הביטוח הלאומי: עוד 90 אלף עניים בגלל הגזירות
תחזית שחורה שמתפרסמת הערב מתריעה מפני ההשלכות הקשות של הגזירות הכלכליות שבפתח. על פי הדו"ח, הגזירות ידחקו כ-20 אלף משפחות ו-44 אלף ילדים מתחת לקו העוני: "כדי לפתור בעיה תקציבית נקודתית גורם האוצר נזק מתמשך"
המוסד לביטוח לאומי מזהיר הערב (יום ג') בדו"ח חדש מפני ההשלכות הקשות הטמונות בחוק ההסדרים. בין היתר מציינים כי שיעור העוני של הילדים יעלה בעקבות גזירות האוצר ב-5.2% והמשמעות היא תוספת של כ-44 אלף ילדים למעגל העוני. ישראל מובילה כבר כיום בשיעורי העוני בקרב מדינות ה-OECD (המדינות המפותחות). על פי הנתונים, שלוש הגזירות העיקריות - העלאת המע"מ, העלאת מס הכנסה וקיצוץ קצבאות הילדים - ידחקו אל מתחת לקו העוני 19,460 משפחות חדשות ובסך הכול כ-90 אלף איש.
- לקריאת הדו"ח המלא - לחצו כאן
- רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו
, ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם
על פי מנהל מחקר במוסד לביטוח לאומי, מטרת הגזירות היא אמנם לטפל בחריגה נקודתית בתקציב המדינה, אולם הפגיעה שלהן במשפחות עם ילדים לא מוגבלת בזמן: "הנזקים של הקיצוצים יהיו נזקים מתמשכים בעוד הבעיה התקציבית עשויה להתגלות כבת חלוף. בכך תפגע המדיניות המוצעת בעקרון המידתיות של הצעדים. בקרב הנפגעים מצעדים אלה יש כ-45 אלף משפחות של עניים מרודים".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- חברתו של הרוצח: הוא רצה להיפרד וסירבתי
- רוסיה: ה-S-300 לסוריה נועד למנוע התערבות זרה
- שוד אלים בפ"ת: התוקפים ישבו על זוג קשישים
- טנק התהפך במהלך אימון בצאלים; חייל נפצע קל
במוסד לביטוח לאומי מדדו את ההשפעה המצטברת של הקיצוץ בקצבאות הילדים, העלאת מס ההכנסה באחוז והעלאת המע"מ ל-18% והם קובעים כי שיעור העוני למשפחות יעלה ב-4.4%. עוד נקבע כי ההשפעה המצטברת של הגזירות הללו קשה במיוחד בעשירון התחתון, שיסבול מהקטנת ההכנסה הפנויה ב6.5%. בעשירון השני תפחת ההכנסה הפנויה ב-3.4%. לשם השוואה בעשירון העליון תפחת ההכנסה הפנויה ב-1.4% ובעשירות ה-9 ב-1.6%.
עד קובע הדו"ח של מנהל המחקר והתכנון של המוסד לביטוח לאומי שגם מדד ג'יני שבודק את האי-שוויון יעלה ב-1.3%. גם בנתון זה נמצאת ישראל בין המובילות בקרב מדינות הOECD. המוסד לביטוח לאומי מזהיר שגם משפחות בעלות הכנסה נמוכה אך לא עניות עלולות להידחף למצב של עוני בעקבות הירידה בהכנסה הפנויה כתוצאה מהגדלת המס. עוד ציינו כי העלאת המע"מ באחוז שקולה לעלייה של 2% בשיעור העוני של משפחות ובחומרת העוני, צעד זה מקטין את ההכנסה ב-0.9% בעשירון התחתון לעומת 0.3% בלד בעשירון העליון.
בנוסף תוקפים את ההחלטה לגבות מס בריאות ודמי ביטוח לאומי מעקרות הבית וקובעים כי ממדי העוני של עקרות הבית גבוהים במיוחד - יותר מפי 2 ממימדי העוני של יתר האוכלוסייה. עוד מזהירים שההצלחה בגביית דמי ביטוח מאוכלוסיית עקרות הבית קלושים ממילא.
בחודשים האחרונים הציעו במוסד לביטוח לאומי להחריג את מקבלי קצבאות הקיום של המוסד מהגזרות המתוכננות או להעניק להם פיצוי כספי, אולם ההצעה נדחתה על ידי משרד האוצר. "אילו הממשלה הייתה מקבלת את ההצעה, הפיצוי היה עולה כ-286 מיליון שקל ופותר את הבעיה לכ-18% מהמשפחות העניות ומפחית בחזרה את העלייה בשיעור העוני", נכתב בדו"ח.
עוד הדגישו מחברי הדו"ח כי הם תומכים בהגדלת המיסוי לצורך צמצום הגירעון, אך מציעים שזה יעשה באופן פרוגרסיבי משהוצע: "קיימים כלים ובעיקר מינונים טובים יותר לכך מאלה שהוצעו בחוק ההסדרים".
מחברי הדו"ח, בראשות סמנכ"ל המוסד ד"ר דניאל גוטליב, התייחסו גם להעלאת מחיר הסיגריות: "לצעד זה יש השפעה קטנה יחסית על ממדי העוני, אולם יש לזכור שצעד זה מצטבר יחד עם האחרים שנמנו לעיל לכדי פגיעה ברמת החיים שממוקדת בעיקר באוכלוסייה הענייה ובמעמד הביניים".
יחימוביץ': רשעות ואטימות של הממשלה
מאז פרסומה גררה עמדת המוסד לביטוח לאומי תגובות חריפות. יו"ר האופוזיציה, ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה): "הולכת ומתבהרת תמונה של ממשלה שכל מהלכיה הם רשעות ואטימות אין סופית לקשייהם של אנשים רגילים ולסבלם של החלשים ביותר.
נתוני הביטוח הלאומי מעניקים הצצה לגיהינום החברתי שצפוי לנו בעקבות גזירות לפיד".
חבר מפלגתה, ח"כ נחמן שי: "הביטוח הלאומי קרע היום את המסכה מעל פניה של הממשלה ואמר את האמת המרה. ראוי לזכור שזוהי עמדתו של מוסד ממלכתי המכיר את ההידרדרות החברתית והכלכלית של ישראל".
ביקורת נשמעה גם מתוך הקואליציה, ויו"ר ועדת הפנים ח"כ מירי רגב אמרה: "הנתונים מדאיגים ביותר. משמעות הדבר היא עוד אלפי משפחות שנפרדו ממעמד הביניים והצטרפו למעגל העוני. אני קוראת לשר הרווחה מאיר כהן לעצור את הסחף".
Read this article in English