בלבלי אותו: החמוס האבוד התגלה כסמור נדיר
לפני כחודשיים נמצא גור סמור משוייש יתום בשעת לילה מאוחרת בכביש ליד רחובות. תושב האזור שאסף אותו שיער שמצא חמוס מחמד, אך מאוחר יותר התברר כי זהו טורף נדיר. בתום שיקום בביה"ח לחיות בר, הוא שב לטבע - הסמורים נמצאים כיום בסכנה עקב ציד בלתי חוקי, הרעלות נגד מכרסמים ודריסה בכבישים
גור סמור משוייש נמצא לפני כחודשיים, נטוש וללא אמו בשעת לילה מאוחרת בכביש סמוך לקיבוץ נען, ליד רחובות.
תושב שחלף במקום, הופתע לראות את הסמור הנטוש שוכב על הכביש ושיער לעצמו כי מדובר בחמוס מחמד שברח לבעליו. הוא אסף אותו בקופסת נעליים ולקח אותו לביתו. למחרת, החל לברר בקרב וטרינרים באזור כיצד ניתן לאתר את בעלי החמוס.
החמוס האבוד התגלה כגור סמור נדיר
גלעד פלש, מדריך טיולים לאפריקה ותרפיסט בעזרת בעלי חיים ממזכרת בתיה, שעודכן על החמוס חסר הבית, נרתם למשימה והחליט לאמצו.
"נראה לי מוזר שחמוס מחמד יטייל לו בשעת לילה בכביש. כשהתחלתי לתחקר אותו על החיה בטלפון, שאלתי אותו אם יש לחמוס פס לבן על הפנים ואם הוא נובח בקולי קולות", מספר פלש ל-ynet. "כשהוא השיב לחיוב, גיליתי לו שהוא אסף חיית בר נדירה וצריך להביא אותה לטיפול ברשות הטבע והגנים".
תא אישפוז מיוחד בבית החולים לחיות בר
למחרת אסף פלש את הסמור הקטן והעבירו באמצעות איש קשר לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג.
כשהגיע הסמור לטיפול, הוא שקל 165 גרם בלבד והיה מעט מיובש. "לגורים קשה לשרוד ללא אם בטבע", מסביר שמוליק לנדאו, מטפל ראשי בביה"ח לחיות בר. הוא העריך כי הסמור היה בגיל שישה שבועות בזמן המציאה הראשונית שלו בשטח.
הסמור קיבל תא אישפוז גדול ומיוחד במינו. "סמורים לא מגיעים אלינו בכמות גדולה והפעם בנינו לו תא איקלום שמנסה לחקות בצורה הקרובה ביותר את הסביבה הטבעית שלו. יצרנו לו מצע עשיר ועמוק של שבבי עץ, עלים וענפים. שילבנו בכל זה מערכת של צינורות פלסטיק גדולים ומקומות מסתור תת קרקעיים", הוא מסביר.
הסמורים הם פעילי לילה ונוטים להחליף פעמים רבות את מקומות הלינה שלהם בטבע ובבית החולים נהגו לשנות גם לסמור את אזורי הלינה שלו בתא והחביאו בכל פעם את המזון במיקום אחר ברחבי התא.
מתחבא למטפלים והשמין בנחת
האתגר הגדול היה למצוא את הסמור בכל פעם שהווטרינרים רצו לקחת אותו לשקילה או לבדיקה רפואית. "זה היה ממש מבצע בילוש לאתר אותו בתוך הצינורות כי הוא פשוט חפר ויצר לעצמו נתיבים חדשים. כל פעם הוא הפתיע אותנו מחדש", מספר לנדאו.
הסמור קיבל בתחילה מזון בשרי, פירות ומעט חרקים. כדי לוודא שהוא גם יוכל לשרוד בכוחות עצמו בטבע, העניקו לו המטפלים גם עכברים חיים אותם הוא הצליח לצוד בהצלחה. לאחר פחות מחודשיים הוא עלה במשקל והתייצב על משקל של 370 גרם.
תוקפני כלפי המטפלים? זה הזמן לשוב לטבע
בבית החולים לחיות בר מציינים כי התא של הסמור היה מנותק ממגע עם בני אדם למעט ביקור פעם בשבוע למטרות שקילה וטיפול נגד טפילים.
"הוא התחיל להגדיל את שעות הפעילות שלו לשעות שאין אנשים במקום והתגובות שלו כלפינו הפכו לאלימות יותר ויותר, כמצופה מחיית בר. בכל פעם שניסינו לתפוס אותו לבדיקה, הוא איים, צרח ונבח בקולי קולות, סמר את כל פרוותו וזה העיד מבחינתנו, שהוא בשל לשוב לטבע".
ציד, רעלים מחקלאות וכבישים מאיימים על הסמורים בטבע
ד"ר נועם לידר, אקולוג רשות הטבע והגנים מסביר כי הסמור מהווה את אחד הטורפים הקטנים ביותר בישראל והמידע עליו אינו רב.
"כמעט ולא רואים סמורים בימים אלה בטבע. אם בעבר, הם היו נפוצים ממערב הנגב דרך אזור מישור החוף הדרומי עד לגליל וצפונה, בשנים האחרונות המין מתמעט, אך פתאום יש תקופות בהן מגלים ריכוזים גדולים של סמורים בארץ".
אחד המקרים האחרונים הוא באזור נען. לדברי לידר, נמצאים פרטים צעירים מדי שנה באזור זה. "הם בדיוק סיימו את תקופת המעבר מגורים יונקים לטורפים עצמאיים ומתחילים לחפש טריטוריות משלהם", מציין לידר.
"אסור לנו שהם ייעלמו מהטבע בגלל פעילות אדם"
אזור נען נחשב לאזור לא קל לשרידות של סמורים, אך לידר מבהיר כי למרות זאת הם מצליחים לקיים שם אוכלוסיה למרות האיומים הרבים סביבם.
"לא ידוע לנו איך הם מצליחים לשרוד באזור חקלאות כל כך אינטנסיבי בו מגדלים גידולים שמצריכים ריסוסים על שטחים נרחבים. החקלאים מפזרים רעלים נגד מכרסמים, החל מגרעיני חיטה המצופים ברעל ומוטמנים בקרקע במטרה להגיע אל מחילות הנברנים, שמהוות גם מקום מסתור לסמורים", אומר לידר.
"בנוסף, ידוע לנו כי קיימת באזור פעילות של ציד בלתי חוקי ובשילוב עם כבישים הרבים החוצים את האזור מדובר במשולש אחד גדול של סכנה לסמורים, אך למרות זאת הם מצליחים להגדיל את התפוצה שלהם ולשרוד בשטח", הוא מדגיש ומוסיף כי הסמור בתור חיה לילית מובהקת סמויה לרוב מעיני הציבור.
"זהו אחד ממיני הדגל של חיות הבר בישראל ואסור לנו שהם ייעלמו מהטבע שלנו בגלל פעילות אדם. צריך להשקיע מאמצים במניעת הרעלות של מכרסמים ויצירת מעברים מתחת לכבישים שלא יפגעו בסיכויים של הסמורים להמשיך להתרבות".
ביום חמישי שעבר, הובא הסמור סמוך למקום בו נמצא לראשונה באזור קיבוץ נען. בשעת דמדומים דלת הארגז נפתחה והסמור הסקרן החל לרחרח את דרכו החוצה. לאחר מספר דקות של גישושים, הוא יצא מהארגז וסקר את סביבתו, כשמסביב מביטים בו אנשי בית החולים לחיות בר, צפרים ואנשי טבע שהגיעו לצפות בחיה הנדירה שבה לטבע.
"החיבה שלהם למקומות מסתור בתוך צינורות בלטה במיוחד כי אחרי שהוא התחיל לרוץ בשדה, הוא מצא צינור קטן בשטח וניסה להיכנס לתוכו, זה היה משעשע מאוד", מסכם לנדאו. "אני מקווה שהוא ישרוד בהצלחה וימשיך להגדיל את האוכלוסיה המקומית של הסמורים".
צפו בסמור שב לטבע:
- מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911*