בריטניה תפצה את קורבנות המאו מאו מקניה?
עורכי הדין של מורדי המאו מאו מנהלים משא ומתן עם ממשלת בריטניה. אם יזכו, זה יהיה בבחינת תקדים גם עבור תושבי קולוניות נוספים שסבלו מנחת זרועם של הבריטים ושל נציגיהם. ומהו הקשר המשפחתי של הנשיא האמריקני אובמה לפרשה?
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
הפרשה כוללת אזרחי קניה, מורדי מאו מאו, שטוענים כי קצינים שפעלו תחת השלטון הבריטי הכו אותם והתעללו בהם מינית בניסיון לדכא את המרד. מורדים אלו היו קבוצות של אזרחים אשר תקפו גורמים רשמיים בריטים ואנשים לבנים שהתיישבו באדמות פוריות בקניה.
באוקטובר הכריע בית המשפט העליון בבריטניה ששלושת הקנייתים יכולים להגיש תביעה לפיצויים. השלושה הם ואמבוגו וא ניינגי, פאולו מוקא נזיליאנד וג'יין מותוני מארה. הממשלה ביקשה לבטל את הדיו בנושא בטענה שאינה יכולה לשאת באחריות על אישומים ישנים אלה. עוד טענה כי חובותיו של הממשל הקולוניאלי עברו לממשלת קניה כשקיבלה עצמאות מבריטניה ב-1963. המדינה ערערה על החלטת בית המשפט מאוקטובר, אולם לא חלקה על טענות השלושה, אשר "סבלו עינויים ויחס עוין מצד המנהל הקולוניאלי".
ב-1952 הכריז ראש הממשלה דאז וינסטון צ'רצ'יל על מצב חירום בקניה ושלח חיילים לסייע לפקידים שם לתפוס מורדים ולשלוח אותם למחנות מעצר. אלפי קנייתים נעצרו, ובהם סבו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה, חוסין אוניינגו אובמה.
חברת עורכי הדין ליי דיי, המייצגת שלושה קנייתים קשישים המבקשים פיצויים, אישרה כי מתקיימות שיחות מעין אלו. משרד החוץ הבריטי סירב להגיב בנושא, אך מסר: "יחסינו עם קניה ועם העם הקנייתי המשיכו הלאה ומאופיינים כיום בשיתוף פעולה קרוב".
אם יסתיים המו"מ בהסכמתה של בריטניה לשלם פיצויים, יכולות להיות לזה השלכות נרחבות על אלפי אנשים אשר עונו על ידי רשויות תחת שלטון בריטי בקניה ובמדינות אחרות.
לפני שנה פרסמה בריטניה מסמכים מהעידן הקולוניאליסטי השופכים אור על האופן שבו נוהלו קולוניות, בהן קניה, קפריסין ומלזיה. גורמים בכירים תכננו לשרוף מסמכים שחושפים מקרי התעללות תחת אפם של הבריטים.
בנובמבר 1952, בתגובה לרצח הראשון של אירופאי בידי המאו מאו, עצרו הבריטים 4,324 בני אדם, פינו כפר שלם מיושביו ושרפו אותו. מ-1953 נקטו הבריטים מדיניות מוצהרת של ענישה קולקטיבית. בנוסף, ארגנו הבריטים משתפי פעולה רשמיים, "לויאליסטים" אפריקנים, למסגרת של "משמר אזרחי" שנאבק במורדים. ב-1956 הצליחו הבריטים ללכוד את מנהיג המרד דדן קימתי והוציאו אותו להורג. בכך בא המרד לקצו, אך קבוצות לוחמים קטנות נותרו ביערות עד לעצמאות ב-1963.
אנשי המאו מאו הרגו לפחות 1,800 אפריקנים, 200 אנשי ביטחון בריטים ו-32 מתיישבים לבנים. למעלה מאלף בני אדם הוצאו להורג בידי הבריטים. קיימות הערכות שונות לגבי סך כל הקנייתים שנהרגו במהלך הסכסוך, שנעות בין 12 אלף ל-50 אלף בני אדם. היסטוריונים סבורים כי כ-150 אלף חשודים בחברות בתנועת המאו מאו הוחזקו במחנות מעצר בריטיים ללא משפט בשנים 1952-1960.