שתף קטע נבחר

 

נשק למורדים? חשש ממירוץ חימוש - ומהבלגן

הסרת האמברגו על סוריה סוללת את הדרך להעברת נשק למורדים, אך בפני המערב ניצבים הסכנה שבמירוץ חימוש והאי סדר בשורות האופוזיציה. גם בהנהגת האופוזיציה מודאגים: "בקרוב נעמוד בפני נציגי אסד, שמנוסים במו"מ עם ישראל"

אירופה החליטה להסיר את אמברגו הנשק על סוריה מתוך כוונה לאפשר חימוש עתידי של המורדים, אולם שני קשיים עיקריים ניצבים בדרך – חוסר היכולת של האופוזיציה לגבש חזית אחידה וחשש ממירוץ חימוש במדינה. הראשון קיבל משנה תוקף בדמות כישלון של כינוס האופוזיציה בטורקיה ואילו השני הפך ממשי מאוד עם הכרזת רוסיה על כוונתה לממש את עסקאות הנשק שלה עם דמשק ולספק לה טילי S-300 נגד מטוסים.

 

ומה דעתכם? כתבו בפייסבוק שלנו , ונפרסם תגובות נבחרות

 

ברקע ההתפתחויות הללו הולכים וצוברים תאוצה המגעים הדיפלומטיים. כל המדינות המעורבות מתכוננות לכנס שייערך בז'נבה ויפגיש בין נציגי המורדים לנציגי הממשלה של בשאר אסד, במאמץ שתואר כמשמעותי ביותר עד כה לשים קץ לשפיכות הדמים.

 

הפגנה נגד אסד באיסטנבול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה נגד אסד באיסטנבול(צילום: EPA)

 

המירוץ לנשק

בריטניה וצרפת, שתמכו נחרצות בסיום האמברגו, אמרו שהן חופשיות לחמש את המורדים כבר עכשיו אבל שתיהן הדגישו כי אין בכוונתן לעשות זאת. הן הכחישו דברים טענות של גורמים רשמיים באיחוד האירופי שאמרו כי הן התחייבו לא לעשות כן עד 1 באוגוסט.

 

לנוכח הרמיזות על חימוש קרב מצד לונדון ופריז, מאשימה אותן מוסקבה בפגיעה במאמצי השלום. סגן שר החוץ הרוסי סרגיי ריבקוב הבהיר כי ארצו תכבד את חוזה אספקת הטילים שחתמה עם ממשלתו של אסד ואמר כי אלו נחוצים כדי למנוע התערבות זרה בסוריה. הוא לא אמר אם ארצו כבר שלחה את הטילים.


הפגנה ליד אידליב נגד חוסר המעש של ארה"ב לנוכח הנשק הכימי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה ליד אידליב נגד חוסר המעש של ארה"ב לנוכח הנשק הכימי(צילום: רויטרס)
 

ריבקוב אמר כי הוא מבין את החשש מאספקת כלי נשק כאלה לאסד, אך מאמין כי הם עשויים "לעזור לרסן כל מיני חמומי מוח שחושבים לתת ממד בינלאומי לסכסוך הזה".

 

התגובה הראשונה מסוריה להחלטת האיחוד האשימה אותו בהחרפת הסכסוך. חבר הפרלמנט עסאם חליל אמר שהעברת נשק לידי המורדים תפגע במוטיבציה שלהם לשאוף להסכם שלום.

 

מנגד, הסנאטור הבכיר ג'ון מקיין, תומך קולני בסיוע מערבי למורדים, ערך ביקור מפתיע בתוך סוריה. ניתן לראות זאת כמסר לאסד לנצל את הפתח הדיפלומטי בז'נבה, לצד הבעת ביטחון ברורה במורדים.

 

בלגן באיסטנבול

אבל גם אם יחליטו מעצמות המערב לספק נשק למורדים, ויבחרו לשם כך בגופים הרשמיים שלהם כדי למנוע זליגה לקבוצות איסלאמיסטיות קיצוניות, לא ברור כיצד תוכל להתארגן האופוזיציה הסורית לקבלתו.

 

בכינוס שנמשך שישה ימים באיסטנבול לא הצליחו 60 הנציגים במועצה הסורית הלאומית, הגוף הפוליטי הרשמי של המורדים, להגיע להסכמה שתאפשר קבלת קבוצה אופוזיציונית ליברלית לשורותיה – למורת רוחן של מעצמות המערב. אירופה, ארה"ב ואף מדינות ערביות מבקשות ליצור כוח שיהווה משקל נגד לאיסלאמיסטים.

 

הפגנה נגד אסד באיסטנבול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה נגד אסד באיסטנבול(צילום: EPA)

מורדים בדיר א-זור משחקים שש-בש לאור נרות בגלל הגבלות חשמל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורדים בדיר א-זור משחקים שש-בש לאור נרות בגלל הגבלות חשמל(צילום: AFP)

 

האופוזיציה הייתה אמורה לדון בחידוש ההנהגה ובכישלון ביצירת ממשלה זמנית, אך נתקעה בסוגיית הצטרפותה של קבוצה ליברלית בראשות הסופר הנוצרי מישל קילו. היא הציעה לו רק חמישה מושבים במועצה במקום ה-20 שביקש.

 

האי סדר בשורות האופוזיציה מעלה ספקות בנוגע ליכולתה ליצור איזושהי ממשלת מעבר. הקמת ממשלה שכזו היא המטרה המרכזית של השיחות בז'נבה. בנוסף לכך, האופוזיציה עדיין לא אישרה רשמית את השתתפותה בשיחות. חוסר היכולת של האופוזיציה לאחד את השורות ולהתחייב לכך עלול להביך מאוד את המערב הדוחף למו"מ.

 

בניסיון לגרום לאופוזיציה להתעשת ולפתור את המשבר, נציגים בכירים מקטאר, מאיחוד האמירויות, מירדן, מצרפת ומבריטניה צפויים להגיע לאיסטנבול. ברקע ניצבת יריבות בין סעודיה לקטאר בנוגע לניהול ענייניה של האופוזיציה.

 

חוסר הסדר לא מועיל לאופוזיציה בבואה לבקש נשק מהמערב, וגם לא בבואה למו"מ עם אסד. "בז'נבה אנחנו נעמוד בפני משלחת ממושמעת שאסד ישלח, בעלת ניסיון של שנים במו"מ עם ישראל", אמר מקור בכיר באופוזיציה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חייל צבא סוריה בקוסייר
צילום: AFP
מומלצים