ח"כ זנדברג: "חשד לשימוש במידע פנים בכיל"
לדברי חברת הכנסת ממרצ, ימים ספורים לפני הודעת לפיד על ביטול מכירת כיל לפוטאש, מישהו ביצע עסקה חריגה במניה - בהיקף של חצי מיליארד שקל. פנתה ליו"ר רשות ניירות ערך בבקשה לחקור חשד לשימוש במידע פנים במנייה
חברת הכנסת, תמר זנדברג (מרצ), פנתה היום (א') ליו"ר רשות ניירות ערך, שמואל האוזר, בבקשה לחקור חשד לשימוש במידע פנים במניית כיל רגע לפני התנגדותו של שר האוצר, יאיר לפיד , למיזוג עם פוטאש הקנדית. העסקה המדוברת היא מכירה בחסר (שורט), לפיה ניתן לגרוף רווח מהימור נגד עליית המניה.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
לפי זנדברג, ימים ספורים לפני הודעת לפיד על ביטול מכירת כיל לפוטאש, מישהו ביצע עסקה חריגה במניה בהיקף של חצי מיליארד שקל. בשיחה עם "כלכליסט" אמרה חברת הכנסת ממרצ כי "מדובר בעסקה בהיקף שמצריך חקירה. לעיתוי העסקה יש הקשר מסוים שיש לחקור - במיוחד על רקע ביטול מכירת כיל לפוטאש. ההיקף והעיתוי מעלים חשד. זה מוזר מאד".
שר האוצר יאיר לפיד הודיע ב-10 באפריל כי יתנגד למיזוג בין כיל לפוטאש: "משאבי הטבע של ישראל הם נכס ציבורי והציבור הישראלי צריך להיות הראשון שייהנה מהם". מניית החברה לישראל ירדה באותו היום באחד העם לשפל של חודשיים על רקע ההודעה של שר האוצר.
"ראיתי את הנתונים ברמת האדם הסביר. אמנם יש לי תואר בכלכלה - אבל אני לא ברוקרית. זה התפקיד של רשות ניירות ערך לחקור את העניין", אמרה זנדברג ל"כלכליסט". "מה הסיכוי שמישהו סתם ככה הימר על ירידת מניית כיל זמן קצר לפני הודעת שר האוצר?, היקף העסקה מעיד על רמת ודאות קרובה ומעלה חשד לשימוש לא חוקי במידע פנים.
בינתיים, לפני כשבועיים ויתרה פוטאש הקנדית על האופציה לרכוש את השליטה בכיל הישראלית בטענה כי "אין זה הזמן לבצע העסקה".
עם הנפקתה של כיל בבורסה בשנת 1992 קיבלה ממשלת ישראל מניית זהב בחברה. מניית הזהב נועדה להגן על האינטרסים של המדינה במשאבי הטבע של ים המלח, כאשר אחת הזכויות שמקנה מניית הזהב היא זכות וטו על אחזקה של יותר מ־14%.
ההשקעה הראשונה של פוטאש בכיל נעשתה ב־1998, כשרכשה 10% מהחברה ב־100 מיליון דולר. בפברואר 2010 רכשה פוטאש עוד כ־2.5% ממניות כיל תמורת 1.5 מיליארד שקל, בתיווכו של בנק ההשקעות סיטי.
ח"כ תמר זנדברג
צילום: ירון ברנר
מומלצים