הרוח נושבת קרירה. כשפוטין פגש את אובמה
נשיאי ארה"ב ורוסיה נפגשו בשולי פסגת הג'י-8 כדי לדון במלחמת האזרחים בסוריה. אין זה סוד שהפערים בין השניים גדולים והתמונה המשותפת שלהם שידרה חמיצות רבה. אובמה רוצה לחמש את המורדים ופוטין לא רוצה לוותר על המדינה הערבית ומאיים לשלוח לה עוד נשק. אז על מה הם כן מסכימים?
צילום אחד של ברק אובמה וולדימיר פוטין יושבים זה לצד זה בפרצופים חמוצים תמצת בצורה הכי טובה את מערכת היחסים בין שני המנהיגים ובכלל בין שתי המעצמות הגדולות ארצות הברית ורוסיה. השניים נפגשו אתמול (יום ב') בשולי פסגת שמונה המדינות המתועשות (ג'י-8) והרוח שנשבה באוויר הייתה קרירה והנשיא הרוסי רק הוסיף קיסם למדורה כשאיים לשגר נשק מתוחכם נוסף למשטרו של בשאר אסד בסוריה אם ארה"ב ובעלות בריתה יעבירו נשק למורדים הסורים.
עוד חדשות מהעולם :
מתנת יום ההולדת מקים ג'ונג און: "מיין קאמפף"
ספייס גירל: הכוח הנשי בדור החדש של נאס"א
הטרגדיה של רוחאני: "הבן התאבד בגלל חמינאי"
שערוריית תעודות זהות: תינוקת מתה לפני ניתוח
אובמה ופוטין הם לא ידידים ופוטין לא טורח להסתיר את זה בפומבי - מול המצלמות. אולם מאחורי הקלעים, נפגשו שני המנהיגים לפגישה "עניינית" שארכה שעתיים וניסו לקדם הבנה ואמון ביניהם בחלק שהוקדש לנושא הסורי. חשוב לציין כי הדיונים בין האמריקנים לבין הרוסים בסוגיית מלחמת האזרחים בסוריה לא מסתכמים בפגישה בין אובמה לבין פוטין וגורמים בשתי המדינות דנים בנושא הסורי זה תקופה ארוכה. אולם, כששני הנשיאים כבר נפגשים הרי שזו הזדמנות טובה לתעל את השיחות ביניהם לכיוונים מעשיים.
בכיר בבית הלבן הגדיר את השיחה בין אובמה לבין פוטין "מקיפה וכנה מאוד". כלומר, חילוקי הדעות עלו על השולחן ולא נשמרו בבטן. אובמה יצא בתחושה שפוטין לא מתכוון לוותר על סוריה, אבל אם הוא יחוש שמציעים לו פתרון שבו רוסיה לא "תאבד" את סוריה, הוא יוותר על אסד בלי למצמץ פעמיים. אובמה כבר הצהיר פעמים רבות שאסד צריך ללכת. על עמדה זו הוא לא יכול לוותר. השאלה הגדולה היא האם ייתכן שבצפון אירלנד, מקום כינוס הג'י-8, נבנה הבסיס לקידום פתרון פוליטי בסוריה בלי אסד?
פוטין נגד מועצת הביטחון, אובמה נגד אסד
זה זמן רב שרוסיה וארה"ב תומכות בכינוס של ועידת ז'נבה השנייה לפתרון המשבר בסוריה בדרך פוליטית. רוסיה מנעה החלטה של מועצת הביטחון נגד סוריה וניסתה לקדם פסגת שלום בתיווכה בין אסד לבין האופוזיציה הסורית. גם ארה"ב פועלת נואשות לכנס את הוועידה - אבל בלעדי אסד.
"הנשיא פוטין אמר כמה פעמים שזה לא הכול על בשאר אסד. מבחינתם (של הרוסים) מדובר באינטרסים שלהם בסוריה, והאינטרסים שלהם בסוריה קשורים באופן בסיסי להשגת יציבות", אמר הלילה בכיר בממשל האמריקני בתדרוך לכתבים האמריקנים שמסקרים את הג'י-8.
האמריקנים יצאו מפגישת אובמה-פוטין בפירוש בתחושה שהמצב הקיים בסוריה מעורר חששות במוסקבה. פוטין עצמו התייחס במסיבת העיתונאים עם אובמה להיקף ההרוגים הגדול במדינה הערבית השסועה. האמריקנים הגיעו למסקנה שרוסיה מעוניינת באופן עקרוני להבטיח סוג של פתרון פוליטי שיוביל ליציבות בסוריה. מסיבה זו הדגיש פוטין בפגישה עם עמיתו האמריקני שרוסיה תומכת בתהליך פוליטי בסוריה - ולא באסד. אובמה מצדו הבהיר מראש שאסד צריך ללכת כחלק מתהליך פוליטי זה.
שני הצדדים בעד פתרון פוליטי בסוריה
הרוסים רוצים מאוד לראות את האופוזיציה הסורית מנהלת שיחות רציניות עם גורמים במשטר בדמשק כדי להשיג מסגרת פוליטית מוסכמת לתקופת מעבר. האמריקנים הזהירו שאם לא יתנהל תהליך פוליטי שכזה, המלחמה בסוריה תימשך עד שיהיו מנצחים ומפסידים ברורים וזה לדעתם ייקח זמן רב שבמהלכו יאבדו עוד רבים את חייהם.
המלחמה בסוריה כבר מזמן גלשה ללבנון ולאובמה ולפוטין יש אינטרס משותף לפתור את המשבר כדי שהשפעתן של ארה"ב ורוסיה באזור לא תיפגע. פוטין זקוק לביטחונות. הוא מרגיש שהוא יצא "פראייר" בלוב אחרי ששיתף פעולה עם המערב ולא התנגד להחלטת מועצת הביטחון להטיל אזור אסור לטיסה במדינה הצפון אפריקנית. התוצאה הייתה שברית נאט"ו התערבה בלוב, סייעה למורדים להפיל את משטרו של מועמר קדאפי ולהקמת משטר חדש, שיציבותו מוטלת כל יום בספק.
בעקבות המבצע הצבאי בלוב והשלכותיו חש פוטין שרימו אותו. לכן הוא לא מוכן לוותר על סוריה ומאיים למנוע הכרזה על שמי סוריה כאסורים לטיסה. הוא גם ימשיך במנהגו להטיל וטו על כל החלטה של מועצת הביטחון שנוגעת לנושא הסורי. עם זאת, הנשיא הרוסי מבין שאם הוא ישים את כל הביצים שלו בסל של אסד, הוא עלול להפסיד.
אז מה הושג בפגישת פוטין-אובמה? השניים סיכמו על הקמת קבוצת עבודה משותפת בראשות סגן הנשיא האמריקני ביידן וראש הממשלה הרוסי דמיטרי מדבדב לקידום הסחר וההשקעות בין שתי המדינות. הוחלט גם על הגברת שיתוף הפעולה במלחמה בטרור בעקבות הפיגוע במרתון בוסטון שבוצע על ידי שני אחים ממוצא צ'צ'ני.
לפוטין יש אינטרס גדול לשתף פעולה עם האמריקנים בנושא המלחמה בטרור, בעיקר ערב פתיחת אולימפיאדת החורף שתיערך בשנה הבאה בעיר הרוסית סוצ'י.
שני מנהיגי המעצמות דנו בנושאים שקשורים לנשק גרעיני ולביטחון גרעיני. הם הסכימו לחדש את שיתוף הפעולה כדי לקדם צמצום של ראשי הנפץ הגרעיניים שנמצאים בידי ארה"ב ורוסיה לפני שההסכם ההדדי הקודם בין שתי המדינות ("סטארט") יפוג. הסכם חדש בין שתי המדינות יאפשר את המשך צמצום הארסנל הגרעיני. בכל הקשור לאבטחה גרעינית, שתי המדינות סיכמו להמשיך לאבטח חומרים גרעיניים לא רק בשטחיהן אלא גם במדינות אחרות כדי שלא ייפלו לידי טרוריסטים או מדינות שתומכות בטרור.