נשיא איראן הנבחר: הסנקציות מועילות רק לישראל
במסיבת עיתונאים ראשונה מאז בחירתו דיבר רוחאני על מתינות ועל עידן חדש והביע נכונות ליותר שקיפות סביב תוכנית הגרעין, אך הבהיר: "לא נשעה את העשרת האורניום". הוא הבטיח: אקדם דיאלוג עם העולם, מקווה שינצלו את ההזדמנות. לראשונה הוזכר שמה של ישראל במפורש במקום צמד המילים "המשטר הציוני"
נשיא איראן הנבחר חסן רוחאני דיבר בצהריים (יום ב') בפני עיתונאים בטהרן לראשונה מאז ניצחונו המוחץ בבחירות בסוף השבוע, והנפיק התבטאויות מלאות תקווה על עידן חדש שמגיע לאזור בעקבות בחירתו לתפקיד. עם זאת, רוחאני אמר לראשונה בקולו כי אף שאיראן מוכנה לגלות שקיפות רבה יותר בנוגע לתוכנית הגרעין, היא אינה מוכנה להשעות את העשרת האורניום. הוא אמר כי הסנקציות על ארצו אינן מוצדקות וכי הן מועילות אך ורק לישראל, ולא לאף אחד אחר. ynet העביר את דבריו של רוחאני בשידור חי.
עוד חדשות מהעולם :
- "בריטניה צותתה לנציגים בפסגת G20 בלונדון"
- "המעצמות ידרשו לחדש שיחות הגרעין באוגוסט"
- יוצאי איראן לא מתרגשים: זו הצגה של חמינאי
- צפו: נערים בהריון בחוצות שיקגו. לא צפוי?
רוחאני אמר כי הוא מקווה שכל המדינות ינצלו את ההזדמנות ליחסים חדשים וידידותיים עם ארצו, וכי בחירתו לנשיא היא פתיחתו של "עידן חדש". הוא הבטיח כי "ידבוק בדרך המתינות והצדק, לא בקיצוניות". כשדיבר על הגרעין אמר כי טהרן נכונה כעת ליותר שקיפות סביב תוכניתה הגרעינית, אך היא הדגיש כי היא אינה מוכנה להשעות את העשרת האורניום וכי הסנקציות המוטלות עליה אינן הוגנות ולא מוצדקות. "האומה האיראנית לא עשתה דבר שבגינו מגיעות לה סנקציות", אמר רוחאני, "הדברים שהיא עשתה עולים בקנה אחד עם המוסכמות הבינלאומיות. אם לסנקציות יש תועלת כלשהי, זו תועלת עבור ישראל בלבד. אין להן תועלת עבור אף אחד אחר".
"עלינו לקדם אמון הדדי בין איראן למדינות אחרות", אמר הנשיא האיראני הנבחר, "עלינו לבנות אמון. צעד הראשון יהיה להפגין שקיפות רבה יותר. אנחנו מוכנים לגלות שקיפות רבה יותר ולהבהיר שפעולותיה של הרפובליקה האסלאמית של איראן תואמות לגמרי את המוסכמות הבינלאומיות. הצעד השני יהיה לקדם אמון הדדי. ננקוט צעדים בשני המישורים. הצעד הראשון הוא שלא יוטלו סנקציות חדשות עלינו. לאחר מכן, הצעד הבא הוא שהסנקציות הקיימות יוסרו".
סוגיית הגרעין היא הסוגיה העיקרית שמעניינת את המערב ואת ישראל בנאומו של רוחאני, על רקע התקווה שאיראן תחת נשיאותו תנקוט קו גמיש יותר בדיאלוג עם המעצמות.
"שיחות עם ארה"ב? קודם שיכירו בזכותנו לגרעין"
כבר בפתח דבריו התייחס רוחאני ליחסי החוץ הבעייתיים של איראן ולבידודה הבינלאומי. הוא אמר כי בכוונתו לחתור לדיאלוג בונה עם העולם.
"הממשלה שלכם תלך בעקבות מטרות לאומיות... בדרך של הגנה על כלכלת המדינה, החייאת אמות המוסר ואינטראקציה בונה עם העולם באמצעות מתינות", אמר רוחאני במסיבת העיתונאים. כדי להמחיש זאת, הוא אמר מילים חמות בין השאר על סעודיה, מנהיגת העולם הסוני ויריבתה המסורתית של איראן השיעית, ואמר כי "הסעודים הם אחינו". הוא גם הדגיש שבסעודיה נמצאת העיר מכה, הקדושה לאיסלאם.
רוחאני אמר כי ה"פצעים" ביחסים עם ארה"ב עמוקים, מסובכים וקשים לריפוי. לדבריו, כדי שאיראן תקיים שיחות ישירות עם וושינגטון, ארה"ב צריכה להימנע מהתערבות בענייניה הפנימיים ולהכיר בזכויות הגרעין של איראן. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, מסיבת העיתונאים של רוחאני הסתיימה לפתע כשבקהל נשמעה קריאה בעד המנהיג הרפורמיסט שהושם במעצר בית בעקבות פעילותו הפוליטית נגד השמרנים במדינה, מיר חוסיין מוסווי. "רוחאני, זכור, מיר חוסיין חייב להיות", צעק איש בסמוך לבמה בטרם נלקח בידי אנשי ביטחון שהיו במקום.
עם זאת, יש לציין כי זמן קצר לפני תום מסיבת העיתונאים הובהר לעיתונאים כי מדובר בשאלות האחרונות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי תוצאות הבחירות באיראן משקפות את חוסר שביעות הרצון של העם האיראני מהשלטון, אך הדגיש כי ככל הנראה תוצאות הבחירות לא יגרמו לסטייה מתוכנית הגרעין. לדבריו של נתניהו, לסנקציות שהוטלו על המדינה מצד המערב הייתה השפעה על ההצבעות, וכעת יש צורך להדק אותן.
בניגוד להערכות, שחזו כי הבחירות לנשיאות איראן ייגררו לסיבוב שני, רוחאני הנחשב למתון מבין ששת המועמדים ניצח כבר בסיבוב הראשון, כשקיבל 50.68 אחוזים מהקולות (כ-18.6 מיליון קולות). הוא הוביל בפער עצום על כל חמשת המועמדים האחרים, שהיו כולם שמרנים. ההצבעה עבורו נתפשת גם כהצבעת מחאה של הציבור האיראני נגד המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, משום שרוחאני נחשב למועמד
שהכי פחות מזוהה עם עמדותיו הקיצוניות של חמינאי.
במהלך השבועות האחרונים השמיע רוחאני ביקורת כלפי מדיניות החוץ השנויה במחלוקת של קודמו, מחמוד אחמדינג'אד, ואמר בפירוש שידחוף למדיניות של פיוס ושלום עם העולם. אחרי ההודעה על ניצחונו הוא אמר לטלוויזיה הממלכתית של איראן: "מעולם לא הייתי קיצוני.
אני תומך בקדמה. אני מצדיע לניצחון של המתינות על הקיצוניות. זהו ניצחון של האינטליגנציה, של המתינות ושל הקדמה על פני הקיצוניות. נוצרה כאן הזדמנות אמיתית לאלה שבאמת תומכים בדמוקרטיה ודיאלוג חופשי".
בקרוב על ספסל הנאשמים: מחמוד אחמדינג'אד
ובינתיים, סוכנות הידיעות הרשמית של איראן "אירנ"א" דיווחה כי בית משפט פלילי זימן לדיון ב-26 בנובמבר את הנשיא היוצא אחמדינג'אד בגין תביעה שהוגשה נגדו על ידי יו"ר הפרלמנט עלי לריג'אני, יריבו הפוליטי המר, ואחרים. בדיווח לא פורט דבר התביעה. אחמדינג'אד יסיים את תפקידו ב-3 באוגוסט לאחר השבעתו של רוחאני לנשיא.
שמו של אחמדינג'אד נקשר באחרונה במספר פרשיות הדלפה באיראן.
לפני חודשיים הוא הראה ליריביו הפוליטיים במדינה שהוא לא מפחד לגלות את סודותיהם, אם ירגיש מאוים מהם. הנשיא הציג בפני כל הפרלמנט האיראני סרטון וידאו ממצלמה נסתרת שבו מתועד אחיו של יו"ר הפרלמנט לריג'אני מבקש שוחד מאחד מקרוביו של אחמדינג'אד. האירוע שקדם לסצנה הזאת, שכמותה עוד לא ידעה הרפובליקה האיסלאמית, הייתה הצבעה שביקש לקיים לריג'אני נגד שר המקורב לאחמדינג'אד. האחרון איים על לריג'אני שאם הצבעה זאת אכן תתקיים הוא יציג את הקלטת בפני כול בשידור חי.
לריג'אני לא נכנע לדרישות הנשיא ואחמדינג'אד שידר את הסרטון המפליל בפומבי - מאורע חסר תקדים בהיסטוריה של משטר האייתוללות באיראן, שעורר הדים רבים במדינה.