רפורמה תחת אש: "המונופול האורתודוקסי נשמר"
התנועות הליברליות מתקשות לברך על המהפכה המתגבשת בשירותי הדת בישראל, וטוענות כי מדובר, לכל היותר, במתיחת פנים קוסמטית. "המהפכה היחידה שיכולה להביא מזור למשבר שירותי הדת בישראל, היא ביטול המונופול האורתודוקסי"
לאחר ההכרזה החגיגית מוקדם יותר היום (א'), על הרפורמה בשירותי הדת - מתברר כי לא כולם מברכים על הצהרותיהם של השר לשירותי דת, נפתלי בנט, וסגנו, הרב אלי בן דהן. בתנועה הרפורמית מסרבים להתרגש, וטוענים כי לא נעשתה כל רפורמה של ממש - ובתנועת "נאמני תורה ועבודה" מבקרים את ההחלטה "להפוך את ראשי המועצות הדתיות מנבחרי ציבור - לממונים על ידי השר".
<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, אומר כי "המהפכה היחידה שיכולה להביא מזור למשבר שירותי הדת בישראל הוא ביטול המונופול האורתודוקסי, ומתן אפשרות בחירה אמתית לציבור היהודי בישראל בין קהילות, חוגים וזרמים שונים ביהדות".
את המהפכה שעליה הצהירו במשרד לשירותי דת הוא מכנה "מתיחת פנים קוסמטית", ואומר כי זו "לא תפתור את מצוקתם של מאות-אלפי מנועי חיתון, או תאפשר גיור שפוי בישראל, או תעניק ביטוי לעובדה שמיליוני יהודים משתייכים לזרמים הלא אורתודוכסים. לנוכח ההשוואה שערך השר לענייני דתות בין תחום שירותי הדת לתחום הנמלים, הרי שאפשר לקבוע שהרפורמה בשירותי הדת שהוצגה היום משולה להנהגת תחרות בין הרציפים של אותו נמל, הנשלט על ידי ועד עובדים אחד, ומתנהל כמונופול מוחלט".
"מהלך חמור הנובע מרגשי הנחיתות של בנט"
התנגדות חריפה יותר לרפורמה של בנט ובן דהן באה מהצד האורתודוקסי. ח"כ מאיר פרוש (יהדות התורה) אמר כי ״כל רפורמה בדת מובילה אותנו שוב לכרוז שיצא על ידי רבני ירושלים, אשר הכריזו צום לפני 92 שנה בעת יסוד הרבנות הראשית, והתריעו מפני כל שינוי שמבקשים לעשות, כאשר כל המטרה היא להביא שינויים בגופי משפטי התורה והדינים ולפרוץ פרצות בחומת דת ישראל", אמר פרוש.
"בנושאים הנוגעים ליסודו של העם היהודי, אל לנו לערוך שינויים במסווה של פישוט הביורוקרטיה. היום מדובר בהקלה טכנית, מחר זו, חלילה, תהיה פריצה במסורת ישראל״.
גם חברו לסיעה, הרב משה גפני, הביע הסתייגות מהשינוי המתוכנן. "אין במדינה מושג כזה שאזרח רוצה לסדר את ענייניו והוא יכול לעשות זאת מחוץ לאזור מגוריו, הנושא הרגיש של נישואין וגירושין חשוב לא פחות מתעודת זהות, דרכון או כל שינוי במעמדו האישי של האזרח שיש עליו חובה להגיע לאזור מגוריו", אמר גפני.
לדבריו, מיזוג המועצות מקומיות הוא "מהלך חמור שנובע מרגשי נחיתות של שר הדתות נפתלי בנט, הכנסת ניסתה במהלך השנים לאחד רשויות מקומיות קטנות ולא הצליחה. וגם במקרים בודדים שהצליחה - הכנסת בסופו של דבר ביטלה את המהלך בחקיקה והרשויות הופרדו מחדש. אם יש כוונה לאחד מועצות דתיות, הרי שהמהלך צריך להיות רוחבי על כל הרשויות - ולא רק על המועצות הדתיות".
"המהלך של בנט, ימים ספורים לאחר שהצביע בממשלה על פגיעה אנושה ולא מידתית בתקציבי מוסדות התורה כולל המוסדות שהוא מייצג, תפגע בשירות לאזרח. הוא רוצה להיראות נחמד, אך האמירה שלו שהמהלך הזה ישפיע פי שלוש מהמהפכה בנמלים - היא אמירה מגוחכת המעידה על חוסר הבנתו בתהליכים בסיסיים שקורים במדינת ישראל", אמר גפני.
"מהלך שמשמר את שליטת השר במועצות הדתיות"
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, מברך על ההכרה בצורך בשינוי דחוף ומקיף בשירותי הדת בישראל, ועל פתיחותם של בנט ובן דהן ליזום את השינויים האלה. "עם זאת", הוא אומר, "נראה שהשינויים המוּעלים עתה עוסקים בשולי הבעיה ולא בליבה, ונועדו להנציח את השליטה האורתודוקסית בחיי הדת".
לדבריו, "פתיחת אזורי הרישום לנישואים היא תרגיל שנועד להתמודד עם מועצות דתיות אטומות לשינויי הזמן, וסרבנותם וקיצוניותם של רבני ערים מסויימים, אשר אינם מכירים אפילו בגיורי הרבנות הראשית. המענה היחיד הראוי בדמוקרטיה, ואשר בו תומך רוב הציבור - הוא חופש בחירה בנישואים, וביטולה של רבנות כפייתית מטעם המדינה".
רגב מוסיף כי "איחוד חלקי של מועצות דתיות וצמצום מספרן מכ-130 לכ-80, היינו צעד מוטעה. במקום להעביר את שירותי הדת לרשויות המקומיות, בדומה לשירותי תרבות ורווחה, יתחזק ממסד מקביל המנתק את שירותי הדת מן הרשות המקומית, במקום לקרב אותם".
לדברי רגב: "הפרחת סיסמאות בדבר ניתוק שירותי הדת מן הפוליטיקה ומינוי ועדות איתור מקצועיות נועדה לפגוע במפלגות החרדיות, ולהבטיח שליטה של השר לשירותי דת במינוי ראשי המועצות הדתיות. ישראל זקוקה למימוש הבטחת מגילת העצמאות לחופש דת ושוויון, לא להמשך הפוליטיזציה של הדת".
"ומה עם אכיפת הוראות הדין?"
בתנועת "נאמני תורה ועבודה" בירכו את שר הדתות וסגנו על אימוץ הצעת התנועה, לדבריהם, לפתיחת אזורי הרישום לנישואים. "הדבר יוביל, ישירות, לפתיחת שוק הנישואים לתחרות, ולפתרון בעיותיהם של המתגיירים", אמרו, אך העבירו ביקורת על הרפורמה בבחירת יו"ר המועצה: "אנו מתנגדים להפיכת ראשי המועצות הדתיות מנבחרי ציבור - לממונים על ידי השר. יש בכך ריכוזיות פסולה והידוק המונופול של שירותי הדת בישראל. הדבר מנוגד להמלצות הוועדות הציבוריות, כמו 'ועדת צדוק' ו'ועדת ליפשיץ' שעסקו בנושא".
לדבריהם, "הניסיון מלמד כי דרכם של 'מכרזים' בכירים להפוך לתפורים בידי השרים הממונים. כמו ראש עיר, גם ראש המועצה הדתית צריך להיות נבחר ציבור ולא ממונה בידי שר. ההצעה מחזקת את שר הדתות במינוי ראשי המועצות הדתיות, במקום לחזק את הציבור הרחב והקהילות. המלצת הוועדות הציבוריות הייתה הפוכה לחלוטין – לחזק את כוחם של הגורמים המקומיים על חשבון השר, ולא כמוצע היום".
בארגון "עתים" בירכו על ההחלטות לגבי פתיחת אזורי הרישום לנישואים, ומינוי בעלי תפקידים במועצות הדתיות בהתאם לכישוריהם המקצועיים. "פתיחת אזורי הרישום אינה מספיקה", הבהירו. "יש לאכוף את הוראות הדין בכל לשכות הרישום לנישואים, ולא לאפשר מציאות שבה חלק מרשמי הנישואים מתנערים מתפקידם, ומפנים את ציבור העולים והגרים לחוקרי יהדות פרטיים או לרישום בלשכות אחרות. על המשרד לשירותי דת לפעול ליישום הנחיות ברורות ואחידות, במטרה לדאוג ליחס שוויוני ומכבד כלפי כלל ציבור הנרשמים לנישואים".
"המונופול האורתודוקסי איננו מוסרי"
ח"כ ד"ר עליזה לביא ("יש עתיד") הביעה תקווה כי מדובר ב"סנונית ראשונה המבשרת את תחילתו של שינוי מערכתי, מקיף ומחויב המציאות הנדרש בשירותי הדת בישראל", לדבריה, "ומקווה כי לא מדובר בהצהרות בלבד, ושכבר בקרוב נרגיש את השינוי בשטח. יש להמשיך ולפעול בנושאים רבים נוספים הדורשים שינוי כמו גיור, בתי הדין, כשרות ועוד - על מנת להחזיר את היהדות לישראלים".
בתנועה המסורתית הבהירו כי "העם היהודי התחתן והתגרש עוד לפני שקמה הרבנות הראשית, ועשה את זה לא רע.
המונופול הוא המאיים על אחדותו של העם, והוא שמרחיק יהודים מלהתחתן כדת משה וישראל". יזהר הס, ראש התנועה, אמר כי "חילונים שנשבעים אמונים לרבני צהר צריכים ליטול קורה מבין עיניהם. המונופול האורתודוקסי אינו מוסרי גם כשהוא טובל ברטוריקה של אהבת ישראל".
בארגון רבני "צהר" - מי שעל שמם נקרא החוק המקודם - מברכים את השר וסגנו. "ארגון רבני צהר פועל כמה שנים בקרב מקבלי ההחלטות לפתיחת אזורי הרישום לנישואים", ציינו שם, והוסיפו כי פתיחת אזורי הרישום היא חלק מתכנית מקיפה שכתב הארגון (תוכנית "ג' אלול") לרבנות הראשית. "יש לקוות כי יישום השלב הראשון בתכנית יוביל ליישומן של השלבים הבאים", הוסיפו בצהר. "הרפורמה שהוצגה היום תקל על אזרחי ישראל, ותוביל תחרות בין לשכות רישום הנישואים לטובת אזרחי ישראל".