הצעירים הפלסטינים מאבדים תקווה
ברמאללה יש מי שסבור כי שחרור 100 אסירים ותיקים לגדה יכול להחזיר את אבו מאזן למו"מ. ברקע, מעמדו של הראיס איתן - אבל אבטלת הצעירים עלולה להוביל להתפרצות, דווקא עם ראש הממשלה החדש. עושים סדר בזירה הפלסטינית
מסעות הדילוגים של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בין ירושלים לרמאללה וניסיונותיו להשיב את הישראלים והפלסטינים לשולחן המשא ומתן אחרי שנות בצורת ארוכות, לא הניבו בינתיים תוצאות. הפלסטינים מתעקשים על שלושת התנאים המוכרים: הקפאת הבנייה בהתנחלויות, הכרה ישראלית בפתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 1967 ושחרור של 107 אסירים פלסטינים, שנכלאו לפני החתימה על הסכמי אוסלו.
ההנהגה ברמאללה מכירה במציאות ויודעת שהסיכוי לכך שממשלה ישראלית תיענה בחיוב לשלושת התנאים הוא קלוש. מקורות מדיניים פלסטיניים אמרו ל-ynet כי היענות ישראלית לדרישה לשחרור אסירים תוכל ליצור אווירה שתקל עליהם לשוב לשולחן המשא ומתן. עם זאת, אותם מקורות התעקשו לציין כי יו"ר הרשות אבו מאזן לא יוכל להסכים לשוב למשא ומתן ללא הקפאה הישראלית, ולו גם שקטה, של הבנייה בהתנחלויות.
כשמקבלי ההחלטות הפלסטינים משתמשים במילה "תקל", הם מכוונים בעיקר פנימה, אל תוך החברה הפלסטינית והרחוב הפלסטיני. סוגיית האסירים נחשבת לציפור נפשם של הפלסטינים והרשות ספגה מכה מוראלית אחרי שלא הצליחה להביא לשחרור אסירים בדרך דיפלומטית. ברקע תמיד תיזכר ההצלחה של חמאס לשחרר 1,027 אסירים בתמורה להשבתו של גלעד שליט.
שיבה לשולחן המשא ומתן ללא הקפאת בנייה תגרור מיד גל ביקורות נוקבות נגד אבו מאזן, אך הישג עם נראות גבוהה כמו שחרור של 100 אסירים שישובו לתחומי הגדה המערבית, יכול להקל עליו לקבל את ההחלטה כשהוא ינופף בו. במערכת הביטחון הישראלית כבר הבהירו לדרג המדיני כי הם לא רואים כל מניעה ביטחונית בשחרורם של אותם אסירים.
הפלסטינים עוברים שורה של תהליכים בזירה הפנימית. בשבוע שעבר הושבע ברמאללה ראש הממשלה החדש ראמי חמדאללה. מינויו של חמדאללה זכה לברכתן של מדינות המערב
בשל היותו איש נקי וחף משחיתות. יו"ר קרן ההשקעות הפלסטינית מוחמד מוסטפא היה המועמד המוביל השני לקבל את התפקיד, אולם הוא נפסל על-ידי גורמים במערב בשל עושרו והחשש (הלא-מוצדק) שהוא ייתפס כאדם מושחת.
כפרס ניחומים זכה מוסטפא לתפקיד סגן ראש הממשלה והיועץ הבכיר לעניינים כלכליים. חמדאללה, שאמור להיות קבלן הביצוע של אבו מאזן בזירה הפנימית, נכנס לתפקיד בשעה שמצב הכלכלה הפלסטינית בכי רע. "הוא האיש הנכון בזמן הלא נכון", אמר ל-ynet גורם המקורב להנהגת פתח. יש הסבורים כי חמדאללה קיבל מקודמו סלאם פיאד אדמה חרוכה. בינתיים פיאד פינה את מקומו ושומר על פרופיל נמוך. הוא עתיד לצאת בימים הקרובים לחופשה של כמה שבועות בחו"ל כדי להתרחק מהקלחת.
פיאד נחשב לרץ למרחקים ארוכים ועזיבתו כעת אינה מעידה על כך שהוא פינה את הבמה הפוליטית לתמיד. נראה כי הוא לוטש את עיניו לעבר הבחירות הבאות לנשיאות כאלטרנטיבה למועמד שתעמיד פתח, אם אבו מאזן יממש את הבטחתו שלא לרוץ לכהונה נוספת.
מדי פעם בפעם, מתעורר הציבור הפלסטיני ויוצא לרחובות להביע את מחאתו על יוקר המחיה והעלייה בשיעורי המס. חמדאללה, האחראי הישיר על ניהול הכלכלה הפלסטינית, יהפוך לאפוד המגן של אבו מאזן אם המחאה החברתית תתגבר והוא גם יהיה זה שיחטוף את האש עבור הראיס, אם אכן תתלקח.
אחוזי האבטלה בקרב האקדמאים ברשות צריכים להדיר שינה מעיני ההנהגה הפלסטינית ובמקביל גם מעיניה של ישראל. שיעור האבטלה בקרב המשכילים עומד בשנה הנוכחית על 30%. ברשות הפלסטינית מסתובבים 94 אלף סטודנטים מובטלים, ועם סיום שנת הלימודים מספרם צפוי לעלות ל-100 אלף. הסטודנטים הפלסטינים חוו משבר ציפיות. הם החלו את לימודיהם כשתוכנית פיאד הייתה בשיאה וכיום היא נמצאת בגסיסה. כשהייאוש תופס את מקומה של התקווה לחיים טובים יותר, גוברים הסיכויים להתפרצות זעם שתופנה לעבר הרשות וממנה לישראל.
למרות זאת, כוחו של אבו מאזן כיום הוא הטוב ביותר מאז נבחר לעמוד בראש הרשות. הנחיותיו מיושמות תמיד ובאופן מיידי והוא מעורב מאוד בנעשה. גם נושא הביטחון ברשות שעליו אחראי הראיס פועל כיאות. מנגנוני הביטחון הפלסטיניים פרוסים בצורה יעילה ברחבי הגדה המערבית וראשיהם דואגים שהנחיותיו של אבו מאזן יירדו לשטח וייושמו.
מאז נחתם הסכם הפיוס בין פתח לחמאס פחת מספר המעצרים של פעילי חמאס בגדה המערבית. בנוסף, פעילים שנעצרים משוחררים מהר יחסית ואז צה"ל וכוחות הביטחון נכנסים לתמונה
ועוצרים אותם שוב. באופן כללי, חמאס בגדה המערבית סובל מחולשה משום שהוא לא מצליח לייצר הנהגה קבועה. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שצה"ל מבצע גלי מעצרים של פעילי הארגון אחת לכמה חודשים.
גם העובדה שהתקציב החיצוני מהפטרונים של חמאס דוגמת איראן נמצא בירידה בשל חילוקי דעות מהותיים בנוגע למצב בסוריה, אינה תורמת לשיפור מצבו של הארגון בגדה. השנה האחרונה הייתה עמוסה יחסית באירועים תודעתיים של הוועדות העממיות שאחראיות על המאבק הבלתי-אלים, דוגמת בניית המאחזים הפלסטינים במקומות שונים בגדה. הרשות הפלסטינית הפסיקה באחרונה את העברות הכספים אליהן, וכפועל יוצא מכך ירדה רמת הפעילות שלהן בצורה דרסטית.