חרף הביקורת: '56% מהאמריקנים בעד הציתותים'
אובמה יכול לישון בשקט: לפי סקר של ה"וושינגטון פוסט", יותר ממחצית מהאזרחים מוכנים לקבל שיטות המעקב של הרשויות ו-45% אף רוצים להרחיבן, אם זה יסייע במלחמה בטרור. בינתיים תוהות הרשויות: המדליף יבקש מקלט מדיני מחוץ להונג קונג?
הסערה סביב חשיפת תוכנית הציתותים של הממשל האמריקני עוד נמשכת, אולם בפועל מסתבר שמילות הקסם של ברק אובמה עשו את שלן: סקר שפרסם היום (ג') העיתון "וושינגטון פוסט" גורס כי 56% מהאמריקנים סבורים כי המעקב של הרשויות אחר שיחות הטלפון שלהם הינו "מקובל", שכן הדבר נעשה כדי להגן על המולדת. "זה מסייע לנו לסכל פיגועים", הסביר גם הנשיא באחרונה.
הדיווחים האחרונים על פרשת הציתותים:
ג'ורג' בוש מעולם לא עזב. אובמה שינה את עורו
שם הקוד: דובר אמת. ההדלפה - שלב אחרי שלב
מהסקר עולה כי רוב האזרחים האמריקנים קיבלו את עמדת הנשיא, לפיה "אי אפשר שיהיה ביטחון במאה אחוז, ויחד עם זה מאה אחוז פרטיות ואפס אי נוחות". הסקר, שערך מכון "פיו" עבור העיתון, גילה כי רק 41% מהנשאלים הביעו התנגדות גורפת לחדירה לפרטיות שלהם, ו-45% אף הצהירו כי שהממשלה צריכה להרחיב את פעילות המעקב שלה, לרבות באינטרנט, אם משמעות הדבר תהיה חיזוק יכולתה למנוע פיגועי טרור. רוב זעום של 52 אחוז סבור שאסור לאפשר זאת.
על-פי המסמכים שנחשפו ב"וושינגטון פוסט" וב"גרדיאן" הבריטי, הממשל האמריקני יצר מאגר של מספרי הטלפון של אזרחים, ששימש במקרים שבהם סוכנויות הביון עלו על מספר טלפון שממנו מתנהלות שיחות של חשודים בטרור. אז הייתה נעשית פנייה נוספת לבית המשפט כדי שיאפשר לבדוק אילו שיחות טלפון נוספות בוצעו מאותו המספר כדי לחשוף מידע על עוד חשודים.
עם זאת, בממשל התעקשו כי התקשורת מגזימה בדיווחיה על מידת הפלישה לפרטיות. "אף אחד לא מאזין לתוכן שיחות הטלפון. התוכנית הזו מפוקחת לא רק על ידי הקונגרס, אלא גם על ידי בית המשפט", הבטיח אובמה. "קהילת המודיעין בוחנת מספרי טלפון ומשך השיחות. היא לא בודקת שמות של אנשים, ולא בודקת את תוכני השיחות".
השהות בהונג קונג לא תציל את המדליף מהכלא
לפי הדיווחים, האיש שאחראי להדלפת המסמכים, אדוארד סנואודן, שוהה כעת בהונג קונג - אולם מקום המקלט שבחר לעצמו דווקא שם אותו על המסלול המהיר לכלא האמריקני.
בין ארה"ב להונג קונג קיים הסכם הסגרה שנחתם לפני 16 שנה, והרשויות באי כבר הזהירו אותו כי אם לא יעזוב את הונג קונג - הם לא יגנו עליו מפני הסגרה.
יש לציין כי משרד המשפטים האמריקני טרם הגיש בקשה להסגרתו של סנואודן, שכן הרשויות עוד נמצאות בשלב הראשון של החקירה וקודם סוכנויות הביטחון, לרבות ה-NSA והבולשת הפדרלית צריכות לבחון את המחשב שלו ולמצוא הוכחות לכך שהוא המדליף - חרף הודאתו הפומבית בראיון לכלי התקשורת.
ייתכן כי בשעה שבקשת ההסגרה כבר תבשיל, סנואודן כבר יעזוב את הונג קונג לטובת מדינה אחרת, בעלת מדיניות הסגרה שונה. כך למשל, במייל למערכת ה"וושינגטון פוסט" ששלח ב-24 במאי הוא כתב שהוא עשוי לבקש מקלט מדיני באיסלנד, שאינה ממהרת להסגיר בנושאים הקשורים לחופש הביטוי.
"אדוארד סנואודן נמצא במצב מאוד רציני", אמר הלילה מייסד ויקיליקס ג'וליאן אסאנג', שבעצמו זכה למקלט מדיני בשגרירות אקוודור בלונדון. הוא שיבח את פעולותיו של המדליף הצעיר וכינה אותו גיבור. "על מדינות העולם לסייע לו, על כולם לפנות לנציגים המקומיים שלהם ולדרוש שיעניקו לו מידית מקלט פוליטי", הוא קרא.
אולם הדבר שהכי ראוי לציון בדמותו של סנואודן בן ה-29, הוא שמדובר בסך הכל בטכנאי פשוט בצבא של טכנאי מחשב
בחברת הייעוץ הטכנולוגית בוז אלן המילטון, שעובדת עבור ה-NSA. הוא עבד בחברה רק שלושה חודשים וכבר זכה בגישה לתוכניות שונות המחייבות אישור ביטחוני גבוה ביותר. הוא גם עבד קודם לכן ב-CIA וב-NSA עצמו, ואף שמעולם לא סיים תיכון, הוא התקדם בסולם התפקידים בזכות כישוריו בתחום המחשבים.
מאז פיגועי 11 בספטמבר 2001 התפתחה בארה"ב תעשיה שלמה בתחום המודיעין והריגול. רשת CBS ציינה כי בשנה שעברה עבדו עבור סוכנות הביון NSA 483 אלף עובדי קבלן חיצוניים בנוסף ל-791 אלף עובדים מלאים. כולם נדרשים לעבור בדיקות רקע אישיות העשויות להימשך שנה. חברת הייעוץ הטכנולוגית בוז אלן המילטון שבה עבד סנואודן בחודשים האחרונים, מחוברת בטבורה לממשל המודיעיני והרוויחה בשנה האחרונה 1.3 מיליארד דולר מחוזים עם סוכנויות המודיעין. אחד מראשיה, מייק מקונאל, אף היה ראש המודיעין הלאומי ואילו ראש המודיעין הנוכחי, ג'יימס קלאפר, היה גם הוא אחד מראשיה.