אריה דרעי באבו גוש: "זה מזכיר את הנאצים"
יו"ר ש"ס היה הפוליטיקאי היחידי שהגיע ליישוב שבו רוסס "ערבים החוצה". "זה מזכיר את השונאים הכי גדולים שלנו, זה אנטי-יהדות. יש לקחת אחריות", אמר. השר אהרונוביץ': "זה טרור לכל דבר". ח"כ טיבי: "האירוע הוא תולדה של מדיניות גזענית"
המשטרה עדיין לא עצרה איש בחשד לפעולת ההשחתה לפנות בוקר (יום ג') באבו גוש. ביישוב היהודי-ערבי נדהמו מהפגנת השנאה שהגיעה גם אליהם, והפוליטיקאי היחיד בינתיים שהגיע למקום היה יו"ר ש"ס, חבר הכנסת אריה דרעי. "הידיים שכתבו את המשפט הזה 'ערבים החוצה' שיזכור שהיו ידיים של השונאים הכי גדולים שלנו שכתבו 'יהודים החוצה'", אמר. "אמנם הם כתבו את זה בגרמנית, אבל זה אותו דבר, זה בא מאותו מקום".
מלבד הכתובות, גם צמיגי 28 כלי רכב נוקבו. דרעי ביקש "לקחת אחריות, יש לנו יהודים בכל העולם, שמחר בבוקר לא נזדעזע שנראה את זה באירופה ונצעק אנטישמיות, אם אנחנו בתוכנו לא יודעים להוקיע את זה. זאת לא יהדות, זה אנטי-יהדות ואנטי-תורה ומי שעשה את זה פגע בתורת ישראל".
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- קטטה בהרצליה: מכות פטיש ברחוב מול המצלמות
- DJ נעצר ל-4 ימים עם 'סם אונס' שהיה טיפות לעין
- שביתת אזהרה בפריפריה: "אין פה הורים עשירים"
לדברי יו"ר ש"ס, "האנשים שעשו את זה הם השוליים, זו לא תופעה בציונות הדתית, ולא אצל החרדים. הייתי מעדיף לגלות
שמי שעשה את זה הוא אדם לא שפוי. האנשים שעשו להם את זה הם אנשים שחיים איתנו במשך מאות שנים. הם אנשים שחיים בתוכנו בידידות ואפילו נלחמו לצדנו".
השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ', שהשתתף בכינוס השדולה למען השוטרים, הסוהרים והכבאים, גינה את האירוע: "תג מחיר זו תופעת טרור לכל דבר. בהרבה מקרים אנחנו יודעים מודיעינית מי עומד מאחוריהם. זו תופעה שיכולה להביא להידרדרות לא פשוטה בירושלים, וביהודה ושומרון. האחריות בראש ובראשונה היא של השב"כ. אני היחיד מבין ששת חברי הקבינט שתמך בהגדרת פעולות התג מחיר כפעולות טרור".
מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, התייחס אף הוא לאירועים באבו גוש ואמר כי מדובר ב"מעשים חמורים מאוד. בקרוב מאוד תראו מעצרים. המשטרה הציבה במקום גבוה בסדרי העדיפויות שלה את הטיפול באירועי 'תג מחיר'".
דנינו התייחס גם לביקורת על כך שהמשטרה מגלגלת אחריות בטיפול באירועים אלה. "המשטרה היא הגוף האחרון שיגלגל אחריות, הלוואי וגופים אחרים היו פועלים באחריות ובצניעות כמו שאנחנו עושים".
לאירוע התייחס גם ח"כ אחמד טיבי, שמשתתף בכנס האו"ם בבייג'ין. הוא דיבר על הסכסוך הישראלי-פלסטיני, וטען שהאירוע באבו גוש הוא תולדה של הגזענות במדינה: "ממשלת ישראל מנהלת מדיניות של אפליה גזענית נגד המיעוט הערבי. לאחרונה יש שטף של הצעות חוק גזעניות המחמירות את מצבנו, כמו החוק להעדיף משרתים בצבא, החוק להעדפת יהדותה של המדינה, ביטול מעמד השפה הערבית והתוכנית לנישול הערבים בנגב מאדמותיהם. אנו קוראים - לכם מדינות וארגונים - ללחוץ על ממשלת ישראל ולסייע לנו".
"יהודייה התקשרה והתחילה לבכות"
מוסה איברהים ממסעדת מפגש קרוון פתח את הבוקר עם הדיווחים על אירוע התג מחיר. על השולחן עיתון בעברית וצלחת חומוס. "אני מאמין שמי שעשה זאת לא מייצג את העם היהודי. יש יהודים שיותר קרובים לנו ממשפחה. בכל שבת יש כאן פרלמנט ואנחנו נפגשים. לא צריך לשפוט את היהודים על כמה מקרים כי ראינו שגם המדינה מתנערת מהם".
אברהים למד בבית ספר יהודי, "ועד היום יש לי משם חברים. קיבלתי למעלה מחמישים שיחות טלפון של לקוחות ואנשים שחיזקו אותנו ואמרו שהם מזדהים. התקשרה אליי בחורה יהודייה צעירה שהתחילה לבכות על מה שקרה ואמרתי לה שהכול בסדר".
שושנה ויעקב הגיעו משורש לטחינה המפורסמת של המקום. גם הם שמעו על מה שקרה ומקווים שהיחסים לא ישתנו. "אני כועסת ומצטערת. לדעתי לא עושים מספיק כדי להגיע לאנשים האלה.
לא חשבתי פעמיים אם להגיע לכאן הבוקר, אנחנו מבלים כאן הרבה וזה המרכז הקהילתי שלנו. אני מאוד מקווה שזה לא יפגע במרקם היחסים. אלה בסך הכול אנשים חמומי מוח שלא קשורים לשום צד".
צעיר יהודי שמתגורר בכפר יחד עם חברתו והגיע למסעדה הודה ש"זה מעמיד אותך במצב לא נוח, למרות שברור לכולם שהיהודים משווקים החוצה את הדו קיום. אני חושב שמי שעשה את זה ניסה לקלקל את היחסים הטובים ואת העובדה שיהודים לא מעטים גרים פה. אני לא חושב שזה יפגע במרקם היחסים. ברור שזה קיצוניים. החיים כאן ימשיכו".
Read this article in English