שתף קטע נבחר
 

הריבית בשפל: איך זה ישפיע עליי?

תוך שבועיים הנגיד עשה זאת שוב והוריד את הריבית ב-0.25%, לרמה של 1.25%. משלמי המשכנתא יחסכו עוד כמה עשרות שקלים בהחזר החודשי אך מנגד תרד גם הריבית המשולמת על הפקדונות בבנקים. מדריך

שפל חדש בריבית. אחרי שבועיים נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר מודיע שוב על הורדת הריבית ב-0.25% וזו תעמוד בחודש יוני על 1.25% בלבד.

 

קשיים בהחזר המשכנתא? תקבלו יותר מידע

 

ההפחתה בריבית תוזיל את החזרי המשכנתא החודשיים, במיוחד לאלו שנטלו את מלוא סכום המשכנתא במסלול ריבית הפריים. היא גם תקל במעט על אלו הנמצאים עמוק באוברדראפט, אולם מנגד – תפחית את הריבית שאנו מקבלים על הפיקדונות בבנקים.

 

הפחתת הריבית: מורה נבוכים

אני משלם מדי חודש על משכנתא שנטלתי לפני מספר שנים, איך הורדת הריבית תשפיע עלי?

 

הורדת הריבית במשק משפיעה באופן ישיר על ריבית המשכנתא הניטלת במסלול הפריים (הלוואה לא צמודה בריבית משתנה). ריבית הפריים היא למעשה הריבית המשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות ופיקדונות ומחושבת על פי הריבית במשק בתוספת 1.5%. כך בעקבות הפחתת הריבית, תעמוד ריבית הפריים על 2.75% במקום 3% כיום.

 

לדוגמה, מי שנטל משכנתא בגובה 800 אלף שקל שנלקחה בריבית פריים לתקופה של 20 שנה, הפחתת הריבית ברבע אחוז תפחית את ההחזר החודשי שלו בכ-100 שקל, מ-4,140 שקל ל-4,040 שקל.

 

מי שנטל משכנתא דומה בהיקף של כ-500 אלף שקל, יחסוך מעתה כ-40 שקל בחודש וישלם 2,520 שקל במקום 2,560.

 

יש לציין כי כבר בשנה שעברה היינו עדים ל-3 הפחתות ריבית, כך שבמהלך השנה וחצי האחרונות נחסך, במצטבר, לנוטלי המשכנתא במסלול הפריים, כ-300 שקל מדי חודש.

 

יש לי משכנתא שחלקה הגדול לא נלקח במסלול הפריים, האם אני גם אהנה מירידת הריבית?

 

החל מחודש מאי 2011 קבע בנק ישראל שלא ניתן לקחת יותר משליש מהיקף המשכנתא בריבית משתנה. זה אומר שמי שנטל משכנתא בתקופה האחרונה במסגרת ההגבלות, וכן מי שיש לו משכנתא "ותיקה" אך היא כוללת רק חלק קטן בהלוואה במסלול הפריים - השפעת הורדת הריבית לגביו, תהיה פחותה באופן ניכר. עם זאת יש לציין כי גם הריביות במסלולים האחרים נמצאים כיום ברמות שפל.

 

מי שנטל משכנתא לפני שנים, כדאי מאוד לבחון את מחזור המשכנתא, בהתחשב ברמות הריבית הנמוכות. מהלך כזה יכול לחסוך אלפי שקלים. עם זאת, יש לשים לב לעמלת הפירעון המוקדם, אם קיימת.

 

האם הגענו לשפל בריבית? האם היא יכולה עוד לרדת?

 

באוקטובר 2009, על רקע המיתון העולמי והחשש ממשבר כלכלי חמור, עמדה אז הריבית במשק על 0.75% ולפני כן אף על 0.5%. בהחלט לא מדובר כעת על שפל.

 

בהנחה שהמצב הכלכלי העולמי לא ישתפר בזמן הקרוב, ייתכן שנמשיך לראות רמות ריבית נמוכות.

 

מה הריבית הנמוכה תעשה למחירי הדיור?

 

אין ספק שריבית נמוכה מעודדת נטילת הלוואה לצורך רכישת דירה, במיוחד בקרב משקיעים - כאשר אין שלל אלטרנטיבות להשקעה.

 

מהלכים כאלו תומכים בהגדלת הביקוש ובהתאם לכך בעליה במחירים. אולם בבנק ישראל עומדים על כך ששלל ההגבלות שהטיל הפיקוח על הבנקים בתחום המשכנתאות, במהלך השנתיים האחרונות, מקטינות את ההשפעה שיש לריבית על שוק הדירות.

 

אז למה בכלל צריך לקבל את ההחלטה הזו, אם יש חשש שמחירי הדירות יעלו?

 

בנק ישראל מסתכל על שלל הבעיות והצרכים של המשק והוא מאזן בין שיקולים המשפיעים על סקטורים שונים. מצד אחד יכולה להיות בעיה עם מחירי הדיור, אולם מצד שני, מצב הריבית הנוכחי גורם להתחזקות השקל מול מטבעות אחרים בעולם ויוצר פגיעה קשה ביצואנים ובענפי היצוא של מדינת ישראל – פגיעה שעשויה להגיע למיליארדים רבים.

 

איך זה קורה? מדינות רבות בעולם הפחיתו את הריבית בצורה דרסטית, על רקע המשבר הכלכלי באירופה. הפער בין הריבית על השקל לריבית על מטבעות אחרים גדל בחדות – כך מטבע הישראלי הופך אטרקטיבי יותר בעיני העולם והוא מתחזק.

 

נשמע טוב? לא ממש. ההתחזקות הזו, פוגעת מאוד ביצואנים. הם מתקשים למכור את המוצרים שלהם שהפכו, בעקבות התחזקות השקל, ליקרים מאוד ולא תחרותיים.

 

תמריץ לחיפוש השקעות בשוק ההון

איך זה ישפיע על האוברדראפט שלי?

 

כאמור, ריבית הפריים המשמשת את הבנקים לתמחור הלוואות, פיקדונות ועסקות אשראי וכן לתמחור האוברדראפט שלנו – תרד גם כן ברבע אחוז.

 

כך לדוגמה, שיעור הריבית המקסימאלית שישלם שכיר בעל חשבון עו"ש בבנק הפועלים, על האוברדראפט, יגיע עד 12.15% (פריים +9.4%), במקום 12.4% כיום.

 

הורדת הריבית עשויה להוזיל גם את ההלוואות הצרכניות - הלוואת מהבנק או הלוואה מחברת כרטיסי האשראי.

 

האם הפקדונות ייפגעו?

 

הפקדונות בבנקים סובלים כבר כעת מריבית נמוכה מאוד והורדת ריבית הפריים תוריד בעוד רבע אחוז את הריבית שנקבל על הפיקדונות הלא צמודים בבנקים ובהם הפק"מ.

 

כיצד תשפיע הורדת הריבית על ההשקעות שלי בשוק ההון?

 

הורדת ריבית נותנת בדרך כלל זריקת מרץ לשוק המניות - הריבית על הפיקדונות יורדת כאמור, ולכן המשקיעים מחפשים אלטרנטיבות אטרקטיביות יותר בשוק ההון. עם זאת, כמובן ששוק ההון מושפע מתהליכים רבים, הן ברמה המקומית והן ממגמות עולמיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים