שתף קטע נבחר

 

דרוש: כפתור חדש לאתחול יחסי ארה"ב-רוסיה

הרוסים גירשו דיפלומט אמריקני ש"ריגל", הביכו את וושינגטון כשחשפו את זהות ראש ה-CIA במוסקבה ומוכרים נשק למשטר הרצחני בסוריה. בעוד אובמה מנסה להתקרב למוסקבה, פוטין דוחה אותו, מחזיר טלפון רק כשהוא צריך משהו וממשיך במשחקי כוח בנוסח המלחמה הקרה. ואל תדברו איתו על אתחול יחסים

ברק אובמה עושה כל מאמץ כדי לחמם את היחסים של ארצות הברית עם רוסיה, אבל ולדימיר פוטין שומר אותם צוננים. בהקשר זה, איך אפשר לשכוח את ההצגה של הילרי קלינטון בפגישתה הראשונה כמזכירת המדינה האמריקנית עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב בתחילת שנת 2009, כשלחצה על כפתור אדום שסימל את אתחול מערכת היחסים בין שתי המעצמות הגדולות.

 

חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

עוד חדשות בעולם :

איראן תלתה למוות שני "מרגלים" למוסד ול-CIA

הכלב אכל את הנעליים. מדריך למבריזן מהעבודה

תעלומת הילדה מדלן מקאן: מנקים דרושים לחקירה

קדחת לוטו בארה"ב: זוכה יחיד ב-600 מיליון דולר

 

כשג'ון קרי נכנס לפני ארבעה חודשים לנעליה של קלינטון במחלקת המדינה, הרוסים לא אפשרו לחזור על ההצגה הזו של אתחול יחסים. אתחול יחסים? קרי ניסה לתפוס את לברוב לשיחת טלפון ראשונה לאחר השבעתו למזכיר המדינה, אבל לברוב "נעלם" לו והשיב לו צלצול רק כעבור כמה ימים.

 

ההצגה הזו לא חזרה הפעם. קלינטון ולברוב מאתחלים את היחסים ב-2009 (צילום: AP) (צילום: AP)
ההצגה הזו לא חזרה הפעם. קלינטון ולברוב מאתחלים את היחסים ב-2009(צילום: AP)

 

מדברים בשפה אחת, אבל מתכוונים לדברים שונים לגמרי. קרי ולברוב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מדברים בשפה אחת, אבל מתכוונים לדברים שונים לגמרי. קרי ולברוב(צילום: AFP)

 

סיפור זה מסמל על רגל אחת את היחסים בין שתי המדינות. האמריקנים רוצים מאוד, אבל הרוסים פשוט נעלמים להם במקרים רבים וחוזרים כשמתחשק להם - למשל כשהם מעוניינים בשיתוף פעולה מודיעיני עם האמריקנים במלחמה בטרור האיסלאמי בכלל והצ'צ'ני בפרט. גם האמריקנים מעוניינים בשיתוף פעולה שכזה, בייחוד לאחר הפיגוע בחודש שעבר במרתון בוסטון שבוצע על ידי שני אחים אמריקנים ממוצא צ'צ'ני.

 

סנקציות בינ"ל? הצחקתם את הרוסים

אך לצד הרצון לפעול בכמה גזרות עם האמריקנים, הנשיא הרוסי פוטין מושיט לאובמה כתף קרה בכמה נושאים.

מלחמת האזרחים בסוריה למשל. קצין הקג"ב לשעבר פוטין שולח נשק למשטרו של בשאר אסד למורת רוחם של האמריקנים והאירופים. קרי מחה על כך בשבוע שעבר בפגישותיו במוסקבה עם פוטין ולברוב אך ללא הועיל.

 

האם הסנקציות של מועצת הביטחון ובהן אמברגו נשק על סוריה לא מרתיעות את הרוסים? הצחקתם אותם. לברוב טוען שהסכמי הנשק עם סוריה נחתמו לפני החלטת מועצת הביטחון על סנקציות על המשטר בדמשק. "הסכמים צריך לכבד", אומר שר חוץ הרוסי בלי להניד עפעף. לכך יש להוסיף את העובדה שרוסיה מאיימת באספקת מערכות טילי קרקע-אוויר מתקדמות מסוג S-300, ככל הנראה כדי למנוע מארה"ב להעמיק את מעורבותה בסוריה.

 

הטבח בסוריה נמשך. גופות הרוגים ליד העיר בניאס (צילום: AP) (צילום: AP)
הטבח בסוריה נמשך. גופות הרוגים ליד העיר בניאס(צילום: AP)

 

נקודות החיכוך בין וושינגטון למוסקבה לא נעצרות בדמשק והן קיימות גם באיראן, בצפון קוריאה ובאפגניסטן. ארה"ב זקוקה למשל נואשות לסיוע רוסי כדי להוציא את כוחותיה ואת הציוד הצבאי שלה מאפגניסטן עד סוף 2014 - היעד שקבע אובמה ליציאת כלל הכוחות מהמדינה. 

 

הביכו את האמריקנים בצורה מכוונת

בשבוע שעבר הורה פוטין לעצור עובד בשגרירות ארה"ב במוסקבה וסילקו מהמדינה בתואנה שניסה לגייס מרגלים מקרב שירותי הביון הרוסיים. ואם בזה לא די, רוסיה חשפה בסוף השבוע כבדרך אגב את זהותו של ראש ה-CIA בבירה הרוסית, כיוון שניסה להשפיע על סוכנים רוסים לסייע למערב. כשמדינות רוצות לשדר אוירה טובה ביחסים ביניהן, הן לא מדווחות בפומבי על סילוק דיפלומט, אך לא כך המקרה אצל הרוסים.

 

רוסיה: אושר החוק שמונע מאמריקנים לאמץ

 

בכל מקרה, חשיפת זהותו של ראש ה-CIA ברוסיה לא הפריעה לשר החוץ הרוסי לברוב לבשר לכתבים שפרשת הסוכן האמריקני שגורש לא תשפיע על מערכת היחסים בין שתי המדינות. ממש באותה נשימה היתמם לברוב ושאל את הכתבים למה הם עושים רעש כל כך גדול מהנשק הרוסי שעובר לסוריה.


הנשק הרוסי ממשיך לזרום לתוך סוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשק הרוסי ממשיך לזרום לתוך סוריה(צילום: AFP)

 

בצד האמריקני, המאמץ הגדול להפיג את המתיחות בין שתי המדינות נראה ממש נואש. דוברת מחלקת המדינה ג'ן פסקי אמרה בתדרוך לכתבים בסוף השבוע ש"אנחנו עדיין מרגישים שיש לנו מערכת יחסים מאוד חיובית ואנחנו יכולים להמשיך לעבוד יחד בנושאים שיש בהם הסכמות. ויש כמובן תחומים שבהם אנחנו לא מסכימים".

 

וושינגטון רוצה הישגים ולא עימות

גם האמריקנים יכולים לשגר הביתה איזה דיפלומט רוסי שעובד בשגרירות בוושינגטון, אבל אין להם עניין להחריף את העימות עם מוסקבה. הם מחפשים הישגים. בחודש שעבר הגיע יועץ הנשיא לביטחון לאומי טום דונילון לפגישות במוסקבה עם הנשיא הרוסי פוטין. לשליחו של אובמה היה חשוב לקדם שורה של הבנות לקראת פגישת אובמה-פוטין בחודש הבא בצפון אירלנד בשולי פסגת שמונה המדינות המתועשות בעולם (G-8).

 

מערכת היחסים האמריקנית-רוסית מאוד מורכבת עם פוטנציאל לשיתופי פעולה כמו במלחמה בטרור. אולם, פוטין ממשיך במשחקי כוח בנוסח המלחמה הקרה ומנצל את כוח הווטו של רוסיה במועצת הביטחון כדי להציק לאמריקנים בכל מקום אפשרי וכדי להראות שרוסיה היא עדיין שחקן מרכזי בזירה הבינלאומית.


חשף שחיתות ענק, נכלא ונרצח. הלווייתו של סרגיי מגניצקי הרוסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חשף שחיתות ענק, נכלא ונרצח. הלווייתו של סרגיי מגניצקי הרוסי(צילום: AFP)

 

הפירוק הגרעיני הוא אבן יסוד במדיניות החוץ של אובמה ובמסגרת זו הוא מקדם צמצום הדרגתי של הארסנל הגרעיני האמריקני והרוסי. אבל פירוק גרעיני פירושו גם מניעת גרעין מאיראן וכאן המשחק הרוסי הרבה יותר מורכב. אובמה קיווה לשתף פעולה עם רוסיה קודם כדי לבלום את תוכנית הגרעין של איראן ואחר כך כדי לפתור את המשבר בסוריה. בשני המקרים יש לרוסיה אינטרס כלכלי מובהק - למכור נשק תמורת כסף רב ולמצב את מעמדה האזורי.

 

המאחז האחרון של רוסיה במזה"ת

רוסיה איבדה למעשה את אחיזתה במזרח התיכון - בעיראק, מצרים ולוב לדוגמה - והיא זועמת על ארה"ב והמערב שהוליכו אותה שולל ושכנעו אותה לתמוך במועצת הביטחון בפעולה צבאית בינלאומית נגד לוב של מועמר קדאפי, שסייעה לנפילת המשטר בטריפולי. לכן אין סיכוי שרוסיה תסכים בעתיד הנראה לעין להעברת החלטה במועצת הביטחון על אזור אסור לטיס בסוריה - המאחז האחרון של רוסיה באזור.

 

כשקרי ולברוב מתייצבים מול כתבים ומדברים בשפה אחת על כינוס ועידת שלום בינלאומית בז'נבה כדי לפתור את המשבר בסוריה באמצעות ממשלת מעבר מוסכמת, הם אומרים את אותם דברים, אבל מתכוונים לדברים אחרים. שניהם רוצים ועידה, אבל האמריקנים רוצים אותה בלי אסד בעוד הרוסים רוצים אותה עם הרודן הסורי. בינתיים, רוסיה עוזרת בצורה פעילה ביותר לאסד לשרוד וארה"ב עוזרת מנגד לאופוזיציה הסורית.

 

במקביל לסוגיה הסורית, נשיא רוסיה היה רוצה לראות את אובמה מוותר על התוכנית להציב באירופה מערכות הגנה מטילים בליסטיים. הנשיא האמריקני מסביר, אבל לא משכנע, שהצבת הטילים נועדה להגנה מפני מדינות כמו צפון קוריאה ואיראן ולא מפני רוסיה. פוטין גם היה רוצה לראות את הסרתן של כל מיני מגבלות בתחום הסחר עם ארה"ב.


הפגנה בסנט פטרבורג נגד החוק שאוסר אימוץ יתומים רוסים ע"י אמריקנים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה בסנט פטרבורג נגד החוק שאוסר אימוץ יתומים רוסים ע"י אמריקנים(צילום: EPA)

    

אך אם יש דבר שמרתיח את דמו של הנשיא הרוסי יותר מכול זו הביקורת האמריקנית על הדמוקרטיה הרוסית המפוברקת ועל ההפרות הבוטות של חופש הביטוי וזכויות האדם בשטחה.

 

הסיפור הגדול שמעיב בין יתר הדברים על יחסי ארה"ב-רוסיה הוא פרשת מותו ב-2009 בכלא הרוסי של עורך הדין סרגיי מגניצקי. מגניצקי חשף פרשת שחיתות כספית גדולה ביותר בתוך הממסד הרוסי, ולפני כמה חודשים העביר הקונגרס האמריקני את "חוק מגניצקי" שאוסר את כניסתם לארה"ב של גורמים רוסיים שהיו מעורבים במעצרו ובחיסולו של עורך הדין. רוסיה האשימה את ארה"ב בטקטיקות של מלחמה קרה והטיחה בוושינגטון שהיא עצמה מפרה זכויות אדם בכך שהיא חוטפת אזרחים ברחבי העולם ומטיסה אותם למתקן הכליאה גואנטנמו בקובה ללא משפט.

 

פוטין זועם על ההתערבות האמריקנית בנושאים של זכויות אדם ברוסיה והתגובה שלו ל"חוק מגניצקי" הייתה חקיקת חוק שאוסר על אימוץ ילדים רוסים בידי זוגות אמריקנים. כך קרה שמאות משפחות אמריקניות שממתינות שנים לאימוץ משלמות את מחיר המלחמה הקרה החדשה.

 

הרוסים קושרים את התגובה האמריקנית להתנהלותה העצמאית של מוסקבה בנושאים כמו הגרעין האיראני והמלחמה בסוריה. לברוב אמר בעקבות פרשת מגניצקי ש"לארה"ב יש אג'נדה נסתרת להעניש את רוסיה בגלל עצמאותה והעמדה העקרונית שלה בנושאים בינלאומים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים