שתף קטע נבחר

 

רוסיה: אין תוכניות "חדשות" למכירת S-300 לאסד

על רקע הדיווחים שהקרמלין יעביר לצבא סוריה את מערכת ההגנה שתקשה על המערב - כולל צה"ל - לפעול בשטחה, שר החוץ הרוסי מתחמק ולא מכחיש שהיא אכן תועבר לאסד. "נקיים עסקאות שכבר נחתמו", אמר, בלי להבהיר איזה ציוד יישלח

מוסקבה שומרת על ערפל סביב העסקה שמדאיגה את ישראל: שר החוץ של רוסיה, סרגיי לברוב, אמר הערב (יום ו') כי לארצו אין תוכניות חדשות למכור למשטרו של בשאר אסד מערכות S-300, מערכות שיאפשרו לצבאו להתגונן מפני מטוסים זרים ומפני טילים בליסטיים. עם זאת, הוא לא אמר שמערכות כאלה לא יועברו לדמשק במסגרת החוזים שכבר נחתמו איתה. דבריו באים על רקע חשש גדול במערב - וגם בישראל - שהקרמלין יעביר לאסד את המערכת הזו ויקשה על תקיפות בסוריה במקרה הצורך. לברוב צוטט בסוכנות הידיעות הרוסית "איטר-טס".

 

עוד סיפורים ועדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

מערכת S-300 בפעולה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מערכת S-300 בפעולה(צילום: AFP)

 

לברוב, המבקר בפולין, נשאל על-ידי עיתונאים בוורשה בנוגע לעסקת העברת ה-S-300 לסוריה והשיב: "רוסיה אינה מתכננת למכור. רוסיה כבר מכרה את המערכות לפני זמן רב. היא חתמה על חוזים והיא משלימה משלוחים, בהתאם לחוזים שנחתמו, של ציוד שהוא טכנולוגיה נגד מטוסים".

 

בתשובתו לא הבהיר לברוב אם הציוד שכבר נשלח לסוריה כולל רכיבי S-300 או מערכת אחרת. הוא אמר כי המשלוחים עולים בקנה אחד עם החוק הבינלאומי ונועדו לצורכי הגנה בלבד. "הטכנולוגיה הזו מעוצבת כך שסוריה, כמייבאת שלה, תוכל להגן על עצמה מהתקפות אוויריות, דבר שאינו תרחיש דמיוני לגמרי", אמר לברוב במסיבת העיתונאים.

 

בלילה הקודם, בין רביעי לחמישי, שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא ארה"ב ברק אובמה על רקע החשש שרוסיה עומדת להעביר לאסד את מערכת ההגנה המדוברת. הייתה זו השיחה הראשונה בין נתניהו לאובמה מאז ביקורו של האחרון בישראל במרס השנה. משטר אסד ביקש מהרוסים טילי S-300 כבר בעשור הקודם, והממשל האמריקני דאז בראשות ג'ורג' בוש הבן ומדינות אחרות במערב הפצירו בנשיא רוסיה ולדימיר פוטין שלא לקדם את העסקה. היא אכן עוכבה, אולם כעת נפוצו דיווחים כי היא שוב עומדת להתממש.

 

העיתון "וול סטריט ג'ורנל" הוא שדיווח שלשום כי ארה"ב בודקת מידע שישראל מסרה לה, ולפיו עסקת ה-S-300 עומדת לצאת לדרך. לפי הדיווח, העסקה אמורה לכלול שישה משגרים ו-144 טילים בעלי טווח פעולה של 200 ק"מ, והמשלוח הראשון שלה נועד להגיע לסוריה בשלושת החודשים הקרובים. העסקה נועדה להיות מושלמת עד סוף 2013.

 

חיילים מתרגלים את השימוש במערכת ההגנה האווירית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים מתרגלים את השימוש במערכת ההגנה האווירית(צילום: AFP)

 

פרשננו רון בן-ישי הסביר אתמול כי ההערכה במערב היא שהחשש של רוסיה שארה"ב ובנות בריתה מתקרבות להתערבות צבאית במלחמת האזרחים בסוריה, הוא שגרם למוסקבה לשלוף מחדש את קלף הלחץ היעיל ביותר שלה - הכוונה לספק לצבא אסד טילי S-300. במערב סבורים כי רוסיה רוצה בסופו של דבר להגיע לעסקה עם ארה"ב ועם נאט"ו, ברוח של "אתם לא תספקו נשק למורדים נגד אסד ולא תתערבו צבאית בסוריה, ואנחנו לא נספק לסורים את המערכת ובוודאי שלא את הדגם החדיש שלה". נראה גם שהרוסים מבקשים להרתיע את ישראל

מתקיפות נוספות בסוריה, כמו אלה שביצעה לפי מקורות זרים בשבוע שעבר ובינואר השנה.

 

מערכת ה-S-300 היא מערכת רוסית ליירוט מטוסים בטווחים העולים על 100 ק"מ וכן טילים בליסטיים. לא ידוע איזה דגם בדיוק מתכוונת רוסיה למכור לסורים אולם ידוע כי בעבר ביקשה סוריה את הדגם שכינויו בנאט"ו SA10. בעבר הבהירה ישראל לרוסים שהימצאות מערכת טילי הנ"מ הזו ברוסיה תנטרל את יכולתה של ישראל להגן על עצמה כיוון שהמערכת הזו תהיה מסוגלת לפגוע במטוסים לא רק מעל לבנון וסוריה אלא גם מיד כאשר ימריאו כמעט מכל בסיס במרכז ישראל ובצפונה. רוסיה קיבלה אז את הנימוק.

 

נשיא רוסיה פוטין נפגש היום בצהריים עם ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון ובתום הפגישה אמר: "לקמרון ולי יש אינטרס משותף להביא לסיום מהיר של האלימות בסוריה". ראש הממשלה הבריטי הוסיף מצדו: "למרות חילוקי הדעות בין רוסיה לבריטניה, שתי המדינות רוצות להביא לסיום המשבר בסוריה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיל של מערכת ההגנה S-300
צילום: AFP
מומלצים