חבל קטלני: מה הורג את הדולפינים בישראל?
מאז 1993 מתו 32 דולפינים לאחר שהסתבכו בציוד דיג, מתוכם 11 מתו לאחר שנחנקו מחבל אבטחה של רשתות הנגררות על ידי ספינות דיג מסחרי. "אגף הדיג יכול למנוע מוות מיותר ולחייב הכנסת החבל לרשת או שימוש בחבל קשה יותר", טוען ד"ר אביעד שיינין, חוקר יונקים ימיים. משרד החקלאות: "פועלים למציאת פתרון לבעיה"
אחת התופעות הנפוצות ביותר בקרב אוכלוסיית הדולפינים ממין דולפינן מצוי המצויה מול חופי הארץ היא חיפוש מזון בקירבה לספינות דיג מסחרי. היונקים הימיים מוצאים פתרון זמין ומהיר למזון, עוקבים אחרי הספינות וצדים דגים הנתפסים ברשתות הגרירה ולעיתים אף נכנסים אל תוך הרשתות עצמן.
במהלך שתי הפלגות שנערכו בסוף השבוע ע"י אנשי המרכז לחקר והצלת יונקיים ימיים, בו לקחו חלק מתנדבי העמותה וסטודנטים ללימודי ווטרינריה, נצפו מול חופי תל-אביב והרצליה 18 דולפינים ממין דולפינן מצוי, ביניהם נקבות, זכרים וגורים בני מספר חודשים.
מרבית מהדולפינים נצפו בסמוך לספינות דיג וחיפשו מזון בסמוך לרשתות. הקירבה של הדולפינים לספינות דיג מעוררת דאגה לשלומם בקרב חוקרי יונקים ימיים.
מאז 1993: 32 דולפינים מתו עקב הסתבכות בציוד דיג
על פי נתוני המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים, 32 דולפינים נלכדו ברשתות דייגים וטבעו למוות בין השנים 1993-2011.
"הדולפינים רואים בספינות הדיג מקור קל ומהיר למזון, אך יש בכך גם סכנות רבות להילכדות וטביעה, בעיקר בקרב דולפינים צעירים ולא מנוסים", אומר ל-ynet ד"ר אביעד שיינין, יו"ר מרכז חקר והצלת יונקים ימיים ומרכז תחום הים התיכון במארג – התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע בישראל.
"מדובר בדולפינים שהגיעו אל חופי ישראל ללא רוח חיים ונערכה בהם נתיחה לאחר המוות, כך שיש לנו סימנים ודאיים לכך שמרביתם מתו כתוצאה מהילכדות ברשת הדיג".
מגמה שמדאיגה את החוקרים היא כמות הדולפינים שנפגעים מחבל האבטחה של רשת הדיג. החבל משמש לאבטחת הרשת במידה והרשת תיקרע. מאז 1993 מתו 11 דולפינים עקב הסתבכות בחבל האבטחה. בשבועיים האחרונים נמצאו שני דולפינים צעירים, זכר ונקבה שככל הנראה מתו לאחר שניסו לצוד דגים בתוך רשתות דיג.
לדברי שיניין, נקבה צעירה נמצאה בחוף געש ובנתיחה לאחר המוות נמצאו דגים טריים בקיבתה, דבר שמצביע על כך כי מתה לאחר שנתקלה בשוגג בציוד דיג. על גופו של הזכר סימנים ברורים של לכידה בחבל האבטחה של רשת הדייגים וכעת ממתינים לתוצאות בדיקות המעבדה לאחר נתיחה לאחר המוות.
"משחקים עם חבל האבטחה ונחנקים למוות"
"הדולפינים באים לשחק עם החבל כי הוא בולט מחוץ לרשת הדיג ובמהלך שחייה לא נכונה, החבל לעיתים מתלפף סביבם, הם נלכדים וטובעים למוות", הוא אומר. "זה מוות מיותר וטיפשי לחלוטין שאפשר למנוע אותו בקלות באמצעות הוראות של אגף הדיג שיחייב את הדייגים להכניס את החבל לתוך הרשת או להשתמש בחבל פחות גמיש ויותר נוקשה".
לטענת שיינין, מדי שנה מתים בממוצע עד כשני דולפינים כתוצאה מהסתבכות בחבל האבטחה של רשתות הדיג. "באוכלוסיה קטנה שמונה כ-300 דולפינים זה הפסד משמעותי ואגף הדיג מכיר את התופעה, אך עד כה לא מטפל בה ברמת הרגולציה", הוא מציין. "זהו חבל יקר יותר, אך מדובר בעלויות זניחות ביחס לעלות הפעלה של מערך רשתות וחבלים בספינה מסחרית".
משרד החקלאות: "מחפשים פתרון לבעיה"
במשרד החקלאות מסרו בתגובה כי: "הנושא מוכר למשרד החקלאות והמשרד פועל למציאת פתרון לבעיה. מדובר בכבל שמחובר לרשת המכמורתנים שמסייע לשנע את השק. המשרד בוחן החלפת החומר ממנו עשוי הכבל או לחלופין להכניסו לתוך השק ורעיונות נוספים בכדי למנוע הסתבכות דולפינים. איננו יודעים באילו מספרים מדובר, אבל אין הדבר רלוונטי כיוון שמספיק דולפין אחד מת כדי לטפל בבעיה".
צפו בדולפינים מככבים מול חופי ת"א וגעש: