לברוב לצד באן קי מון: לא מבין את התרעומת
מזכ"ל האו"ם דן עם ההנהגה הרוסית במכירת נשק לאסד שטובח בבני עמו. ברקע הביקור: דיווחים כי מוסקבה העבירה לדמשק טילי קרקע-ים משופרים ושלחה לאזור 12 ספינות קרב. שר החוץ הרוסי: "לא מבין מדוע התקשורת רוצה לעשות מזה סנסציה"
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, נועד בצהריים (יום ו') עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב בסוצ'י שברוסיה, והצהיר כי ועידה בינלאומית שתדון במצב בסוריה צריכה להתכנס בהקדם האפשרי. "אל לנו לאבד את המומנטום", אמר. לברוב הביע הסכמה עם באן ואמר: "ככל שיוקדם, כך ייטב". השיחות בין הבכירים נערכות על רקע התעקשותה של רוסיה להמשיך לספק לסוריה נשק, כיוון שלדברי נציגיה עליה לעמוד בהסכמים שעליהם חתמה.
לברוב אמר עוד כי אינו מבין את התרעומת בעקבות מכירת טילי S-300 למשטר בשאר אסד. "אני לא מבין מדוע התקשורת רוצה לעשות מזה סנסציה", אמר. "לא הסתרנו את העובדה שאנחנו מספקים נשק לסוריה על פי חוזה חתום". מוקדם יותר אמר אלכסיי פושקוב, ראש הוועדה לענייני חוץ בפרלמנט ברוסיה, כי שליחת טילי S-300 לסוריה היא מסר מרוסיה - "אנחנו לא תומכים בהתערבות בענייני סוריה".
שר החוץ הרוסי לברוב הדגיש כי "אנחנו לא מפרים שום הסכם בינלאומי, לא מפרים את חוקי הייצוא שלנו – שהם מהמחמירים בעולם. והכי חשוב, אנחנו מספקים מערכות נגד מטוסים, דבר שלא יותר שום חוסר איזון במאזן הכוחות האזורי או שום סוג של יתרון במלחמה נגד האופוזיציה".
לגבי הוועידה הבינלאומית אמר שר החוץ הרוסי כי גם איראן צריכה להיות מיוצגת בוועידה, עמדה שעלולה לעורר התנגדות מצד מדינות המערב. באן קרא למשטר אסד לאפשר לפקחי האו"ם לבחון מי השתמש בנשק כימי בקרבות שבין לוחמיו לאלו של המורדים. בהמשך הוא צפוי להיפגש עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
דיווחים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
סוכנות האו"ם לפליטים מסרה כי על פי הנתונים שבידיה, יותר מ-1.5 מיליון פליטים עזבו את סוריה מאז החלה מלחמת האזרחים. המספר הלא רשמי עלול להיות אף גבוה מזה, כך נמסר.
הבוקר דיווח העיתון האמריקני "וול סטריט ג'ורנל" כי רוסיה שלחה לפחות 12 ספינות קרב שיפטרלו סמוך לבסיסה הימי בסוריה, במהלך שאותו כינו גורמים אמריקניים ואירופאיים רשמיים - צעד אגרסיבי שנועד להזהיר את המערב ואת ישראל שלא להתערב במלחמת האזרחים במדינה.
אתמול הצהיר לברוב כי מוסקבה תמשיך לספק נשק לסורים ותעמוד בהסכמים הישנים, "ובתוך כך בהסכמים שקשורים בנשק להגנה אווירית". בכך נסתם הגולל על מאמציה של ישראל לסכל את המהלך. ראש הממשלה בנימין נתניהו יצא לביקור בזק ברוסיה במטרה למנוע מכירת טילי S-300 למשטר אסד, אך בסיום פגישתו עם הנשיא פוטין, נערכה מסיבת עיתונאים משותפת ובה שוב הזהיר פוטין את המערב מהתערבות צבאית בסוריה: "חשוב להימנע מפעולה שעלולה לסבך את המצב".
לברוב אמר כי רוסיה אמנם לא חותמת על הסכמים חדשים עם משטרו של בשאר אסד, אולם לטענתו, לגבי ההסכמים הנוכחיים היא מחויבת לעמוד: "כבר ביצענו חלק מן המתחייב מההסכמים הללו, ואנחנו מתכוונים לבצע אותם במלואם. אנחנו לא רוצים לעבור על שום חוק בינלאומי, אך גם לא רוצים לפגוע בשמנו הטוב כספק אמין של נשק".
סוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא" דיווחה כבר אתמול כי חמש ספינות מלחמה רוסיות חצו אתמול את תעלת סואץ ונכנסו למי הים התיכון. דובר הצי הרוסי באוקיינוס האטלנטי הצהיר כי מדובר בפעם הראשונה זה עשורים שספינות מלחמה של הצי הרוסי באוקיינוס השקט שטות באזור. לדבריו, הספינות הרוסיות עושות דרכן לקפריסין כדי לעגון בנמל לימסול. שר ההגנה הרוסי אמר: "משרד ההגנה הרוסי החל להקים כוח מיוחד של ספינות מלחמה בים התיכון כדי להגן על האינטרסים של רוסיה באזור".
לפנות בוקר דווח ב"ניו יורק טיימס" כי רוסיה העבירה לסוריה טילי שיוט מתקדמים נגד ספינות. ככל הנראה, מדובר בדגם משופר של הטיל הרוסי "יאחונט", שמהווה איום חמור על ספינות חיל הים ועל אסדות הגז הנמצאים בטווח של עד 300 ק"מ מהחוף. בין היתר, בדגם המשופר הותקנה מערכת רדאר חדשנית, שמאפשרת יכולת פגיעה מדויקת יותר. רוסיה כבר העבירה לסוריה טילי "יאחונט" בעבר, אבל לפי הגורמים האמריקנים הדגם שהועבר כעת לידי משטר אסד הוא דגם משופר בהרבה.