אובמה מוכן לדיאלוג, אך חושש מתרגיל של חמינאי
בממשל בוושינגטון עודדו את העם האיראני על אומץ לבו, אבל למרות סיווגו של הנשיא הנבחר רוחאני כמתון, לא שוכחים שהוא בשר מבשרו של משטר האייתוללות. והכי חשוב: ארה"ב יודעת שהיחיד שמחליט בנושא תוכנית הגרעין הוא המנהיג העליון
נשיא ארצות הברית ברק אובמה זהיר כהרגלו. הוא עוקב אחר המתרחש באיראן, מנתח עם עוזריו את תוצאות הבחירות - ניצחונו הסוחף של חסן רוחאני המתון - ובשלב זה מעדיף לשתוק ולהבין מה קורה ברפובליקה האיסלאמית. לתגובה הראשונה המתבקשת על תוצאות הבחירות לנשיאות איראן שיגר אובמה את דובר הבית הלבן ג'יי קרני ואת מזכיר המדינה ג'ון קרי.
חסן רוחאני הוא נשיא איראן הבא - כותרות אחרונות:
רוחאני ניצח בבחירות, אבל לא את השיטה
"המשטר הציוני - שטן". הפנינים של חסן רוחאני
הפתעה באיראן: חסן רוחאני המתון נבחר לנשיא
"השייח הדיפלומט". הכירו את נשיא איראן החדש
תגובותיהם של בכירי הממשל בוושינגטון היו דומות ומחושבות ונועדו לעודד ולשבח את הציבור האיראני על אומץ לבו - למרות משטר ההפחדה, סתימת הפיות והצנזורה - ולהכריז שהדלת פתוחה לדיאלוג ישיר עם האיראנים.
בניגוד ל-2009, אובמה כבר לא טירון
לפני ארבע שנים, אובמה היה נשיא טירון. גם כיום הוא נותר זהיר, אבל הוא בהחלט כבר לא טירון, בעיקר לא בכל מה שקשור לאיראן.
מאז מהומות 2009 באיראן וטענות האופוזיציה במדינה לזיופים נרחבים, המדיניות של הממשל בוושינגטון הייתה לא להתערב בגלוי בפוליטיקה האיראנית הפנימית ולאותת למשטר בטהרן שאין כל כוונה לפעול להפלתו.
אולם במקביל, בממשל קראו לשיפור מצב זכויות האדם באיראן ואף סיפקו לציבור האיראני "מטריה אווירית" בחסות רשת שידורי הרדיו והטלוויזיה של ממשל ארה"ב, "קול אמריקה", שאפשרה לאיראנים להיחשף למידע ולהעביר אותו באמצעות האינטרנט והטלפונים הניידים כדי להתארגן.
בארה"ב מבינים: האיראנים רוצים פתרון כלכלי
בבית הלבן עוקבים בעניין רב אחרי בחירתו של רוחאני לנשיא איראן ושואלים את עצמם אם לא מדובר בתרגיל של חמינאי שמטרתו להרגיע את הציבור האיראני ולקנות זמן בניסיון לפורר את משטר הסנקציות. אחרי הכול, רוחאני היה אחד משמונה מועמדים - לאחר מכן שישה - שלא נפסלו וקיבלו אישור להשתתף בבחירות. הוא בשר מבשרו של משטר האייתוללות וזה מדאיג, אבל ההצהרות שלו מעניינות - דבר שמעודד את האמריקנים.בסתר לבם, בממשל בוושינגטון מקווים שהם נמצאים על סף מפנה ושהסנקציות הכלכליות הקשות על הרפובליקה האיסלאמית עושות את שלהן. הציבור האיראני אמר את דברו והנשיא הנבחר שמוגדר מתון ישנה כיוון - כך לפחות מקווים האמריקנים. לניצחון המוחץ של רוחאני יש משמעות ברורה: הציבור האיראני רוצה פתרון כלכלי. במידה רבה, האיראנים הביעו את מחאתם בקלפיות במקום לצאת לכיכרות הערים ולספוג את נחת זרועם הברוטלית של כוחות הבסיג' (זרוע המתנדבים של משמרות המהפכה).
אולם, בוושינגטון עדיין מנתחים ובוחנים אם הדמוקרטיה האיראנית ואם הסנקציות הבינלאומיות באמת כופפו את חמינאי וכאמור חוששים מתרגיל של חמינאי.
המשימה הראשונה החשובה ביותר של ארה"ב כרגע היא לשמור על האיחוד האירופי ובעלי ברית אחרות שלא לפעול בחיפזון ולהקל על הסנקציות רק משום שבראש איראן יעמוד מעתה מנהיג מתון. עוד לפני שנודעו תוצאות הבחירות דאגו מזכיר המדינה קרי ובכירים אחרים בממשל להזכיר שלא משנה מי ייבחר לנשיא, המנהיג העליון חמינאי הוא זה שמחליט ויחליט בנושא תוכנית הגרעין.
זו לפי שעה ככל הנראה העמדה האמריקנית, יום לאחר בחירתו של רוחאני לנשיא איראן.
הבית הלבן "מברך את העם האיראני על האומץ שהפגין כשבחר במועמד המתון חרף מדיניות הפחדה במדינה. הבחירות התקיימו על רקע חוסר שקיפות, צנזורה של התקשורת, ואווירה של הפחדה מצד כוחות הביטחון, שהגבילה את חופש הביטוי וההתכנסות. למרות המכשולים והמגבלות של הממשלה, העם האיראני היה נחוש לפעול כדי לעצב את עתידו", מסר אמש הבית הלבן בהודעה שיש בה הכרה ברפובליקה האיסלאמית, אבל בעיקר הזדהות עם הציבור האיראני על אומץ לבו.