שתף קטע נבחר
 

למה המים כל כך יקרים? בתאגידי המים השיבו

מדוע צריכים כל כך הרבה תאגידים, מהי השפעתם על מחירי המים, והאם ניתן להוזיל אותם? יו"ר פורום מנכ"לי תאגידי המים, משה אשכנזי, ענה לשאלות שלכם

מדוע מחיר המים גבוה כל כך, האם ניתן להוזיל אותו ובמה זה תלוי? יו"ר פורום מנכ"לי תאגידי המים, משה אשכנזי, ענה לשאלות שלכם בקהילות של ynet. לפניכם מבחר מהשאלות, התלונות - והתשובות.

 

 

שאלה: מדוע יש צורך ב-52 תאגידי מים?

 

תשובה: הסיבה לריבוי התאגידים היא התעקשותן של רשויות מקומיות רבות להחזיק בתאגיד משלהן, ללא חבירה לתאגיד אזורי, מה שיצר מצב של 55 תאגידים. חשוב להבין שהתאגידים לא הקימו את עצמם, אלא רשות המים.

 

שאלה: הקצאת המים בתעריף המוזל. יו"ר פורום מנכ"לי תאגידי המים, משה אשכנזי, למה אתם מורחים אותנו? תסביר לי בבקשה מי צריך כל כך הרבה תאגידי מים (נדמה לי יותר מ-55 תאגידים). כל תאגיד זה מנכ"ל, מזכירה, מהנדסים, עובדים, משרדים, מכוניות וכו' וכו'. למה? כל מדינת ישראל היא עיר בינונית בארה"ב, מדוע?

 

ומדוע ההקצבה לנפש זעומה? למה אני משלם כל חודש על חריגות כאשר הצריכה שלי נורמלית? למה תשלום על השקיית גינה היא כמו צריכה ביתית? נ"ב: אתם חומסים וגונבים אותנו, אנו כורעים תחת נטל המים, ואתה מספר לנו סיפורים וצוחק כל הדרך לבנק. בושה.

 

תשובה: ראשית, מספר התאגידים גבוה כל כך עקב התעקשות הרשויות המקומיות שלא להתחלק ביניהן בתאגידים אזוריים. כל רשות רצתה תאגיד משלה. גם אנו בתאגידים טוענים כי מספרם כיום רב מידי, ומציעים תכנית צמצום הגיונית.

 

חשוב להבין שגם במידה ויבטלו את התאגידים כולם, מחירי המים לא יחזרו לתעריפים הישנים. הסיבות לכך רבות: הקמת מכוני התפלה פרטיים, סבסודי מים שהושתו על האזרחים בניגוד לעבר וסיבות נוספות.

 

התאגידים אינם קשורים לתעריפי המים ואינם קובעים אותם. כמו כן, עלות הקמת התאגידים מתבטאת באחוזים זניחים ובודדים למחיר, שעלה ללא קשר בעשרות אחוזים בכמה שנים בודדות.

 

לגבי ההקצאה בתעריף המוזל לנפש; אתה צודק שמדובר בהקצאה זעומה מידי. פורום תאגידי המים אף פנה לאחרונה למנכ"ל רשות המים בדרישה להעלות את ההקצאה לאזרחים מ-3.5 מ"ק מים לחודש לנפש, ל-5 מ"ק. לצערנו, ברשות העדיפו שלא להירתם ליוזמה.

 

שאלה: האם ניתן לקבל פירוט? האם ניתן לקבל פירוט לגבי מחיר המים? כלומר כמה כסף (הובלה, שאיבה, אגירה וכו') בשקלים עולה כל קוב מים שאנו משלמים. האם מחיר הביוב כלול במחיר זה? בעבר מחיר הביוב היה כלול בארנונה.

 

תשובה: לגבי פירוט תעריף המים, קיים מידע מפורט על כך באתר רשות המים - שהוא הגוף הרגולטורי על התאגידים ובתוך כך קובע את חלוקת התעריף.

 

לגבי עניין הביוב, גם כאן ישנה חלוקה ברורה מאוד בניתוב התעריף, ובעבר שולם חשבון המים יחד חשבון הארנונה. חשוב לציין כי לכל קו"ב מים ששולם בעבר התווספה אגרת ביוב נפרדת.

 

שאלה: איך ייתכן שמחיר המים הכפיל ושילש את עצמו מאז כניסת תאגידי המים לתמונה? משהו פה לא נורמלי לחלוטין וכרגיל הציבור הרחב משלם את המחיר. הכל היה מצוין עד לתאגידים, למה לא להחזיר את המים לרשויות המקומיות?

 

תשובה: מה שהציבור אינו יודע הוא שעד הקמת התאגידים המצב במשק המים לא היה 'נורמלי לחלוטין'. אמנם האזרחים שילמו פחות, אך הסיבה לכך נעוצה בסבסוד ממשלתי שהיה נהוג בשעתו לנושא משק המים. מאחר והממשלה החליטה להעביר את הסבסוד הנ"ל לאזרחים (ייצור והולכת המים, התפלת המים, סבסוד אספקת המים לירדן ולרשות הפלסטינית ועוד), תעריף המים עלה באופן ניכר.

 

תאגידי המים מתנגדים בעצמם לתעריף הנוכחי, ובינואר השנה אף הגישו בג"ץ בנושא נגד חברת מקורות ומועצת רשות המים. התאגידים אינם קובעים את המחיר.

 

שאלה: מחיר המים וכמויות הגשמים. אם מחיר המים לא קשור לרמת המשקעים היורדת, כיצד מוסבר הפער בינינו לבין מדינות אחרות בעולם המערבי שמשלמים סכומים זעומים על מים? עד כמה שאני יודע, בארה"ב זה אפילו חינם. תמיד חשבתי שהמחיר הוא פונקציה של רמת משקעים. 

 

תשובה: מחירי המים אכן אינם קשורים במדינתנו לכמויות הגשמים. זאת, בעקבות שנות בצורת שהאיצו תהליך ממשלתי של הקמת מכוני התפלה, מהם התחייבה המדינה לרכוש כמויות מים גדולות במיוחד - ללא קשר למצב מפלס הכינרת למשל, כדי למנוע הפסדים למכוני ההתפלה.

 

יתרה מכך, בניגוד למדינות אחרות, נאלצים האזרחים בישראל לסבסד מכיסם לא מעט מרכיבים ברשת המים, ומכאן ניתוקו של התעריף ממצב המשקעים שמעניק לנו הטבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים