שתף קטע נבחר
 

איבד את זה: נסראללה כבר לא מפחיד כבעבר

לפני כמה חודשים ירו המורדים מסוריה על בקעת הלבנון ועתה מתוך לבנון על מעוז חיזבאללה בביירות, הדאחייה. נסראללה הביא את המלחמה אליו הביתה והוא עתיד לשקוע עוד ועוד בבוץ הסורי בשעה שארגונו הופך מ"מפלגת אללה" ל"מפלגת השטן"

נשבר בלבנון מחסום הפחד: מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה  נאם ביום שבת והבטיח ניצחון בקרב "אל-קוסייר" בסוריה ולמחרת ספג מרכזו הפוליטי של חיזבאללה, הדאחייה (הפרבר הדרומי של בירות) שני טילים. מה קרה לכבודו של נסראללה שנחשב "גיבור ההתנגדות" שכביכול הביס את ישראל במלחמת לבנון השנייה (2006) ושתמונותיו התנוססו ברחבי העולם הערבי ואפילו באוניברסיטת אל-אזהר בקהיר לפני כעשור? כיצד נרמס כבודו של מי שהעז לקיים תרגיל השתלטות על לבנון, לרצוח על פי כתב אישום בהאג את ראש הממשלה הסוני רפיק אל-חרירי, לחטוף חיילים ישראלים על הגבול, למנות ולפטר ראשי ממשלה ולשלוח מזל"טים לכיוון חיפה?

 

רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואת התגובות הנבחרות נפרסם לכולם

בכיר במורדים: הירי על ביירות - אזהרה לנסראללה

 

ההתערבות הבוטה של הארגון השיעי במלחמת האזרחים בסוריה שינתה לחלוטין את כללי המשחק. הגבול הלבנוני שסימן המנדט הצרפתי ב-1922 הולך ומאבד את משמעותו. לוחמים סונים ושיעים חוצים את הגבול הלוך וחזור מסוריה ואליה באין מפריע. חיזבאללה הביא את המהפכה הסורית אל תוך תוכי ארץ הארזים.

 

פגיעה במרכז הפוליטי של חיזבאללה. רובע הדאחייה בביירות (צילום: AP) (צילום: AP)
פגיעה במרכז הפוליטי של חיזבאללה. רובע הדאחייה בביירות(צילום: AP)

 

המהפכות הערביות שינו ללא ספק סדרי עולם במזרח התיכון. לבנון מורגלת בהתערבות סורית בענייניה. ב-1976 ניצלה סוריה את מלחמת האזרחים בלבנון על מנת לפלוש אליה ולכבוש אותה בפועל. עשרות אלפי חיילים סורים שהו בלבנון על מנת "לשמור על היציבות" עד הפינוי ב-2005 בעקבות רצח חרירי. עתה התהפכו היוצרות ולבנון בדמותו של ארגון חיזבאללה פולשת לסוריה. המהפכה בסוריה גלשה מזמן אל לבנון וחילקה אותה למתנגדי משטרו של בשאר אסד הסונים ולתומכיו השיעים. המהפכה בסוריה חידדה את היריבות בין האופוזיציה הסונית של סעד אל-חרירי לבין ממשלת הבובות של חיזבאללה בראשותו של נג'יב מיקאתי, עד שהביאה לשיתוק המערכות הצבאית והפוליטית בלבנון.

 

הפרצוף האמיתי של חיזבאללה

השיעים הפכו את הקרב באל-קוסייר ליד חומס ל"אם כל המערכות". לבנונים רבים תוהים מדוע נשלחים לבנונים שיעים להילחם מחוץ לארץ מולדתם.

מדוע אינם נלחמים נגד "האויב הציוני" כפי שהבטיח נסראללה? תומכי משטר אסד שואלים מדוע אין הם נלחמים נגד כיסי האופוזיציה הסורית הנמצאים בלבנון? התשובה פשוטה: ללבנונים טראומה של מלחמת אזרחים והם יימנעו ממנה ככל האפשר, אחרי שחזרה על עצמה פעמיים במאה ה-20 (1958, 1975) והרסה כליל את המדינה.

 

הכרזת נסראללה בשבת ב"חג ההתנגדות" במלאת 13 שנה ל"ניצחון" נגד ישראל, כונתה בפי סעד אל-חרירי "סוף ההתנגדות". לטענתו, מרגע שהנשק של הארגון מופנה נגד העם הסורי, ה"מוקאומה" (ההתנגדות) מתה. גם דובר "האחים המוסלמים" במצרים הכריז כי מלחמת אל-קוסייר מוכיחה כי הארגון השיעי איבד את האמינות המעטה שהייתה לו בעיני העולם הערבי וחשפה את "פרצופו העדתי" (האנטי-סוני) של חיזבאללה.


נדחף על ידי איראן למלחמה הסורית. נאום נסראללה בשבת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נדחף על ידי איראן למלחמה הסורית. נאום נסראללה בשבת(צילום: רויטרס)

 

אל הביקורת הצטרף גם ראש הממשלה לשעבר פואד סניורה, שהאשים את חיזבאללה כי הוא מבצע עתה בסוריה את מה שביצע בלבנון ב-2008, אז התנגש חיזבאללה עם צבא לבנון, כאשר ארגונו של נסראללה פרס רשת תקשורת עצמאית המחוברת לסוריה ואיראן. כשממשלת סניורה התנגדה לכך, ערך חיזבאללה פשיטה אלימה על מוקדי השלטון. המשבר הסתיים אחרי עשרות הרוגים בשליטה הדוקה יותר של חיזבאללה על ממשלת לבנון.

 

מי ירה על הדאחייה?

המניע הפוליטי של איראן לדחוף את חיזבאללה למלחמת אל-קוסייר נחשף בעיתונות הערבית לאחרונה. המשטר הסורי הביע את הסכמתו להשתתף במשא ומתן עם המורדים בוועידת ז'נבה השנייה שתתקיים בקרוב. בעוד המורדים דורשים כתנאי ראשון את התפטרותו של אסד, ניצחון באל-קוסייר יוכיח כי משטרו עדיין מסוגל לשרוד, מה שיחזק את מעמדו בוועידה. מבחינה אסטרטגית, מיקומה של העיירה הופך אותה לציר חשוב למורדים וגם למשטר ותומכיו.

 

ההכרעה נראית כעת לטובת המשטר. אם ינצח חיזבאללה, יבטיח את המשך הקשר בין דמשק לחוף הסורי בצפון. אם תפסיד האופוזיציה, ינותק הציר הסוני של טריפולי-חומס, שני מעוזי המורדים במערב. התגברות הקרבות בטריפולי שבצפון לבנון מחזקת את הטענה כי המורדים מנסים להשתלט על טריפולי כפיצוי על אובדן אל-קוסייר. מקור הירי על הדאחייה לא ברור עדיין, אך ככל הנראה מדובר בגורמי ג'יהאד סוניים שתומכים באופוזיציה. מפקדתם נמצאת בטריפולי, שם הם מנהלים מלחמה נגד העלווים, בני עדתו של אסד, וישנה קבוצה נוספת של סלפים בצידון הדרומית.


"אם כל המערכות". מורדים סורים באל-קוסייר (צילום: AP) (צילום: AP)
"אם כל המערכות". מורדים סורים באל-קוסייר(צילום: AP)

 

השייח הסוני אל-אסיר מנהל תעמולה בצידון נגד "הכיבוש השיעי" של לבנון. המורדים הסונים בלבנון מכנים את חיזבאללה בשם "חזב א-שיטאן" (מפלגת השטן). מבחינתם, השיעים אינם אלא נטע זר, זרוע של "האויב הספווי" (כינוי למעצמה הפרסית שיעית מהמאה ה-16).

בתעמולה השיעית קיימת טענה מקבילה כי המורדים בסוריה אינם ערבים סורים אלא ג'יהאדיסטים זרים, שכירי חרב של ה"תכפיריה" (סונים קיצוניים המכריזים ג'יהאד נגד השיעים). אשתו של אחד מלוחמי חיזבאללה אמרה בראיון: "בעלי יצא להילחם באל-קוסייר לפני שהם יתקיפו אותנו. איננו נלחמים נגד הסורים אלא באויבים שהגיעו לסוריה".

 

לפני מספר חודשים ירו המורדים מסוריה על בקעת הלבנון ועתה מתוך לבנון על הדאחייה. נסראללה הביא את המלחמה אליו הביתה, הוא עתיד לשקוע עוד ועוד בבוץ הסורי.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כבודו נרמס. נסראללה
צילום: AFP
מומלצים