מסמכים בריטיים מ-48': 'הערבים יפסידו במלחמה'
ימי המנדט האחרונים באים לידי ביטוי בשורת מסמכים שנחשפו ב"גרדיאן". באחד מהם נכתב כי "הציבור היהודי בארץ ישראל תומך בטרור", באחר כונו המנהיגים הערביים "חסרי יכולת ופחדנים". ובמה התעסקו פקידי המנדט? ברולס רויס
ממשלת בריטניה ידעה עוד לפני שהחזירה את כוחותיה מארץ ישראל ב-1948 כי חלוקת הארץ והקמת מדינת ישראל יביאו למלחמה - ולהפסד של הערבים. כך עולה הבוקר (יום ו') ממסמכים סודיים של ממשלת בריטניה שהתפרסמו בעיתון "גרדיאן". במסמך אחר, מ-1946, נכתב כי "הציבור היהודי בארץ ישראל תומך בטרור, לנוכח המדיניות הבריטית".
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
כתבות נוספות בערוץ החדשות
בשורה לחיילים בסדיר: תוספת שכר של 21%
טס ב-189 קמ"ש בלילה: 'אם לא עכשיו אז מתי?'
לפי העיתון הבריטי, מהדיווחים השונים של משרד המושבות מצטיירת תמונה של "מעשי טרור" הולכים וגוברים מצד היהודים, ולחץ חיצוני של ארצות הברית, של האו"ם ושל התנועה הציונית לחלק את הארץ. כמו כן, נמתחת ביקורת על אנשי המנדט הבריטי שבזמן המתוח הזה "היו מודאגים מי יקבל שתי מכוניות רולס רויס ודאימלר".
באחד המסמכים מצוטט פקיד בריטי, שהזהיר בדו"ח ללונדון כבר באוקטובר ב-1946, יותר משנה לפני ההצבעה באו"ם בכ"ט בנובמבר על תוכנית החלוקה, כי דעת הקהל היהודית תתנגד לחלוקה, "אלא אם החלק היהודי יוגדל כך שכל התוכנית תהיה בלתי מקובל מבחינת הערבים". שר המושבות ג'ורג' הול הוזהר: "הציבור היהודי תומך בהלך הרוח של מנהיגיו, שטרור הוא התוצאה הטבעית לנוכח מדיניות ממשלת הוד מלכותו". הכוונה הייתה, בין השאר, למאבק בעלייה הבלתי-לגאלית.
עוד נכתב בדיווח כי מהמסמכים השונים עולה כי מנהיגים יהודים מתונים פחדו מכך שיכנו אותם "קוויזלינגים", על שם משתף הפעולה הנורבגי ששלט בארצו מטעם הכובשים הנאצים. דו"ח מודיעין בריטי קבע כי ישנו "לחץ יעיל שהציונים באמריקה יכולים להפעיל על הממשל האמריקני".
לאחר עלייה בפעולות האלימות של האצ"ל ושל הלח"י כתבו בכירים במנדט לממשלה בהמשך 1946: "נראה כי המנהיגים הערבים מוכנים להשהות את ההתנהגות הפעילה, כל עוד קיים סיכוי להחלטה מדינית שתתאים לאינטרסים הערביים".
בדיווח של גורמי מודיעין בריטיים נכתב כי קיימים סימנים מדאיגים של "התחדשות ההתעניינות במצב המדיני ובפעילות בקרב אזרחים ערבים מהשורה. ההחלטה להכניס את העצורים היהודים בקפריסין למרות מכסות ההגירה, עשה רושם שהוויתורים של ממשלת הוד מלכותו מול הלחץ היהודי והטרור היו מכריעים בהתעוררות התחושה הציבורית הערבית".
אולם, גם צורפה אזהרה: "יש סכנה אמיתית שכל התגרות יהודית נוספות עלולה להביא למעשי נקם בודדים, שיתרחבו לעימותים רחבים בין ערבים לבין יהודים". באחד הדיווחים הוזכר מפקד האצ"ל דאז מנחם בגין בראיון לעיתונות שבו אמר: "המאבק נגד הפולש הבריטי יימשך עד שהאחרון שבהם יעזוב את ארץ ישראל".
"המוראל הערבי ירד לאפס"
בתחילת 1948, זמן קצר לאחר פתיחת מלחמת העצמאות, דיווחו פקידים בריטים בפלשתינה כי "הערבים ספגו שורת הפסדים מוחצים". הכותבים הוסיפו כי הניצחונות היהודיים "הורידו את המוראל הערבי לאפס, בשל הדוגמה הפחדנית של מנהיגיהם חסרי היכולת. הם בורחים מאזורים מעורבים באלפיהם. ברור כי הסיכוי היחיד שלהם לחזור למצבם הקודם נמצא בידי הצבאות הסדירים של מדינות ערב".
באזהרה למקבלי ההחלטות בלונדון נכתב: "האלימות הערבית-יהודית התפשטה עתה לכל חלקי פלשתינה". כעבור כמה ימים כתבו גורמים בריטיים בארץ כי מדובר "בסבל הרסני לשני הצדדים", וכי יש "זרם יציב של מתנדבים ערבים" מהמדינות השכנות.
לפי המסמכים, שהותרו לפרסום על ידי הארכיון הלאומי הבריטי, לפקידי המנדט היו גם בעיות ארציות יותר, שעליהן נמתחה ביקורת בדיווח. אחד המסמכים דן בשאלה מה לעשות עם המכוניות של הדיפלומטים הבריטים, לאחר שיעזבו את ירושלים. רולס רויס עם 7 מושבים, שמכונה במסמך "מכונית גדולה ומהירה", לא הייתה אמורה להישאר בארץ ישראל.
לפי המסמך, הנציב העליון הבריטי האחרון, אלן גורדון קנינגהאם, "רוצה להחזיר אותה הביתה לשימוש בבריטניה". רולס רויס אחרת כונתה "מכונית מצוינת, אבל אין לה כוח מספיק לנסיעות ממושכות ומהירות בשטחים הרריים". על דיימלר משוריינת, שבבריטניה כונתה "מכונית הפשיטה האווירית של המלך", נכתב במסמך כי היא "איטית בגלל משקלה".