מהגרים חסרי מנוח. המחבלים שצמחו מ"דור 1.5"
אנה טבק נולדה בבריה"מ, מרקו מאמיץ' בקרואטיה וחסן באווב בלבנון. שלושתם ורבים אחרים היגרו לארה"ב בגיל צעיר ועברו דרך ארוכה עד שהשתלבו בחברה - מה שאי אפשר לומר על שני האחים המחבלים מבוסטון. "למהגרים בגיל ההתבגרות קשה במיוחד להסתגל למקומות חדשים ולהיכנס לתוך קליקות קיימות"
חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet
עוד חדשות בעולם :
כך הוחזקו החטופות: שלשלאות, תיל ואיומים
צפו: גורת פילים פצועה מחולצת מתעלה בהודו
קרב על ארכיון אנה פרנק: 'משתלטים כמו הנאצים'
טבק עדיין מחזיקה אצלה את בובת החזיר הגדולה בדירתה בניו יורק "כדי להזכיר לעצמי כמה מרחק עברתי מאז אותם ימים ראשונים". "ההתחלה הייתה טראומתית", היא סיפרה, "אבל המעבר לאמריקה היה יחסית חלק" - תוצאה של מה שכמה סוציולוגים מייחסים לגילה הצעיר בעת עזיבתה את ארץ הולדתה.
יש למעשה מונח שחוקרים משתמשים בו כדי לתאר אנשים צעירים, כמו טבק, שנולדו במדינות אחרות אך באו לארצות הברית בין הגילים חמש ל-12 והספיקו "לטעום" משני עולמות. "דור 1.5", מכנים אותם.
האח הקטן השתלב, הבכור לא
הם זוכרים את המקומות שמהם הגיעו, אבל ההתבגרות שלהם נעשית בבית החדש ומחקר מראה שבעוד הם חווים קשיים בהתחלה, רבים מהם מסתגלים טוב יותר בארצם החדשה מאשר מהגרים שמגיעים אליה בגיל ההתבגרות.
מדובר בתהליך שעשוי לסייע להסביר מדוע שני האחים שחשודים בביצוע הפיגוע במרתון בוסטון בחודש שעבר חוו חוויות שונות לכאורה בארה"ב מאלה של טבק והסתגלו בצורה שונה ממנה.
דז'וחר צרנייב, האח הצעיר מבין שני המחבלים, היה בן 9 כשהגיע לארה"ב מאזור הקווקז. על פי עדויות של חברים וקרובי משפחה, הוא השתלב בצורה טובה לחיי היומיום האמריקניים. מנגד, אחיו הגדול טמרלן צרנייב - שהגיע לארה"ב בשנות הנעורים שלו ונהרג בחילופי אש עם המשטרה לאחר שביצע את הפיגוע במרתון - חווה תקופת הסתגלות קשה.
טמרלן סיפר בעבר לעיתונאי שאין לו חברים אמריקנים. ועדיין, כששב בשנה שעברה למקום הולדתו, קרובי משפחתו סיפרו כי גם שם הוא התקשה להסתגל ושהוא הוא נראה יותר אמריקני מאשר צ'צ'ני.
מסע מכשולים למהגרים בגיל ההתבגרות
מומחים אומרים כי חוסר היכולת להשתלב באחד העולמות הוא מצב שנפוץ בקרב מהגרים שהגיעו לארה"ב כבני נוער, אף על פי שרבים מהם מסתגלים בסופו של דבר בצורה מוצלחת לחיים החדשים בניגוד לטמרלן.
"להיות מתבגר זה בפני עצמו מסע מאוד קשה. כשמכניסים לזה את עניין ההגירה אז זה הופך קשה עוד יותר", סיפרה ברברה גרינברג, פסיכולוגית קלינית, שבמשך שנים עמדה בראש יחידה פסיכיאטרית למתבגרים בבית חולים בניו יורק ורבים ממטופליה היו מהגרים בגיל ההתבגרות.
לדברי גרינברג, שנות ההתבגרות הן זמן קשה במיוחד בשביל להסתגל למקומות חדשים משום שקבוצות חברתיות כבר נוצרו וקשה להיכנס לתוך קליקות. "כשאתה ילד קטן, הכניסה לקבוצות חברתיות יותר זורמת", אמרה גרינברג, שעדיין מטפלת במתבגרים בקליניקה הפרטית שלה בקונטיקט.
היא ועמיתים אחרים שלה למקצוע מציינים כמובן שיש עוד גורמים רבים אחרים שככל הנראה הובילו את האחים צרנייב לבצע את פיגוע הטרור הגדול בבוסטון - גורמים שבצוות החקירה המשטרתי מקווים שיתבהרו בקרוב בשעה שהחקירה עדיין נמשכת. האם היעדר הוריהם, ששבו לרוסיה, מילא תפקיד? האם טמרלן צרנייב הפך לדמות האב עבור אחיו הצעיר והוליך אותו שולל? האם היו שם בעיות נפשיות? האם השקפות דתיות קיצוניות מילאו תפקיד?
הספורט כגשר בין העולמות
"זה פשוט עצוב שהם איבדו את דרכם", אמר מרקו מאמיץ', מהגר קרואטי בן 27 שחי בפרבר של שיקגו. מאמיץ' ומשפחתו הגיעו לארה"ב לפני עשור בחיפוש אחר דבר אחד שמניע משפחות רבות של מהגרים - הזדמנות. לדבריו, המעבר למדינה החדשה היה קשה עבורו. הוא עזב את חבריו, את קבוצת הכדורסל שלו. הוא ידע אנגלית בסיסית שלמד בבית הספר, אבל מעולם לא השתמש בה קודם לכן.
"בכיתי בצורה שלא תתואר. רציתי לשוב הביתה בשנה הראשונה שלי", סיפר מאמיץ', בן 27 כאמור ותלמיד שנה שלישית בבית ספר לרפואה באוניברסיטת לויולוה שממוקמת בפרבר של שיקגו. "אתה חייב להתחיל מהתחלה". אולם, למאמיץ' הייתה מערכת תמיכה חזקה - משפחה מאוחדת וקהילה גדולה ופעילה של מהגרים קרואטים. הוא גם עסק בספורט ואהבתו לכדורסל סייעה לו לגשר על הפערים. וגם: אחותו והוא היו מאוד חברותיים והתחברו במהירות לאנשים אחרים - גורם שלטענת גרינברג הוא משמעותי ביותר.
"ילדים שהם גמישים, ילדים שמשתלבים, ילדים שיש להם יכולת התחבבות על הזולת ושיכולים להתחבר גם עם ילדים וגם עם מבוגרים הם אלה שהכי מסתגלים", אמרה גרינברג.
ההצלחה של ההורים נתנה מוטיבציה
טבק, מהגרת רוסייה בניו יורק, סיפרה שהיא ראתה כיצד אמהּ מפלסת את דרכה בבית ספר לרפואת שיניים משום שתעודת רופא השיניים שלה מברית המועצות לא הוכרה במלואה בארה"ב. מאז, הוריה של טבק הקימו מרפאת שיניים פרטית שקיימת גם היום. לדבריה, זה נתן לה מוטיבציה להצליח.
אולם, בני נוער רבים שמהגרים היום לארה"ב מתמודדים עם מערכת שלמה של לחצים. במיניאפוליס, שבה חיים צעירים סומלים שגויסו להילחם בארגון טרור בארצם לשעבר, חברי קהילה כמו אבדריזק ביחי מנסים לבנות עבורם רשת תמיכה. ביחי, שאחיינו נהרג באפריקה אחרי שגויס לארגון טרור, אמר שהוא ואחרים מנסים ללמד את ההורים לזהות מתי ילדם עובר תהליך של גיוס ומערבים ילדים מגיל צעיר בפעילויות חיוביות כמו ספורט.
ביחי סיפר כי בהתחלה, דיווח ראשוני שגוי על מהגר שחור שמעורב בפיצוצים במרתון בוסטון הדאיג מאוד את הקהילה שלו. "כשהם גילו שלא מדובר בסומלי אז הייתה תחושת הקלה גדולה", הוא אמר.
המדריך למהגר הצעיר
מהגרים צעירים שאין להם מעמד חוקי חווים לחצים נוספים. אחד הדברים שבא לעזרתם הוא מדריך לבתי ספר שנכתב על ידי מהגרת פולנייה בת 21 שמתגוררת בשיקגו, סילביה רוסין. בין שאר הדברים, הספר מציע ליצור "אזורים בטוחים" כדי שתלמידים יוכלו לדבר בפתיחות על המעמד החוקי שלהם ולקבל תמיכה. רבים מתלמידים אלה מתמודדים עם דיכאון וחרדה.
הפיגוע בבוסטון רק הוסיף למפלס החרדה - על ידי יצירת אווירה נגד מהגרים והגדלת ההתנגדות לאפשר ליותר מהגרים לזכות במעמד של תושבים חוקיים. "קשה מאוד לפתח תחושה של שייכות, בייחוד אם אתה חלק מקהילה שלא מצטיירת באופן חיובי", סיפר לייזי אברגו, עוזר הוראה באוניברסיטת UCLA שמוצאו ממכסיקו.
זה נוגע בעיקר למהגרים ערבים ומוסלמים, סיפר סעיד חאן, מרצה באוניברסיטת וויין סטייט במישיגן שמתמחה בזהות אתנית ובתרבות מוסלמית. "הם מגיעים לתוך תרבות שהוגדרה למעשה על ידי 11 בספטמבר", אמר חאן על מה שקרה לאחים צרנייב, שניהם מוסלמים.
"חברים שלי שינו את עצמם, אני לא רציתי"
חסן באווב, יליד לבנון, למד במכללה בטקסס כשפיגועי הטרור ה-11 בספטמבר 2001 זעזעו את ארה"ב והעולם כולו. "כל זה הפעיל עליי לחץ נוסף. הם חושבים שאתה 'האיש' הזה", אמר באווב, שהגיע לארה"ב בגיל 18 וחווה לא פעם התגרויות ותוקפנות כלפיו. לדבריו, כמה מחבריו שינו את שמם כדי להתערות בחברה אבל הוא בחר שלא לעשות זאת. "אני גאה במקום שממנו באתי וגאה במי שאני", סיפר באווב, שהקים אתר לפיתוח עסקי בשם Magic Logix בפרברי דאלאס. כעת הוא בן 32 ורק לאחרונה קיבל אזרחות אמריקנית. לדבריו, הוא מעדיף להסביר טוב יותר לאנשים בארצו החדשה מיהו.
"אתה חייב לקבל את העובדה שאתה מגיע למדינה שלהם", אמר באווב. "אתה חייב להיות סבלני. דבר זה יכול להיות קשה לאדם צעיר". אך כאשר הדבר נוגע לפיגוע בבוסטון, חאן חושב שזו טעות להתמקד רק במעמד המהגרים של המחבלים.
"אנחנו מפספסים נקודת חולשה חברתית גדולה יותר", אמר חאן וציין שהחשודים בביצוע הטבח בבכורת "בטמן" בקולורדו ובטבח בבית ספר יסודי בקונטיקט לא היו מהגרים. "אנו חיים בתקופה שבה ניכור של בני נוער הופך למחלה".