שתף קטע נבחר

 

השמינייה: אחד מאלה יהיה היורש של אחמדינג'אד

ב-14 ביוני יוכלו אזרחי איראן לבחור במועמד מבין שמונה שאישרה מועצת שומרי החוקה, שצפויים ליישר קו עם המנהיג העליון. משאאי, מחותנו של אחמדינג'אד שנשאר בחוץ, קבל: זה לא הוגן, אפנה לחמינאי ובעזרת האל ההחלטה תשונה

פחות מחודש לפני הבחירות באיראן, אלה האנשים שעברו את הסינון של מועצת שומרי החוקה וינסו להחליף את מחמוד אחמדינג'אד. לאחר פסילתם של הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני ומחותנו של אחמדינג'אד רחים אספנדיהאר משאאי, כל אחד מהמועמדים צפוי ליצור חזית אחידה עם אנשי הדת, ובראשם המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי. כעת נותר לראות כיצד יגיבו אזרחי איראן.

 

חדשות נוספות בעמוד הפייסבוק של ynet

 

המועמדים, משמאל למעלה ובכיוון השעון: גרזי, רזאי, קאליבאף, חדאד עאדל, ג'לילי, ולאיתי, עארף, רוחאני (צילום: AP) (צילום: AP)
המועמדים, משמאל למעלה ובכיוון השעון: גרזי, רזאי, קאליבאף, חדאד עאדל, ג'לילי, ולאיתי, עארף, רוחאני(צילום: AP)

 

חסן רוחאני

רוחאני, בן 64, הוא נציגו של חמינאי במועצה העליונה לביטחון לאומי, שעוסקת גם בענייני הגרעין. הוא מילא שורה של תפקידים פוליטיים, בהם סגן יו"ר הפרלמנט ומזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי מ-1989 עד 2005. בתפקידו זה עמד גם בראש צוות המו"מ האיראני לשיחות הגרעין עם מעצמות המערב. הוא השלים תואר ראשון במשפטים באוניברסיטת טהרן ותואר שני במשפט ציבורי באוניברסיטה בבריטניה. במלחמת איראן-עיראק מילא מספר תפקידי מטה פיקודיים בכירים וזכה לעיטור.

 

רוחאני נרשם. חינוך משפטי באיראן ובמערב (צילום: AP) (צילום: AP)
רוחאני נרשם. חינוך משפטי באיראן ובמערב(צילום: AP)

 

סעיד ג'לילי

ג'לילי בן ה-47 מזוהה עם השמרנים ועם מחנה חמינאי, ועוד יותר מכך מזוהה עם פרויקט הגרעין האיראני, כאיש שמוביל את השיחות עם מעצמות המערב. ג'לילי סובל מצליעה – תוצאה של פציעה במלחמת איראן-עיראק. לאחר 12 שנים כשר החוץ, הוא הצטרף ב-2001 למשרדו של המנהיג העליון וטיפח מערכת יחסים קרובה עם חמינאי, שהשתלמה כעבור שש שנים, כשמונה למנהל המועצה לביטחון לאומי. אחר כך היה לנציגו של חמינאי בגוף. בשנה האחרונה ביקר פעמיים בסוריה, ואף נפגש עם הנשיא בשאר אסד, בעל בריתה הקרוב של טהרן.

 

ג'לילי נרשם. המועמדות תעכב את המו"מ הגרעיני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'לילי נרשם. המועמדות תעכב את המו"מ הגרעיני(צילום: AFP)

 

המועמדות שלו צפויה להוביל את נושא הגרעין אל מרכז סדר היום, ועשויה גם להשפיע על המשא ומתן עצמו עם המערב. "בכל מקרה, המועמדות של ג'לילי צפויה לעצור את הדיפלומטיה הגרעינית לזמן מה", סבור עלי ואייז, מומחה לנושאים איראניים. "הוא לא יכול להוביל את השיחות ואת הקמפיין האישי שלו באותו זמן".

 

מוחמד קאליבאף

ב-2005 סיים קאליבאף שירות צבאי מפואר במשמרות המהפכה כדי לרוץ לנשיאות וסיים רביעי. בשמונה השנים האחרונות כיהן כראש עיר הבירה טהרן. קאליבאף בן ה-51, שהביע בעבר את תמיכתו בדיאלוג עם האמריקנים, נחשב לראש עיר אהוד מאוד וביחד עם תמיכת חמינאי הדבר מעניק לו יתרון משמעותי על יריביו.

 

קאליבאף נרשם. ראש העיר הפופולרי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
קאליבאף נרשם. ראש העיר הפופולרי(צילום: MCT)

 

עלי אכבר ולאיתי

ולאיתי, בן 67, שימש כשר החוץ של איראן מ-1981 עד 1997 ומשמש כיום כיועצו של חמינאי ליחסים בינלאומיים. ב-2005 הוא שקל לרוץ לנשיאות, אבל בחר לא להתמודד מול רפסנג'אני. ולאיתי השלים דוקטורט ברפואה באוניברסיטת טהרן ואחר כך התמחה במחלות מידבקות באוניברסיטת ג'ון הופקינס בארה"ב. הוא היה שר החוץ במשך 16 שנים, בזמן נשיאותו של חמינאי וזו של רפסנג'אני, והוא נחשב קרוב לשני האישים.

 

ולאיתי נרשם. יגשר בין הנצים? (צילום: MCT) (צילום: MCT)
ולאיתי נרשם. יגשר בין הנצים?(צילום: MCT)

 

רולאם עלי חדאד-עאדל

בתו של חדאד-עאדל, בן 67, נשואה לבנו של חמינאי, וגם כאן הקשרים המשפחתיים מסייעים בפוליטיקה. מדובר בשחקן פוליטי חזק, שיש האומרים שחמינאי מטפח באופן אישי להפוך בעתיד ליורשו. חדאד-עאדל, כיהן במשך עשר שנים כחבר המועצה לאבטחת אינטרס המשטר, גוף שמוסמך ליישב מחלוקות בין הפרלמנט למועצת שומרי החוקה של אנשי הדת ומייעץ למנהיג העליון. הוא כיהן גם במשרד התרבות ובמשרד החינוך, ומשמש כחבר פרלמנט מאז 2000, כולל ארבע שנים כיו"ר הפרלמנט.  

 

חדאד-עאדל. המחותן של חמינאי (צילום: AP) (צילום: AP)
חדאד-עאדל. המחותן של חמינאי(צילום: AP)

 

מוחסן רזאי

השמרן היחיד פרט לאחמדינג'אד שהתמודד בבחירות 2009 זכה אז בפחות מ-2% מהקולות. לפני אותן בחירות מתח רזאי בן ה-58 ביקורת על הנשיא ואמר כי הכחשת השואה "אינה מועילה" לאיראן בזירה הבינלאומית. נגד רזאי, שהיה מפקד משמרות המהפכה במשך 16 שנה, הוצא בעבר צו מעצר על ידי ארגנטינה בעקבות מעורבותו בפיגוע בבניין הקהילה היהודית, שבו נהרגו 85 איש. גם האינטרפול הציב אותו ברשימת המבוקשים.

 

רזאי נרשם. צו מעצר מארגנטינה (צילום: AP) (צילום: AP)
רזאי נרשם. צו מעצר מארגנטינה(צילום: AP)

 

מוחמד רזא עארף

עארף, בן 61, היה סגן הנשיא תחת מוחמד חתאמי בתחילת שנות האלפיים, ונחשב לנוטה לעמדות ליברליות יחסית. עארף הוא מהנדס אלקטרוניקה בהכשרתו. הוא השלים תואר ראשון באוניברסיטת טהרן ותואר שני ודוקטורט בהנדסת אלקטרוניקה ותקשורת מאוניברסיטת סטנפורד בארה"ב. הוא היה פרופסור באוניברסיטת טהרן ואף עמד בראשה. בעבר כיהן גם כשר התקשורת וטכנולוגיית המידע.

 

עארף נרשם. מהנדס אלקטרוניקה, עמד בראש אוניברסיטת טהרן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עארף נרשם. מהנדס אלקטרוניקה, עמד בראש אוניברסיטת טהרן(צילום: AFP)

 

מוחמד גרזי

גרזי, בן 71, היה חבר פרלמנט בשנות ה-80 וה-90 ושימש כשר הנפט ושר הדואר באותן שנים. הוא נחשב שמרן ובעל תדמית של טכנוקרט יציב.

 

גרזי נרשם. טכנטקרט (צילום: AP) (צילום: AP)
גרזי נרשם. טכנטקרט(צילום: AP)

 

לא פחות מ-686 איראנים, מתוכם כ-30 נשים, נרשמו כמועמדים להחליף את אחמדינג'אד בבחירות שיתקיימו ב-14 ביוני. הפסילה ההמונית של מועצת החוקה הייתה צפויה, והיא החלה בפסילתן של כל הנשים המועמדות.

 

לאחר פרסום הרשימה הסופית, משאאי, יועצו הקרוב של אחמדינג'אד, קרא להחלטה לפסול אותו

לא הוגנת ואמר כי יפנה בנושא לחמינאי. "בעזרת האל זה ייפתר", אמר על פי סוכנות הידיעות "פארס". רפסנג'אני לא הגיב אבל תומכיו הביעו מחו על ההחלטה ברשתות החברתיות.

 

הבחירות לא צפויות להביא לשינויים משמעותיים בעמדת איראן לגבי תוכנית הגרעין שלה, שלטענת טהרן מיועדת לצרכים אזרחיים, אך התוצאות עשויות לפתוח הזדמנות לחדש את המו"מ עם שש המעצמות. דובר משרד החוץ האיראני אמר כי עמדתה של איראן לגבי הגרעין "לא תשתנה, לא לפני ולא אחרי הבחירות".


פורסם לראשונה 21/05/2013 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כמה מהמועמדים הסופיים. "העמדה לגבי הגרעין לא תשתנה"
צילום: AP
מומלצים