שתף קטע נבחר
 

משרד האנרגיה יוריד מכסת יצוא הגז ל-40%

משרד האנרגיה והמים מגבש בימים אלה המלצה להפחית את מכסת יצוא הגז מ-53%, כפי שהמליצה ועדת צמח, ל-40% מתכולת הגז במאגרי הגז הטבעי. בכך יגדיל המשרד את מכסת הגז שתישאר לשימוש השוק המקומי

ההמלצה המתגבשת במשרד האנרגיה בנוגע ליצוא הגז הנה להוריד את מכסת הגז ליצוא מ-53% ל-40%, ולהחריג מכך את קידוח תמר - שבו ייקבע שיעור זה רק עבור החלק במאגר שלגביו לא נחתמו חוזים עד היום.

 

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

מאגר הגז הגדול ביותר בישראל הנו מאגר לווייתן שבבעלות נובל (39.7%), דלק (45.34%) ורציו (15%), שמכיל 19 טריליון רגל מעוקבת (TCF) גז לפי ההערכות. המאגר השני בגודלו הוא מאגר תמר שבבעלות נובל (36%), דלק (31%), ישראמקו (29%) ודור (4%). המאגר מכיל כ־10 טריליון TCF ועד כה נחתמו חוזים למכירת כ־50% מהגז במאגר זה לשוק המקומי.

 

לפי ההצעה המתגבשת, קידוח תמר יוחרג מהכלל המוצע, והשותפות בקידוח יוכלו לייצא 40% בלבד מהכמות שנותרה במאגר לאחר המכירות ולא מכלל הגז במאגר. גורמים המקורבים לחברות הגז מסרו כי ההחרגה של תמר נקבעה כחלק מהמשא ומתן עם אנשיו של יצחק תשובה בחברת דלק, ככל הנראה כדי ששיעור היצוא לא יירד יותר מ־40%. למעשה בכך מקריבות החברות את מאגר תמר לטובת מאגר לווייתן שבו כמות גז גדולה בהרבה.

 

ועדת צמח קבעה כי לצורכי המשק הישראלי יש להשאיר בכל זמן נתון כמות מינימלית של 16 TCF גז טבעי, ועל סמך מכסה מינימלית זו נקבעה מכסת היצוא.

 

הבוקר פורסם ב"ידיעות אחרונות" כי שר האנרגיה סילבן שלום צפוי להקטין את היקף הגז הטבעי שניתן יהיה לייצא מהארץ, ולהגדיל את המכסה המינימלית שאמורה להישאר במשק כתנאי להיתרי היצוא. עוד נכתב שם כי שלום עדיין לא קיבל החלטה סופית לגבי היקף השינוי במסקנות ועדת צמח, וכי הוא צפוי לגבש החלטה בנושא בשבועות הקרובים ולהציגה לממשלה. בימים האחרונים עלתה דרישה של עשרות חברי כנסת לקבל החלטה על היקף היצוא בחקיקה בכנסת ולא בהחלטת ממשלה. 

 

ארגונים שונים וחברי כנסת דורשים בשבועות האחרונים להקטין את היקף הגז ליצוא ולשם כך גם נערכו הפגנות מול ביתו של שלום. הטענה היא שיש לשמור את הגז לצריכה מקומית ולא לייצוא. מנגד, חברות הגז דוחפות להגדלת מכסות היצוא, זאת לאור העובדה שמחיר הגז ליצוא גבוה ולעתים אף כפול מהמחיר לצריכה המקומית. חברות הגז, ובעיקר דלק ונובל אנרג'י, טוענות שללא אישור המסקנות תהיה פגיעה בהמשך פעילות הקידוחים בישראל והאטרקטיביות למשקיעים, ואף איימו שלא לפתח את שדה לווייתן.  

 

ההמלצות החדשות צפויות להצית מחלוקת נוספת בין השותפות בתמר ובלווייתן, זאת בעיקר לאור העובדה שבשל הפגיעה בתמר מי שייפגעו אם ההמלצות יאושרו יהיו ישראמקו ודור, שמחזיקות בתמר אבל לא בלווייתן. גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר, מסר בתגובה כי לא ידוע לקבוצה על שום רעיון כזה וממילא היא אינה מעורבת בנושא.

 

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "המלצות הוועדה לבחינת מדיניות הגז הטבעי בישראל הוגשו לראש הממשלה ולשר האנרגיה והמים הקודם. שר האנרגיה והמים סילבן שלום בוחן את ההמלצות, מקיים בשבועות האחרונים ישיבות והתייעצויות בעניין, וכאשר יגבש את עמדתו - יגיש את ההצעה לממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים