שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

ארה"ב: "למרות ההפחדה, האיראנים הפגינו אומץ"

במערב מגיבים לניצחונו של המעמד המתון לנשיאות איראן. הבית הלבן: "מקווים שרוחאני יקבל החלטות אחראיות". בירושלים מצננים את האופטימיות: "תוכנית הגרעין נקבעת ע"י חמינאי ולא ע"י הנשיא". צרפת ובריטניה קוראות לנשיא החדש לשתף פעולה

שעות ספורות אחרי פרסום תוצאות הבחירות באיראן מתחילות מדינות המערב להגיב לבחירתו של המועמד המתון חסן רוחאני לנשיאות איראן. הבית הלבן פרסם הערב (שבת) הודעה מאופקת ולפיה "ארצות הברית מכבדת את בחירת העם האיראני ומקווה שהשלטון החדש יקבל החלטות אחראיות לטובת עתיד טוב יותר. ארה"ב עדיין מוכנה לדון עם השלטון באופן ישיר כדי להגיע לפתרון דיפלומטי בסוגיית תוכנית הגרעין". הודעות ברוח דומה פרסמו הערב גם משרדי החוץ של בריטניה וצרפת, ואילו בישראל הגיבו בביטול לתוצאות הבחירות לנשיאות, בנימוק שאת המדיניות הקיצונית ימשיך להוביל המנהיג העליון עלי חמינאי.

 

בהודעה האמריקנית נמסר עוד כי הבית הלבן "מברך את העם האיראני על האומץ שהפגין כשבחר במועמד המתון חרף מדיניות הפחדה במדינה. הבחירות התקיימו על רקע חוסר שקיפות, צנזורה של התקשורת, ואווירה של הפחדה מצד כוחות הביטחון, שהגבילה את חופש הביטוי וההתכנסות. למרות המכשולים והמגבלות של הממשלה, העם האיראני היה נחוש לפעול כדי לעצב את עתידו".

 

כך ייעשה לאיש. נשיא איראן החדש, חסן רוחאני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כך ייעשה לאיש. נשיא איראן החדש, חסן רוחאני(צילום: AFP)

 

 

כאמור, גם ישראל הגיבה לתוצאות הבחירות, ובהודעת משרד החוץ נמסר: "באיראן נבחר נשיא חדש מתוך רשימת מועמדים שאישר האייתוללה עלי חמינאי, אחרי שפסל מועמדים שלא התאימו להשקפת עולמו הקיצונית. תוכנית הגרעין האיראנית נקבעה עד היום על-ידי חמינאי ולא על-ידי נשיא איראן".

 

בהודעת משרד החוץ נאמר עוד כי "גם אחרי הבחירות, איראן תישפט על-פי מעשיה בתחום הגרעין והטרור. על איראן לכבד

את דרישות הקהילה הבינלאומית, להפסיק את תוכנית הגרעין ולחדול מהטרור שהיא מפיצה ברחבי העולם". מלבד הודעת דובר משרד החוץ, שומרים גורמים מדיניים בישראל על פרופיל נמוך. גורם ביטחוני לא הביע הערב התלהבות רבה מהתוצאות: "בסוף, בנושא החשוב לישראל, חמינאי יחליט".

  

גם במערב התגובות מאופקות יחסית. "אנו קוראים לנשיא איראן החדש לצאת לדרך חדשה ולתת מענה לחששות של הקהילייה הבינלאומית בנוגע לסוגיית הגרעין", כך הגיב הערב משרד החוץ הבריטי לבחירתו של חסן רוחאני לנשיאה החדש של איראן. בהודעה שיצאה מלונדון - והייתה דומה למדי להצהרה שפרסם מעט קודם לכן משרד החוץ הצרפתי - קראה בריטניה לנשיא הנבחר לשתף פעולה עם מדינות העולם במו"מ המתנהל סביב תוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית.

  

קודם לכן פרסם שר החוץ הצרפתי לורן פביוס הודעה שלפיה הוא מוכן לשתף פעולה עם רוחאני, בעיקר בסוגיות של הגרעין ומלחמת האזרחים בסוריה. "הציפיות של הקהילייה הבינלאומית מאיראן הן גדולות, בעיקר בשני הנושאים האלה", הצהיר פביוס. "אנו מוכנים לעבוד עם הנשיא החדש ומברכים על השאיפה העקבית של העם האיראני לדמוקרטיה".

 

תומכי רוחאני חוגגים באיראן אחרי פרסום התוצאות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי רוחאני חוגגים באיראן אחרי פרסום התוצאות(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

תגובה מתונה הגיעה גם מהאופוזיציונר האיראני הגולה ארדשיר אמיר ארג'ומאנד, שהיה בעבר יועצו של מנהיג האופוזיציה מיר חוסיין מוסאווי. "בחירתו של רוחאני עשויה להוות שינוי חיובי עבור איראן", אמר. "הוא יותר איש מרכז מאשר רפורמיסט. בנושא הגרעין הוא ידון עם המערב באופן חיובי יותר כדי למצוא פתרון לבעיה".

 

תוצאות הבחירות באיראן: הפתעה וטלטלה פוליטית

אחר הצהריים הסתיימה ספירת הקולות בקלפיות באיראן ורוחאני הוכרז כנשיאה הבא של הרפובליקה האיסלאמית. הוא קיבל 50.68 אחוזים מהקולות (כ-18.6 מיליון קולות), והוביל בפער ניכר על חמשת המועמדים האחרים בבחירות, כולם שמרנים ובהם יקירו של המנהיג העליון, סעיד ג'לילי. בשל העובדה שרוחאני קיבל יותר מ-50 אחוזים מהקולות אין צורך בסיבוב שני.

 

אחרי ההודעה על ניצחונו אמר רוחאני לטלוויזיה הממלכתית של איראן כי הוא "מצדיע לניצחון של המתינות על הקיצוניות. זהו ניצחון של האינטליגנציה, של המתינות ושל הקדמה על פני הקיצוניות".

מנגד פרסם חמינאי ברכה צוננת בלבד: "אני מברך את העם שבחר את הנשיא. כולם צריכים לעזור לו ולממשלתו".

 

משרד הפנים האיראני דיווח שהצביעו 72.7 אחוז מבעלי זכות הבחירה במדינה. מדובר בירידה משמעותית בהשוואה לבחירות ב-2009. מבין חמשת המועמדים המובסים, שני הגיע ראש העיר טהרן המכהן, מוחמד באקר כליבאף, שזכה ל-6.07 מיליון קולות בלבד. שלישי, ובפער ניכר, הגיע ראש צוות המשא ומתן של איראן לשיחות הגרעין, מוחמד ג'לילי, שכאמור היה המועמד המזוהה ביותר עם המנהיג העליון. ג'לילי זכה ל-3.17 מיליון קולות בלבד.

 

686 אנשים הגישו את מועמדותם לנשיאות, ומועצת שומרי החוקה, שבה שולטים אנשי הדת הבכירים, סיננה את רובם המכריע. הפעם היא התירה רק לשמונה להתמודד, ושניים מהם פרשו בימים האחרונים. כבר לפי סקרי דעת הקהל בשבועות האחרונים, נראה היה שרוחאני צבר תאוצה לאחר שני העימותים הטלוויזיונים, שאחד מהם עסק בתוכנית הגרעין.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האם יבלום את הגרעין? רוחאני נבחר לנשיא
צילום: AFP
צילום: גיל יוחנן
חמינאי קובע. תגובה ישראלית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים