט בעקבות כך.

 

כמה כסף אנחנו נותנים?

השיקול המשפיע ביותר על הסכום הוא מידת הקרבה לבעל האירוע, ו-82.5% מהנשאלים בסקר הגדירו אותו כמשפיע במידה רבה מאד או רבה.

 

קיימים 3 מעגלי קרבה לבעלי האירוע. במעגל הראשון נמצאים בני המשפחה, שנותנים בממוצע 1,264 שקל. במעגל השני נמצאים חברים קרובים ובני משפחה מדרגה שניה. לחבר קרוב ניתן בממוצע קצת יותר ממחצית - 692 שקל ולקרובי משפחה מדרגה שניה נרשום צ'ק על סך 520שקל בממוצע. המעגל השלישי כולל את החברים מהעבודה והחברים הרחוקים שכאשר מגיעים לאירועים שלהם, אנו נפרדים בעד כך מ-363 שקל בממוצע.

 

המנה קובעת? ()
המנה קובעת?

 

נתון זה מראה לנו כי המתחתנים יכולים להעריך מראש האם יכסו את האירוע או לא, לפי שיטת מעגלי הקרבה. ככל שיש להם יותר מוזמנים משני המעגלים הראשונים, הסיכוי לכיסוי האירוע גדול יותר.

 

מכסים את המנה?

אחד הנתונים המפתיעים ביותר בסקר, הראה כי 72% מהנשאלים אינם לוקחים את מחיר המנה כשיקול מרכזי לכתיבת הצ'ק. האורחים מתמרנים בין הרצון לתת מתנה בגובה המצופה מהם, לבין יכולות התקציב שלהם. הם נעזרים בהתייעצות עם אחרים, בבדיקה ברשימות של כמה קבלו לחתונה שלהם, ובשיקולים אחרים כדי לנסות ולמצוא את נקודת האיזון.

 

מחירי המנות המשיכו לנסוק מעלה בשנים האחרונות, חלקן עקב התייקרויות מחירים בשוק וחלקן עקב העלאת הסטנדרטים בענף החתונות. החתונה הממוצעת עולה כיום כ-120 אלף שקל, משתתפים בה כ-330 אורחים בממוצע, והעלות לסועד, המשקללת את כל הוצאות החתונה, הישירות והעקיפות עומדת על 360 שקל לאורח.

 

מכיוון שמרבית המתחתנים רוצים שהאירוע שלהם יכבד את האורחים, הם חשים שאין ביכולתם למרוד בסטנדרט ומתחייבים לסכומים אלו.

 

על אף ש-92.7% מהנשאלים מאמינים כי מחירי האירועים בארץ יקרים מדי, הם שבויים בתופעה תרבותית שבה היכולת לפעול באופן שונה מוגבלת. רבים היו שואפים לשינוי בקונספט שבו נערכות כיום חתונות, ומן הסקר עלה כי יותר ממחצית מהנשאלים הגדירו את מידת ההנאה שלהם מחתונות כבינונית ומטה, וכי היו מוותרים על הליכה לחתונות לו יכלו.

 

איפה לקצץ – בצ'ק או בתקציב?

64% מנשאלי הסקר מציינים שמספר החתונות הנערכות באותו החודש ישפיע אף על גובה הצ'ק במידה גבוהה עד בינונית. משמעות הדבר היא שדווקא הניסיון להתחשב באורחים ולהתחתן בתקופת הקיץ, יביא לעלויות גבוהות יותר מצד המתחתנים, אך לסכומי מתנות קטנים יותר מצד האורחים הנאלצים להגיע בתקופה זו למספר חתונות בחודש. מי שמתחתן שלא בעונה, מרוויח הן מחירים נמוכים יותר והן צ'קים גבוהים יותר.

 

מכיוון שמדובר בתקופה של חודשיים-שלושה, לא נדיר לקבל 3 הזמנות לחתונה בחודש אחד. אם מדובר באירועים של חברים קרובים, אליהם הולכים בדרך כלל כזוג, ההוצאה על סעיף החתונות תעמוד בחודש זה על למעלה מ-2,000 שקל, וזה עוד לפני שהכנסנו לחישוב את העלויות הנלוות על דלק, בייביסיטר ואפילו בגדים לאירוע. בפני האורחים עומדת דילמה: האם לקצץ בצ'ק או בסעיפי התקציב? ורבים בוחרים באפשרות הראשונה.

 

מופתעים כל פעם מחדש

59% מהנשאלים לא מתכוננים מראש כלכלית לתקופת החתונות, ואינם חוסכים מדי חודש בצד סכום כסף שיאפשר להם להתמודד עם הוצאות התקופה. חודשי הקיץ יקרים גם ככה בשל החופש הגדול והוצאות החופשה המשפחתית, ולכן רבים מקרב אלו שאינם מנהלים חסכון ייעודי נאלצים בכל זאת לקצץ בסעיפי תקציב אחרים בתקופה זו או מדווחים על הגדלת המינוס לאחריה.

 

קשה לנו לחסוך עבור מטרה שנראית לנו לא מוצדקת, ולכן רבים מתקשים לנהל חסכון ייעודי לתקופת החתונות, אך מצד שני אנו סובלים מה"לא נעים" שגורם לנו להמשיך ולהגיע לחתונות ולהוסיף את ההוצאה למינוס שלנו.

 

ההחלטה איזה סכום לרשום בצ'ק לחתונה מושפעת מלחצים חברתיים, מרצון לא להיתפס כקמצנים, מהרצון שלנו להעניק לבני הזוג שמתחתנים נקודת פתיחה טובה לחיים, ומהמון שיקולים שחוברים להם יחדיו. אבל רגע אחרי שהחתונה נגמרת, אנו אלו שנשארים להתמודד עם ההוצאה.

 

כמה באמת אנחנו צריכים לרשום בצ'ק?

איך מתמרנים בין כל הכוחות המופעלים עלינו, ומקבלים את ההחלטה הנכונה איזה סכום לרשום בצ'ק? השיקול המרכזי שאמור להנחות אותנו הוא המצב הכלכלי שלנו, וסדר העדיפויות שלנו בניהול תקציב.

 

המשפחה צריכה להכניס את סעיף האירועים לתקציב החודשי, ולהבין שלפעמים עדיף לא ללכת לאירוע בחשיבות נמוכה, על פני שבירת המסגרת התקציבית. כדי להקל על חיינו כדאי לשים מדי חודש תקציב של כ-200 שקל בחסכון ייעודי לעונה זו כדי למנוע חריגה.

 

אם אנו מוכנים לוותר על סכום כסף מדי חודש לטובת חסכון לתקופת החתונות, כיוון שחשוב לנו לסייע לזוג בתחילת דרכו, נוכל לשמור על גובה הצ'ק לו התרגלנו, אך אם התקציב אינו מאפשר זאת מבחינת סדר העדיפויות או גובה ההכנסות, עדיף לנו להתפשר על גובה הצ'ק או לסנן את כמות האירועים אליהם אנו מגיעים מאשר להכנס למינוס.

 

רבים מאיתנו מעוניינים לסייע לחתן ולכלה בראשית דרכם, ו-59% מהנשאלים בסקר שלנו, אמרו כי הם נוטים לרשום צ'ק גדול יותר אם הם יודעים שבעלי האירוע זקוקים יותר לכסף. שבירת הסטנדרט ושינוי רמות המחירים יקלו על כל המעורבים בעניין ויגרמו לכך שמתן הצ'ק יעשה בשמחה רבה יותר, שכן הוא מגשים את המטרה שלשמה הוא נכתב ומסייע לזוג הצעיר להתחיל את חייו המשותפים עם בסיס כלכלי.

 

הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף", הדרך שלך לחופש כלכלי, ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוצאה כבדה
צילום: עמית מגל
מומלצים