ארה"ב העבירה הסיוע למצרים: "לביטחון האזורי"
למרות הביקורת האמריקנית החריפה על משטרו של הנשיא מורסי, האמריקנים העבירו 1.3 מיליארד דולר לצבא מצרים, לפי הסכמי קמפ דיוויד. "הסיוע ישמור על גישה לתעלת סואץ וימנע הברחת נשק לרצועת עזה. שקלנו את הצעד הזה בזהירות"
ארה"ב שחררה הלילה (שבת) את הסיוע השנתי בסך 1.3 מיליארד דולר למערכת הביטחון המצרית בחריקת שיניים, "מאינטרסים של ביטחון לאומי", למרות ביקורת חמורה בקונגרס על התנהלות משטר האחים המוסלמים בראשות הנשיא מורסי בתחום זכויות האדם, וצעדים אנטי דמוקרטיים שנקט. השמירה על הסכם השלום עם ישראל, המוגדר כמרכיב "ביטחון אזורי", הוא גורם חשוב ביותר בהחלטה האמריקנית להמשיך בסיוע הביטחוני למצרים, שגם ישראל מצדדת בו.
ומה דעתכם? כתבו בפייסבוק שלנו ונפרסם את התגובות הנבחרות
מרכיב נוסף בהמשך הסיוע הוא הצורך לשמור על תעלת סואץ פתוחה ומוגנת והמשך המאבק בהברחת נשק מסיני לרצועת עזה. הסיוע, מבחינה אמריקנית, "עוזר לשמור על האיטרסים האזוריים, כמו שמירה על גישה לתעלת סואץ ומניעת הברחת נשק. זהו דבר שנשקל בזהירות כשהחלטנו לספק את הסיוע", הבהירה דוברת מחלקת המדינה ג'ניפר פסקי.
מחלקת המדינה האמריקנית אישרה שמזכיר המדינה ג'ון קרי שחרר את סכום הסיוע השנתי לצבא המצרי לשנת 2013, שהוא הקלף החזק ביותר של ארה"ב בקשר עם מצרים. מאז הסכמי קמפ דיוויד ישראל ומצרים מקבלות את הנתח הגדול ביותר של תקציב סיוע החוץ האמריקני. ישראל מקבלת 3.1 מיליארד דולר סיוע שנתי, ועוד מאות מיליוני דולר סיוע לפרוייקטים להגנה מרקטות ומטילים.
את העברת הסיוע אישר מזכיר המדינה קרי בחודש שעבר, ואילו החודש התעורר זעם בוושינגטון מההתנהלות של משטר מורסי. מזכיר המדינה קרי האשים את המשטר ב"משפטים פוליטיים", אחרי שבית משפט במצרים הרשיע ושלח לכלא 43 מצרים וזרים, בהם 16 אמריקנים, הפעילים בארגונים לא ממשלתיים למען קידום הדמוקרטיה ולהכשרת פעילים פוליטים.
הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין אמר כי על ארצות הברית להתנות את הסיוע בקידום תהליך דמוקרטיזציה במצרים, אבל דוברת מחלקת המדינה פסקי הסבירה כי "המדיניות שלנו היא לספק סיוע שלתחושתנו הוא חיוני לביטחון שלנו ולביטחון האזורי. ההחלטה נתקבלה מהסיבות הללו. זה לא אומר שאיננו מודאגים מהפסיקות האחרונות במקרה הארגונים הלא ממשלתיים. זה דבר שאנחנו ממשיכים ללחוץ עליו בשיחותינו עם ממשלת מצרים".
Read this article in English