שתף קטע נבחר

 

ברצלונה: קונים ובוכים

ההשפלה מול באיירן מינכן חידדה אצל מקבלי ההחלטות בברצלונה את ההבנה ש"הסגל זקוק לניעור רציני". אבל זה לא יהיה פשוט: בשנים האחרונות הקטאלונים החתימו שחקנים שלא התאימו לשיטה ונכשלו בזה אחר זה. דמיטרו צ'גרינסקי, זוכרים?

פפ ברטומאו, סגן נשיא ברצלונה, ביקש להרגיע את האוהדים מהמכה שהנחיתה עליהם באיירן מינכן. אחרי המשחק הראשון במינכן, כשכבר היה ברור שבארסה לא תהיה בגמר, הבטיח ברטומאו, בדיוק כמו רבים אחרים בקבוצה, שהקטאלונים יחזרו בגדול בעונה הבאה. "ננער את הסגל עם 4 או 5 שחקנים", הכריז סגן הנשיא, אבל גם העלה שאלה – האם מדיניות הרכש של ברצלונה מספיק טובה?

 

עוד ב-ynet ספורט

   

בארסה צריכה שחקן התקפה לאגף, זקוקה לתמיכה בקישור, צועקת נואשות לבלם. הרכש יגיע, אבל היסטוריית השנים האחרונות מראה שהוא לאו דווקא יצליח. אתם בטח חושבים עכשיו על זלטאן איברהימוביץ', אבל מה עם איברהים אפלאיי? ודמיטרו צ'גרינסקי? כן, צ'גרינסקי, עד לא מזמן שחקן של בארסה. מיד נגיע אליו.

 

על הקרשים. דויד וייה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
על הקרשים. דויד וייה(צילום: AFP)

 

אבל קודם למספרים. רוב אוהדי בארסה יסכימו שעונת 2008/09 הייתה הגדולה ביותר. ליגת האלופות, הליגה הספרדית, גביע המלך – ברצלונה זכתה בהכל. זו הייתה העונה הראשונה של פפ גווארדיולה בתפקיד המאמן הראשי,

הרכש של ברצלונה מחוץ לספרד ב-4 השנים האחרונות
שחקן מאיפה סכום (ביורו)
זלאטן איברהימוביץ' אינטר 69 מיליון
ססק פברגאס ארסנל 34 מיליון
אלכסיס סאנצ'ס אודינזה 26 מיליון
דמיטרו ציג'רינסקי שחטאר 25 מיליון
חאבייר מסצ'ראנו ליברפול 20 מיליון
אלכסנדר סונג ארסנל 19 מיליון
קיירסון פאלמיירס 14 מיליון
מקסוול אינטר 4.5 מיליון
איברהים אפלאיי איינדהובן 3 מיליון

ובסיומה הוא הגיש את רשימת הקניות הראשונה שלו. מאז, מקיץ 2009, ברצלונה רכשה 12 שחקנים בסכום כולל של 278 מיליון יורו (כולל חישוב העלות העסקת ההחלפה זלטאן-אטו). כמעט אף אחד מאותם 12 שחקנים, ויש שיגידו שאף אחד מהם, לא הביא לברצלונה את מה שהאמינו שיביא לה.

 

ג'ורדי אלבה, שנרכש העונה מוולנסיה, דווקא השתלב טוב, אבל צריך לזכור שהוא גדל בבארסה ועבורו זו חזרה למקום בו למד לשחק. דויד וייה, שהיה החלוץ הספרדי הטוב ביותר בליגה, והגיע גם הוא מוולנסיה (40 מיליון יורו), היה מצוין לאורך פרקי זמן לא קצרים, אבל רבים מאמינים שיש עוד עשרות חלוצים שאפשר להציב ליד ליונל מסי בתקופה טובה ושייתנו תפוקה שכזו.

 

זיכרונות מ-2009. גווארדיולה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זיכרונות מ-2009. גווארדיולה(צילום: AFP)

 

החלוץ הברזילאי קיירסון הגיע כהבטחה ענקית ולא זכה לשחק. אפלאיי נעלם מהר. אלכסיס סאנצ'ס הוא ממש לא הסטאר העצום שהיה באיטליה. בסונג לא כל כך מאמינים ולא תמיד הוא משחק בעמדה הטבעית שלו. כך גם מסצ'ראנו שלא חלם שישחק כבלם כל כך הרבה וכך גם ססק פברגאס.

 

דווקא פברגאס, שאין מחלוקת על היכולת שלו, הוא הדוגמא הפופולרית ביותר כשמדברים על מדיניות הרכש של בארסה. ססק הגיע לקבוצה עמוסת שחקנים בקישור המרכזי ובמקביל לרכישה שלו לא הושקע סכום גדול כמו ששולם עליו (34 מיליון יורו) בעמדות אחרות, בהן הצורך לחיזוק צרח לשמיים. יש המאמינים שהאובססיה של בארסה בהחזרת "בנים אבודים" הביתה השפיעה על המדיניות בצורה שלילית.

 

היה שווה? הבן האובד פברגאס (צילום: AP) (צילום: AP)
היה שווה? הבן האובד פברגאס(צילום: AP)

 

בואו נחזור לצ'גרינסקי. הבלם האוקראיני שיחק עם שחטאר דונייצק נגד בארסה בסופר-קאפ האירופאי. משחק אחד ענק שלו הביא לכך שארבעה ימים מאוחר יותר האלופה הספרדית שילמה תמורתו לשחטאר 25 מיליון יורו. זו הייתה הוצאה טיפשית כיוון שלבארסה לא היו אז באמת מתחרות שרצו את צ'גרינסקי עד כדי כך שהיו מוציאות סכום שמתקרב למה ששולם בפועל. בנוסף, בגלל אותו סופר-קאפ צ'גרינסקי לא היה יכול לשחק עם בארסה בליגת האלופות.

 

זו הייתה כמובן החתמה מטופשת. צ'גרינסקי שרד עונה אחת בלי

לשחק הרבה ונמכר בחזרה לשחטאר תמורת 15 מיליון (הפסד 10 מיליון לברצלונה). "לוקח זמן להתרגל לסגנון המשחק של ברצלונה כי הוא ייחודי", אמר אז הבלם, "אבל מצד שני בשנים האחרונות שחקנים לא יכולים לקבל את זמן ההתרגלות הזה כי חייבים לנצח בכל משחק ולתת הצגה בכל משחק".

 

צ'גרינסקי הוא כמובן הדוגמא הקיצונית – לא כל שחקני הרכש היו כישלון מוחלט, ממש לא - אבל אף אחד מהרכישות של בארסה ב-4 השנים האחרונות לא עמד בציפיות. אף אחד. בעיקר אם מתמקדים בשחקנים שהגיעו מחוץ לליגה הספרדית, אז המצב ממש קטסטרופלי. העובדה הזו צורמת במיוחד כשמסתכלים על זו שהדיחה את ברצלונה השבוע, באיירן, שבעזרת החתמות מדויקות כמו חאבי מרטינס, מריו מנדז'וקיץ' ודאנטה, שדרגה עצמה פלאים.

 

ככה נראה רכש מוצלח. מרטינס רוכב על רובן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ככה נראה רכש מוצלח. מרטינס רוכב על רובן(צילום: AFP)

 

בברצלונה מסתמכים על שיטת המשחק של הקבוצה, ובצדק, אבל מתקשים להביא שחקנים שיתאימו עצמם לשיטה הזו ועדיין יישארו, לאחר ההתאמות הנדרשות, ברמה הגבוהה ביותר. או, יותר נכון, אפשר לומר שבברצלונה לא מצליחים בשנים האחרונות לעשות סקאוטינג ראוי. כלומר, לא מצליחים לנתח מי מהמועמדים הפוטנציאלים יתאים בדיוק לשיטת המשחק שלהם.

 

מתקשים ללא שחקני המפתח. מסי ואינייסטה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתקשים ללא שחקני המפתח. מסי ואינייסטה(צילום: EPA)

 

התוצאה, בסופו של דבר, היא סגל קצר ופער גדול בין בארסה בשלמותה לבארסה שחסרה את אחד משחקני המפתח שלה (ולא מדובר דווקא על מסי). האסטרטגיה הרשמית היא הסתמכות על שחקנים צעירים שגדלו במועדון, אבל כולם יודעים שמול באיירן היה עדיף בלם אחר במקום מארק ברטרה ושעל כריסטיאן טייו הכשרוני לא סמכו במשחקים האלה ולכן לא קיבל דקת משחק.

 

עם כל הרצון הטוב, והדרך היפה בה נוהגים בברצלונה בשנים האחרונות, אפשר להניח שאותם שחקנים צעירים יקבלו פחות דקות בעונה הבאה. בארסה, כמו שאמר סגן הנשיא שלה, תרכוש בחודשים הקרובים כמה וכמה שחקנים מבחוץ. השאלה הגדולה היא אם הפעם הם גם יבחרו אותם נכון.

 

לטוויטר של אורי קופר: CoopSport

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
טיטו וילאנובה
צילום: Gettyimages
מומלצים