הקיצוץ ואתם: כמה תפסיד משפחה ממוצעת?
שלל הגזירות במסגרת התקציב יכו חזק בכיס של כולנו. במעמד הביניים מתקוממים: "לפיד מדבר על ערכים, אבל לא הולכים אתם למכולת". מנכ"ל ארגון פעמונים מזהיר: "גל עניים חדשים ישטוף את המדינה". כמה נשלם בגין העלאות המס וביטול הקצבאות?
תקציב 2014-2013, שנחשף במלואו הבוקר (ג'), מנחית שורה של גזירות קשות על החברה הישראלית כולה. מבין שלל הסעיפים בולטים כמה המכוונים ישירות לכיסה של המשפחה הממוצעת. ביניהם, ניתן למצוא את רוב סעיפי המיסוי וכמה מסעיפי הקיצוץ בתקציב.
- לחדשות נוספות - הכנסו לעמוד הפייסבוק של ynet
- התקציב: מס הכנסה יעלה ב-1.5% המע"מ - באחוז
בין הגזרות: שכר הנשיא והח"כים יקוצץ ב-10%
צעדי המיסוי שישפיעו ישירות על כיסם של עובדים בעלי שכר ממוצע הם העלאת המע"מ ל-18%, כבר בראשית החודש הקרוב, העלאת מס ההכנסה ב-1.5% החל מתחילת השנה הבאה, ביטול נקודות הזיכוי לבעלי תואר אקדמי, והטלת מס בריאות וביטוח לאומי על עקרות בית.
הקיצוצים שאותם ירגיש כלל הציבור מיידית, הם הקיצוץ בתקציב משרד החינוך שיבוא לידי ביטוי בביטול הסבסוד לספרי לימוד, בהגדלת השתתפות ההורים במימון הוצאות בתי הספר ובביטול הסבסוד המתוכנן לצהרונים בחלק מישובי הארץ; הקיצוץ בתקציב משרד הבריאות, שיבוא לידי ביטוי בביטול חלקי של הסבסוד לטיפולי שיניים לילדים והקיצוץ במוסד לביטוח לאומי, שיבוא לידי ביטוי בקיצוץ בקצבאות הילדים.
ההוצאות יגדלו במאות שקלים בחודש
בדקנו את השפעת הקיצוצים שגיבש האוצר בראשות השר יאיר לפיד, על משפחה בת ארבע נפשות, בעלת הכנסה של 12,345 שקל ברוטו לחודש והוצאה של 10,543 שקל ברוטו לחודש (הנתונים הם מהסקר השנתי האחרון של הלמ"ס, לשנת 2011). ילד אחד בגיל גן, ואחד לומד בכיתה א'. כמו כן אחד ההורים סיים תואר שני - המזכה בהטבת מס.
ההחלטה | המשמעות לאזרח | העלות הכספית לחודש |
העלאת המע"מ ב-1% | התייקרות רוחבית של כל המוצרים למעט פירות וירקות | 100 שקל |
העלאת מס הכנסה ב-1.5% | ירידה בשכר הנטו | 120 שקל |
ביטול נקודת הזיכוי בגין תואר אקדמי | ירידה בשכר הנטו | 107 שקל |
הגדלת השתתפות ההורים בשכר הלימוד | תוספת הוצאות | 90 שקל |
קיצוץ בקצבאות הילדים | אובדן הכנסה | 158 שקל |
צמצום הסבסוד לטיפולי שיניים | תוספת הוצאה | 250 שקל |
סה"כ | 825 שקל |
מבדיקת ynet עולה, כי תקציב 2014-2013 יגרום למשפחה כזו לאובדן הכנסות של כ-400 שקל בחודש ולעלייה בהוצאות של כ-500 שקל בחודש.
העלאת המע"מ באחוז תגדיל את הוצאותיה של משפחה זו ביותר מ-100 שקל בחודש. זאת, עקב עלייה של אחוז במחירם של כל המוצרים למעט ירקות ופירות, שההוצאה הממוצעת עליהם הינה 416 שקל בחודש.
העלאת מס ההכנסה ב-1.5% עשויה להשפיע ברמות שונות, בהתאם לחלוקת ההכנסה בין בני הזוג. במשפחה הנוכחית, בה האב משתכר 8,000 שקל בחודש והאם 4,345 שקל, יתווספו לחובת האב תשלומי מס של 120 שקל בחודש, בנוסף ל-908 שקל שנגרעים מהכנסתו כבר כעת.
מי שסיים לימודים לתואר ראשון החל משנת 2008, זכאי לנקודת זיכוי אחת. (ההטבה ניתנת החל משנת המס שלאחר שנת המס שבה הסתיימו לימודי התואר הראשון). שווי ההטבה עומד על 2,580 שקל לשנה, למשך 3 שנים - מקסימום.
מי שסיים לימודים לתואר אקדמי שני החל משנת 2005, זכאי לחצי נקודת זיכוי (החל משנת המס שלאחר שנת המס שבה הסתיימו לימודי התואר השני). ההטבה ניתנת למשך שנתיים לכל היותר והמשמעות הכספית היא 1,290 שקל לשנה (107.5 שקל לחודש).
בעקבות הגזירות המתוכננות - ההטבות בגין לימודים אקדמיים יבוטלו ויגרעו את הזיכוי במס. כך תפסיד המשפחה 107 שקל מדי חודש.
בתי הספר יעלו להורים יותר
הקיצוץ בתכנית לסבסוד ספרי לימוד וההחלטה להגדיל את תשלומי ההורים לבתי הספר טרם תורגמה לגידול הסופי בהוצאה. עם זאת, מדובר ללא ספק בתוספת הוצאות של יותר מ-1,000 שקל בשנה. בנוסף, משפחה שהייתה אמורה ליהנות מסבסוד של צהרון ותפסיד אותו, מכיוון שהיא גרה בישוב מאשכול כלכלי-חברתי 4 שאותו הוציאו כעת מהתכנית, תפסיד חיסכון של קרוב ל-2,000 שקל בחודש.
הפחתת קצבאות הילדים תוריד את הכנסות המשפחה ב-158 שקל נוספים לכל חודש. בנוסף, יתווספו לה הוצאות טיפולי שיניים לילדים, שעשויות להגיע לסכום של כמה אלפי שקלים בשנה - כ-250 שקל בחודש.
"הגזירות מוטלות באופן אחיד ללא הבחנה"
בניסיון לבדוק כיצד ישפיעו הגזירות הכלכליות העיקריות על הכיס של כולנו ערכה גם עמותת "פעמונים" בדיקה של משמעותן על מודלים שונים של משפחות, וזאת בהתבסס על מאגר של מאות משפחות הנעזרות בשירותי העמותה.
משפחה עם 3 ילדים, הכוללת שני בני הזוג המרוויים שכר של 12 אלף שקל נטו:
עליית המע"מ ב-1% תגרום לאובדן של 70 שקלים בחודש. הקיצוץ בקצבת הילדים יביא להפסד של 281 שקל בחודש, עליית מס ההכנסה ב-1.5% פירושה אובדן של 180 שקל נוספים.
המשמעות: משפחה מסוג זה תספוג הפסד של 531 שקל בכל חודש ו-6,372 שקל בשנה.
משפחה עם 2 ילדים שבה בני הזוג משתכרים משכורת משותפת של 15 אלף שקל נטו:
עליית המע"מ ב-1% תביא לאובדן של 70 שקל בחודש, הקיצוץ בקצבאות הילדים יגרום להפסד של 158 שקל בחודש, ועליית מס ההכנסה ב-1.5% לאובדן של 225 שקל נוספים.
המשמעות: משפחה מסוג זה תספוג הפסד של 453 של בכל חודש ו-5,436 בשנה.
משפחה עם 5 ילדים שבה משכורתם המשותפת של שני בני הזוג מגיעה ל-1,0300 שקל נטו:
עליית המע"מ ב-1% תביא לאובדן של 80 שקל בחודש, הקיצוץ בקצבאות הילדים יגרום להפסד של 439 שקל בחודש, ועליית מס ההכנסה ב-1.5% להפסד של 150 שקל.
המשמעות: משפחה מסוג זה תספוג הפסד של 669 שקל בכל חודש ו-8,028 שקל בשנה.
זוג צעיר ללא ילדים שמשכורתו המשותפת היא 12 אלף שקל נטו:
עליית המע"מ ב-1% תביא להפסד של 53 שקל בחודש, ועליית מס ההכנסה ב-1.5% להפסד של 180 שקל בחודש.
המשמעות: משפחה מסוג זה תספוג הפסד של 233 שקל בכל חודש ו-2,796 שקל בשנה.
- במידה והאישה היא עקרת בית, כל משפחה תאלץ להיפרד מ-162 שקל נוספים בעקבות ביטול הפטור על תשלום ביטוח לאומי ומס בריאות.
מנכ"ל ארגון פעמונים, אוריאל לדרברג, אמר בתגובה ל-ynet: "לא יתכן שחלק רחב מהגזירות יוטל באופן אחיד על משקי הבית ללא כל הבחנה ביכולת המשפחה להצליח לסגור את החודש. התשלום שנותר מקצבאות הילדים הוא בדיחה, עליית המע"מ ומס ההכנסה פוגעות בכל שכבות האוכלוסייה ובמיוחד בחלשים, וקיצוץ גדול בצהרונים ובגני הילדים יפגע באלה שמנסים לעבוד ולהתפרנס בכבוד.
"לצערי הגזירות יביאו לגל ה'עניים החדשים' שישטוף את המדינה. אלו שעובדים קשה ולא סוגרים את החודש. אלו שהיו פעם מעמד ביניים והיום חיים במצוקה".
"צעירים הם הפרה החולבת של המדינה"
מיכאל זץ, בן 30 ממודיעין, נשוי ואב לילד בן שנה וחצי, הוא עו"ד במקצועו העובד בתנועת הצופים. בראיון ל-ynet סיפר זץ על חששותיו מהגזירות החדשות: "בתחילת החודש אנחנו מלכתחילה במינוס, כי אפשר לקנות דירה אז משלמים שכירות של 3,700 שקל בחודש ומשלמים למשפחון 2,500 שקל.
"כשאני שומע על הגזירות אני תוהה איך בכלל נסיים את החודש. לא מדברים כאן על מותרות, אלא על דברים בסיסיים, כמו קניות לבית ומסים. הכל בתוכנית נופל על מעמד הביניים, ובעלי העסקים יגלגלו את עליית המע"מ לצרכן.
"קשה לקרוא למה שעושה לפיד מדיניות. הוא זורק משהו לציבור, עושה פרסה, ובסוף צעירים הם הפרה החולבת של המדינה. יש לי חברים טובים שנמצאים בתהליכים של לעזוב את הארץ. לפיד מדבר על ערכים, עם ערכים לא הולכים למכולת".
תושב הקריות ואב ל-3: אמצא עבודה שנייה
ישראל רביבו, בן 29 מקריית אתא, הוא מפרנס יחיד. מעבודתו כמשגיח כשרות במפעל למוצרי טיגון קפואים בירכא, הוא מביא הביתה נטו מדי חודש 6,900 שקלים, סכום הכולל את הנסיעות לעבודה וממנה. העלאה של אחוז וחצי במס ההכנסה, עלולה לגרוע משכר זה עוד כ-150 שקלים.
המשפחה מתגוררת בדירת שלושה חדרים ומשלמת משכנתא בסך כ-2,500 שקל בחודש. לרביבו שלושה ילדים: שני בנים בני 4.5 ו-3.5 ובת בת שנה וחצי. הוא ורעייתו ממתינים כעת לילד נוסף. קצבת הילדים עבור שלושת הילדים עומדת כיום על 701 שקל, אולם אמורה לרדת ל-460 שקל. גם לאחר לידת הילד הרביעי הסכום יגיע ל-580 שקל בלבד, כך שבתחום ההכנסות עלולה המשפחה להפסיד מהגזירות סכום הקרוב ל-500 שקל.
בתחום ההוצאות המצב חמור אף יותר. רביבו מעריך כי כיום מוציאה המשפחה כ-3,000 שקל על מוצרי צריכה (מזון וביגוד – כולל מטרנה וטיטולים). צריכת החשמל, הכוללת חימום בחורף וקירור בקיץ, מגיעה לכ-800 שקלים בממוצע, על פי הגזירות החדשות, גם רינה, אישתו של ישראל תצטרך לשלם מעתה מס בריאות וביטוח לאומי. בחישוב גס מעריך רביבו כי ההוצאות המשפחתיות יגדלו בעקבות הגזירות בשיעור שבין 500 ל-600 שקלים.
רביבו עוסק בזמנו הפנוי בהתנדבות בארגון "איחוד הצלה" וכן בזק"א ובבית החולים רמב"ם. הוא מעריך כי הפיתרון למצוקת הגזירות הוא עבודה נוספת. "אני יכול למצוא עבודה של כמה שעות בלילות, או לעבוד יותר שעות נוספות, לכסות את הפער הזה. רק ככה נצליח להתגלגל", הוא אומר.
"לאישה ממש לא משתלם לצאת לעבודה, כי כל מה שהיא תרוויח יילך למעונות, במקום לטובת ההכנסה הכללית. אני מקווה רק שהגזירות האלה ייפסקו מתישהו. אולי כשלפיד יילך כבר".
בהכנת הידיעה השתתפו: אביטל להב, אליצפן רוזנברג, עומרי אפרים, גלעד מורג ואחיה ראב"ד