15% מהגרים: "שישתדלו להיות יותר שבדים"
שבדיה היא אחת המדינות האירופיות בעלות מדיניות ההגירה הנדיבה ביותר - כ-1.8 מיליון מתוך 9.5 מיליון התושבים במדינה הם מהגרים או בני דור שני. המהומות בשבוע האחרון מביאות לשיא את הדיון בנושא שיוכרע בבחירות בשנה הבאה
מתחת לשטח של אחת המדינות העשירות באירופה מסתתרת עוינות שנחשפה השבוע, לאחר שישה ימים של מהומות בשבדיה. יותר מ-200 מכוניות הועלו באש, בתי ספר ותחנות משטרה הוצתו גם הם וכעשרה שוטרים נפצעו במהומות בשכונות המהגרים העניות של הבירה שטוקהולם. ביממה האחרונה המהומות התפשטו גם לערים אחרות, אך הלילה היה די שקט.
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
"חוץ מכמה מוקדים בודדים לא נרשמו מקרים חריגים", מסר דובר המשטרה לארס ביסטרום שציין כי אתמול (יום שבת) נעצרו 12 בני אדם בדרום שטוקהולם. המשטרה מעריכה כי מאז שהחלו המהומות במדינה, יותר מ-300 צעירים היו מעורבים, מתוכם כ-30 נעצרו.
עוד כתבות בערוץ החדשות של ynet:
דיווח: רוסיה ביטלה מכירת טילי S-300 לאסד
שר ההגנה הצרפתי: "התוקף חיפש לרצוח חייל"
מפגינים הקיפו את הנגיד פישר, שוטרים פינו אותו
כתב הגרדיאן במדינה הנורדית מספר כי חרף המהומות בלילה, שכללו הצתת משאית, בבוקר שבת נראה הפרבר הוסבי "אידילי". בכיכר עומד דוכן הומה לממכר ירקות וחבורה של גברים זקנים שנהנו מבירה בשמש. הבניינים נצבעו לא מכבר והגינות וגני המשחקים מתוחזקים. פועלים כבר שקדו על תיקון זגוגיות החלונות בבית הספר המקומי, שנופצו בלילה הקודם.
"אם יש חלונות שבורים והם רואים את זה, הם ישברו עוד חלונות, אז צריך לתקן את זה מיידית", אמר אחד הפועלים לעיתון והוסיף בכנות: "לא אכפת לי, אני עושה מזה כסף".
אבל חברו, שבדי אתני ששוקד על צביעת הספרייה שנפתחה בחודש שעבר, נשמע נרגז יותר. הוא מספר שהקמת הספרייה עלתה ארבעה מיליון אירו וקובל: "הם לא מדברים על זה בטלוויזיה? הם מדברים רק על הבעיות, הם לא מדברים על כל מה שעושים למענם. האנשים האלה, הם צריכים להשתלב בחברה הזאת ולנסות קצת יותר להיות כמו אזרחים שבדים".
19% מאוכלוסיית שבדיה לא נולדו במדינה
האבטלה בקרב מי שנולדו מחוץ לשבדיה עומדת על 16 אחוזים, בהשוואה לשישה אחוזים בלבד בקרב שבדים מלידה. כך על פי נתוני ה-OECD. על פי נתוני האו"ם, בין 44 המדינות המתועשות, שבדיה במקום הרביעי במספר המוחלט של מבקשי מקלט, ומקום שני במספרם ביחס לאוכלוסייה המקומית.
שבדיה קלטה יותר מ-11 אלף פליטים סורים מאז השנה השעברה, יותר מכל מדינה אירופית אחרת בחישוב על פי יחס למספר התושבים. ב-20 השנים האחרונות היא קלטה יותר מ-100 אלף עיראקים ו-40 אלף סומלים. כ-1.8 מיליון בני אדם מתוך 9.5 מיליון התושבים הם מהגרים או דור שני להגירה.
ועדיין, העוינות לרשויות בולטת. אלכס, שהוריו מקוסובו, סיפר: "אני שונא את המשטרה ושונא את השוטרים. צריך להפסיק להצית מכוניות בשכונות, אבל לא צריך להפסיק לזרוק אבנים על שוטרים".
המהומות, שפרצו לאחר ששוטרים ירו למוות במהגר פורטוגלי בן 69 שככל הנראה אחז בסכין גדולה, הן נקודת שיא בדיון סוער שהתנהל לאורך השנה האחרונה על מהגרים וגזענות והן צפויות להחריף אותו עוד יותר.
מפלגת "הדמוקרטים של שבדיה", המתנגדת להגירה, עלתה לאחרונה למקום השלישי בסקרים לקראת הבחירות בשנה הבאה - תופעה שמשקפת חוסר נוחות כלפי מהגרים בקרב מצביעים רבים.
אנשי המפלגה טוענים שהמהומות פרצו בשל מה שהם מכנים "מדיניות הגירה בלתי אחראית שיוצרת סדקים עמוקים בחברה השבדית". מנהיג המפלגה, ג'ימי אוקסון, קרא לדיון בפרלמנט על המהומות ולעג למי שסבורים שהפתרון הוא השקעה מוגברת בשכונות המהגרים. "הסדקים האלה לא יתוקנו על ידי עוד מרכזי נוער או שוטרים שיעשו 'על האש' עם נערים", כתב באתר המפלגה, והוסיף כי הפתרון היחיד הוא פחות הגירה.
לעומת זאת, העיתון "אפטונבלדט" המזוהה עם השמאל, כתב שהמהומות משקפות "כישלון אדיר" של מדיניות הממשלה, שהביאה ליצירת גטאות בפרברים. "לא הצלחנו להעניק לרבים מהאנשים בפרברים תקווה לעתיד", כתבה אנה-מרגרט ליב מ"מפלגת השמאל" השייכת לאופוזיציה ביומון Svenska Dagbladet. הבחירות המקומיות והלאומיות שייערכו בשנה הבאה יגלו מה חושבים האזרחים.