טורקיה: המשטרה נסוגה, המפגינים חזרו
אחר הצהריים נסוגה משטרת טורקיה מכיכר טקסים באיסטנבול שהייתה מוקד למהומות קשות ביממה החולפת. זה קרה לאחר שראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן הודה שנעשו טעויות וגם אמר שהמשטרה הפעילה כוח מופרז
משטרת טורקיה נסוגה אחר הצהריים (שבת) מכיכר טקסים באיסטנבול שהייתה מוקד למהומות ביממה החולפת. רבבות מפגינים שבו בהמוניהם למחות נגד עקירת עצים לצורך הקמת מרכז מסחרי והשליכו חזיזים על השוטרים שהתפנו. כאלף בני אדם נפצעו במהומות, מהם אחד שנפגע בראשו ובודדים שאיבדו את עיניהם. האירועים הובילו את ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן להודות כי "נעשו טעויות" וכי המשטרה השתמשה בכוח מופרז. גם הנשיא עבדוללה גול קרא למשטרה לנהוג ב"רגישות ובבגרות", ומשרד הפנים עצמו חוקר את האירועים.
רוצים שכולם ישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו
"אזרחים בעלי רקע שונה משתפים פעולה במחאה", אמר אחד המפגינים. "זו הפכה להיות הפגנה נגד הממשלה. ארדואן מקבל החלטות כאילו הוא מלך".
המשטרה הטורקית פיזרה גם הבוקר בגז מדמיע ובירי תותחי מים מפגינים שניסו להתקדם למוקד המחאה בכיכר. שוטרים התעמתו עם צעירים שהשליכו לעברם אבנים. המפגינים מחו גם על היד הקשה שנקטו השוטרים, למרות שלדבריהם הם רצו לצעוד בשקט לעבר הכיכר. במקביל, צעדו אלפים על גשר הבוספורוס. בשל ההפגנות באיסטנבול נסגרו בעיר רחובות לתנועה. המפגינים המתנגדים לממשלה הצטיידו הבוקר במטפחות ובמסכות שבהן משתמשים בחדרי ניתוח. הם צעקו "אחדות נגד הפאשיזם" וקראו לממשלת ארדואן להתפטר.
"זו הייתה טעות להשתמש בגז מדמיע מצד המשטרה", אמר ארדואן בוועידת היצואנים בארצו. "הוריתי לשר הפנים לחקור את העניין. זה היה מוגזם". הוא תקף את הטענה שההפגנות נבעו מבניית המרכז המסחרי על "שטח ירוק". לדבריו, "זה לא נכון לתייג את הממשלה שלנו כאנטי ירוקה או כמתנגדת לאיכות סביבה". ארדואן רמז כי מדובר בקנוניה נגד ממשלתו, שיצאה לפועל על ידי גורמים שונים. "חשוב לי שאנשים יבינו את המהלך שזרמים מסוימים יצרו כאן".
ארדואן עקץ את מארגני המחאה: "אם העניין הוא לקיים פגישות (להתאסף), אם זה תנועה חברתית, במקום שהם יאספו 20, אני אאסוף 200 אלף אנשים. אם הם יאספו מאה אלף, אני אביא מיליון מהמפלגה שלי". לדבריו, "בכל ארבע שנים אנחנו עורכים בחירות והעם אומר את דברו. אלה שיש להם בעיה עם המדיניות של הממשלה יכולים לבטא את עמדתם במסגרת המקובלת של החוק והדמוקרטיה".
זמן קצר לאחר מכן, התייחס לנושא גם הנשיא הטורקי וקרא לצדדים להשתמש בהיגיון בריא. "כולנו צריכים ליטול אחריות על האירועים, שהגיעו לשלב מדאיג", אמר גול, תוך שהוא קורא למשטרה לפעול במידתיות.
המחאה באזור הכיכר החלה ביום שני, לאחר שמספר עצים נעקרו בהוראת הרשויות לטובת הקמת מרכז מסחרי במסגרת תוכנית לפיתוח
המקום. המחאה הנקודתית תפסה תאוצה והפכה להתקוממות המונית נגד מדיניות ארדואן ומפלגתו האיסלאמיסטית "הצדק והפיתוח". ביום שישי פרצו המהומות עם שחר, כשכוח משטרתי פשט על מפגינים שהקימו מאהל בכיכר וישנו בו זה כמה ימים. המפגינים אמרו כי המחאה "היא לא עוד על כריתת עצים", אלא נגד ראש הממשלה הטורקי ונגד מפלגתו.
המחאה לא נותרה בגבולות איסטנבול והתרחבה לערים נוספות, בהן אנקרה. לעת עתה, עשרות אלפי בני אדם משתתפים במחאה ברחבי טורקיה, וצמד הגשרים הארוכים שעל מיצרי הבוספרוס, שמחברים בימים כתיקונם בין שני חלקי איסטנבול, נסגרים לפרקים בשל האירועים, כמו גם רחובות מרכזיים במוקד הסכסוך.
Read this article in English