שתף קטע נבחר

 

עלתה למקום ה-1: עזריאלי החברה הכי מזהמת

על פי דירוג המשרד להגנת הסביבה, קבוצת עזריאלי, המחזיקה בחברת הדלק סונול, מובילה את רשימת החברות התעשייתיות שהפרו את חוקי הסביבה וגרמו למפגעים סביבתיים. אחריה בחמישייה הפותחת: החברות דור אלון, דלק ופז. השר פרץ: "לציבור יש זכות לדעת איזה מפגעים הוא מממן"

קבוצת עזריאלי שבבעלותה חברת סונול, היא החברה שפגעה הכי הרבה בסביבה בשנים 2012-2010. כך עולה מדירוג החברות התעשייתיות הגדולות המפרות את ההוראות הסביבתיות, שחשף הבוקר (ב') המשרד להגנת הסביבה.

 

רוצים שישמעו אתכם? כתבו את דעתכם בפייסבוק שלנו , ואנו נפרסם תגובות נבחרות

 

הדירוג, שנערך זו השנה השנייה, כולל 61 חברות הנסחרות בבורסה ומחזיקות בלמעלה 400 מפעלים. הדירוג יחסי ובנוי מצבירת נקודות שליליות. הוא חושב לפי כמות הפרות ההוראות וחוקי הסביבה שביצעו החברות ולפי רמת חומרת המפגעים שגרמו, כמו פליטת חומרים רעילים לאוויר, הזרמת חומרים מסוכנים למי התהום וזיהום נחלים.

 

העשיריה הפותחת, שמכונה "הרשימה האדומה" (חברות שקיבלו "כרטיס אדום" - ב.פ.), כוללת חברות שצברו מעל ל-10 אלף נקודות שליליות בדירוג. את הרשימה פותחת קבוצת עזריאלי המחזיקה בחברת סונול, שכ-65 מתחנות הדלק בבעלותה הסתירו מידע חיוני מהמשרד בדבר פעולות למניעת דליפות דלק לקרקע. אשתקד מוקמה החברה בערך במקום השלישי.

 

הדירוג המלא - לפי רמות ההפרות הסביבתיות ()
הדירוג המלא - לפי רמות ההפרות הסביבתיות

לצפייה בתמונה בגודל מלא

 

במקום השני והשלישי נמצאות אלון החזקות ודור אלון מקבוצת אלון, שגם בה נרשם שיעור גבוה של הסתרת מידע בתחום. דור אלון אף מחזיקה בתחנת דור עין הכרמל, שעקב הסתרת המידע זיהמה מקורות מים והורשעה פלילית בבית המשפט.

 

במקום הרביעי נמצאת קבוצת דלק, שהפרה את היתר הרעלים שניתן לה והזרימה שמנים לקרקע. במשרד מציינים כי שלושה חודשים לאחר אירוע זה - אירע באותו מתקן אירוע בטיחות בו נהרג אחד העובדים. "ניתן לראות שזלזול בהוראות סביבתיות עלול במקרים מסוימים להראות על זלזול בהוראות אחרות חשובות לא פחות" אומרים במשרד. 

 

במקום החמישי נמצאת קבוצת פז, שפלטה חומרים רעילים לאוויר ממתקן פזקר ברמה החורגת פי 20 מהתקן. עוד בעשיריה הפותחת: בז"ן, אלביט מערכות, החברה לישראל, מפעלים פטרוכימיים בע"מ ונייר חדרה.

 

"צורך חיוני של משקיעים"

24 החברות הבאות ברשימה, צברו עד 3,000 נקודות וקיבלו "כרטיס צהוב" מהמשרד.  אלה כלולות על פי הסדר: כלל תעשיות, מבטח שמיר אחזקות, כלל תעשיות, טן – חברה לדלק, רקח תעשיה פרמצבטית, חברת החשמל, פולירם, כי"ל, שטראוס ושיכון ובינוי. עוד ב"רשימה הצהובה": טבע במקום 21, אי.די.בי אחזקות במקום 22, אפריקה ישראל במקום 23, אסם (26), סנו (27), כור (29) ודיסקונט השקעות (30).

 

לצד זאת, 27 חברות צלחו את הדירוג מבלי לצבור נקודות שליליות, בהן נייס, אבגול, אורמת, אלקטרה, פאלאס תעשיות, מפעלי פ.מ.ס, אלקו, פלסאון והתעשייה האווירית.

 

הדירוג מבוסס על נתונים הקיימים במשרד, כאשר לכל החברות ניתנה זכות להגיש השגות לגבי דירוגן ולגבי המתודולוגיה שלו, שפורסמה להערות הציבור. במשרד ציינו כי הדירוג נועד לתת "מענה על צורך חיוני של משקיעים בישראל ובעולם במידע מהימן ונגיש. מידע זה יכול לשפוך אור על מצבן הסביבתי של חברות ציבוריות ולשמש משקיעים להערכת הסיכונים של החברה". 

 

השר להגנת הסביבה עמיר פרץ מסר, כי "לציבור יש זכות לדעת איזה מפגעים סביבתיים ממומנים מכספי ההשקעות שלו. חברה שמפירה את החוק יוצרת סיכונים עבור משקיעיה ועלינו ליידע אותם. היום אנחנו מוציאים כרטיס צהוב וכרטיס אדום לחברות שביצעו עברות סביבתיות נגד הציבור".

 

תגובות

מסונול נמסר בתגובה: "המדד אשר פורסם היום אינו נותן ביטוי לשינויים ולשיפורים אשר בוצעו בשנתיים האחרונות. הדרוג מהיום אף סותר את דוח הממונה על איכות הסביבה אשר פורסם לפני כמה ימים לפיו דורגה סונול במקום הראשון בכל הקשור למניעת זיהומי קרקע בתחנות התדלוק. סונול פעלה בשקיפות ושיתוף פעולה מלא עם המשרד לאיכות הסביבה וכי הטענה שהסתירה מידע לאורך התהליך תמוהה ואינה מקובלת". 

 

מקבוצת עזריאלי נמסר: הכללתה של קבוצת עזריאלי, מהווה עיוות של המציאות והטעיית הציבור. מדובר במתודולוגיה פגומה בה קבוצת עזריאלי נכללת במדד בשל אחזקתה בחברת סונול אשר תרומת רווחיה לקבוצה עומדת על 0.7% אחוז בלבד, דבר שאינו עומד במבחן המהותיות בשום דרך ואופן.

 

מקבוצת דלק נמסר: "החברה מבצעת פעולות למניעת זיהום ובדיקות תקינות לתשתיות החברה בתדירות גבוהה מהנדרש בחוק ומשקיעה עשרות מיליוני שקלים מידי שנה הן במניעת זיהומי אויר, קרקע ומי תהום והן בטיפול במפגעי העבר הרחוק. באשר למפעל בדרום הארץ העוסק במחזור שמנים, החברה דוחה את הטענות להזרמת שמנים לקרקע ומצרה על החיבור בין תאונת עבודה מצערת לבין סוגיית איכות הסביבה.

 

"בנוסף, החברה הביעה טענותיה לגבי מתודולוגיית הדוח ואופן הניקוד בו, שאינו משקף נאמנה את רמת הציות הסביבתי ואף יוצר הטעייה בקרב הציבור. יש להדגיש כי החברה פעלה ותמשיך לפעול על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה ורשות המים. כמו כן, יצוין כי שליש מהפעילות התעשייתית של מפעל השמנים מתמקדת במחזור וזיקוק שמנים וסולוונטים לשימוש חוזר בתעשייה".

 

מהתאחדות התעשיינים נמסר: "המדד הינו שגוי ועושה עוול למאמצי התקינות האקולוגית של התעשייה, ולא בכדי אין לו אח ורע במדינות המפותחות. הוא מתבסס על מתודולוגית דירוג בעייתית, אשר כוללת, בין השאר, היעדר הבחנה בין סוגי תעשיות והסתמכות על חוסר אחידות בין מחוזות שונים של המשרד להגנת הסביבה. בכך מחטיא המדד את המטרה שלשמה הוא נועד.

 

"הדירוג במתכונתו הנוכחית מביא להטעיה חמורה של הציבור ומהווה תמריץ שלילי להתנהגות סביבתית ראויה של התעשייה. המדד מוגדר 'מדד ציות', אך בפועל אינו מתייחס לרמת הציות, אלא להיפך – חברה שעומדת בכל הדרישות והתקנים של המשרד להגנת הסביבה, נמדדת לחומרה ללא קשר למידת הציות למדד. כמו כן, ההפרדה בין מדד הציות הסביבתי לבין מדד המציג פעילות חיובית של החברות, הינה הפרדה מלאכותית ולא ברורה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל הקישון
זיהום (המחשה)
צילום: אלון בן מאיר, רשות נחל הקישון
מומלצים