שתף קטע נבחר

פוטין: מוכנים להחליף את הכוח האוסטרי בגולן

אחרי הודעת וינה על הסגת כוחותיה והחשש שגם הפיליפינים ילכו בעקבותיה, הצהיר נשיא רוסיה על נכונותו לשלוח כוחות שיתפסו את מקום הנוטשים. האו"ם: מעריכים זאת, אך זה בלתי אפשרי. במקביל, הזהירה לבנון מ"מזימה" לגרור אותה למלחמה

המעורבות של רוסיה במשבר הסורי רק הולכת ומתרחבת. אחרי העברת הנשק והתמיכה הדיפלומטית במועצת הביטחון, הודיע היום (ו') נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי ארצו מוכנה לשלוח כוחות שייטלו חלק בכוח השלום של האו"ם ברמת הגולן (אונדו"ף), במקום החיילים האוסטרים שעתידים לסגת בעקבות התפשטות הלחימה לאזור המפורז. באו"ם אמרו בתגובה כי הם מעריכים את היוזמה, אך הסכם הפרדת הכוחות בין ישראל לסוריה מונע מחברות קבועות במועצת הביטחון לפקח על הפסקת הנשק.

 

בדיווח בצהריים של סוכנות הידיעות RIA, צוטט פוטין באומרו כי "אנחנו יכולים להחליף את הכוח האוסטרי באזור הגבול שבין הכוחות הישראליים והצבא הסורי". בווינה הוחלט על הסגת 378 פקחיה לאחר שהמורדים הסורים השתלטו לכמה שעות אתמול על הצד הסורי של מעבר הגבול קוניטרה. כוחות אסד השתלטו עליו שנית, אולם אוסטריה החליטה שהיא לא מוכנה להמשיך לסכן את אנשיה.

 

בעקבות זאת, בתחילה בירך האו"ם על היוזמה הרוסית ואמר כי הוא יקבל בברכה כל סיוע, אולם בהמשך הצהיר דובר האו"ם, מרטין נסירסקי בפני כתבים: "אנחנו מעריכים את ההתחשבות שהפגינה רוסיה בהצעתה לשלוח כוחות לגולן, אולם ההסכם בין ישראל לסוריה לא מאפשר לחברות קבועות במועצת הביטחון של האו"ם לשלוח כוחות לאונדו"ף".
 
ההחלטה הדרמטית דחפה את מועצת הביטחון של האו"ם לגנות בחריפות את התפשטות הלחימה לאזור המפורז – כשבוע לאחר שסירבה לגנות את סוריה על הלחימה באל-קוסייר בשל התנגדות רוסיה – ומזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הודיע כי הוא מצר על החלטתה המדאיגה של וינה. מוקדם יותר היום פורסם כי גם הפיליפינים שוקלים לפנות את הפקחים שלהם מסוריה, שמספרם כ-300 איש. משרד החוץ הפיליפיני המליץ כבר בחודש שעבר לנשיא לעשות זאת בתגובה להתערערות המצב הביטחוני באזור, אך דוברת הנשיא הודיעה כי טרם התקבלו החלטות.

 

הנהירה החוצה. כוח האו"ם באזור החיץ (צילום: AP) (צילום: AP)
הנהירה החוצה. כוח האו"ם באזור החיץ(צילום: AP)

 

באחרונה הודיעה רוסיה שתעמוד בהתחייבותה לספק טילי מטוסי מיג לכוחותיו של בשאר אסד ובהמשך דווח בכלי התקשורת כי רוסיה גם העבירה לסוריה סיוע נוסף מערכות טכנולוגיות מתוחכמות, שהעניקו לכוחות יתרון מול כוחות האופוזיציה. לפי הדיווח, הסיוע כולל מטוסים לא מאוישים (מל"טים) מתוצרת איראן, ומערכות לאיתור מקור הירי של פצצות מרגמה.

 

בתוך כך, גם בגבול אחר של סוריה חוששים מהתרחבות אזור הלחימה: צבא לבנון פרסם היום הודעה ראשונה מסוגה מאז החלה ההתקוממות נגד אסד, ובה שבה הזהיר מפני "מזימה" לגרור את לבנון למלחמה. "אנו קוראים לציבור להיות ערים למזימות לדרדר את המצב בלבנון לכדי מלחמה אבסורדית. על שימוש בנשק נענה בנשק".

 

עשן מעל אזורי הקרבות ליד קוניטרה, אתמול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עשן מעל אזורי הקרבות ליד קוניטרה, אתמול(צילום: רויטרס)

 

עוד נמסר בהודעת הצבא: "ניסינו לפעול בנחישות כדי למנוע זליגת המאבקים מסוריה לאדמתנו,

אבל בימים האחרונים אנו רואים בבירור שיש גורמים שרוצים לפגוע בביטחון המדינה". לבנון חוששת במיוחד מהתפשטות הלחימה, נוכח העובדה שמאות אזרחיה שפעילים בארגון חיזבאללה לוחמים כיום מעבר לגבול, לצד כוחות אסד.

 

בהקשר הזה ציין היום גם ראש המועצה הלאומית הסורית, ג'ורג' סברא, כי מעורבות חיזבאללה בסוריה עלולה להפוך את המלחמה לעימות עדתי בין סונים לשיעים. הוא הצהיר כי פעילי חיזבאללה פרוסים עתה במדינה כולה, כולל בחלב ובדמשק, ודחק בקהילה הבינלאומית לפעול מיד נוכח המצב. לטענתו, אין מקום למו"מ כל עוד חיזבאללה ואיראן לוחמים לצד כוחותיו של אסד. גם המופתי של סעודיה, שייח עבד אל-עזיז א-שייח, קרא לראשי ממשלות ולמנהיגים דתיים לנקוט צעדים נגד חיזבאללה בגלל תמיכתו במשטר בדמשק.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פקח האו"ם צופה בקרבות בגולן
צילום: רויטרס
מומלצים