שתף קטע נבחר

 

12 שנה למלחמה: שיחות שלום ארה"ב-טליבאן

הודעה דרמטית מארה"ב ומאפגניסטן: יותר מעשור אחרי שהחלה המלחמה בין הכוחות הזרים וממשלת אפגניסטן לארגוני הטרור האיסלאמיים, ייפגשו בשבוע הבא נציגים מארה"ב, אפגניסטן והטליבאן לשיחות שלום בקטאר. אובמה: "זה יהיה קשה וארוך"

מהלך דיפלומטי דרמטי, בתקווה לפתרון היסטורי למלחמת ההתשה האפגנית: גורמים אמריקנים רשמיים הודיעו הערב (יום ג') כי נציגים אמריקנים ייפגשו בשבוע הבא בדוחא, בירת קטאר, עם נציגים רשמיים של ארגון הטליבאן האפגני הקיצוני, לשיחות שמטרתן להשיג הסכם שלום שישיב את השקט למדינה. השיחות הללו באות אחרי 12 שנה של לחימה בין ארה"ב למורדים באפגניסטן, מלחמה שהחלה בעקבות פיגועי 11 בספטמבר של אל-קאעידה בארה"ב.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

הגורמים האמריקנים, שזהותם לא נמסרה אך צוטטו בכל סוכנויות הידיעות, הזהירו כי התהליך צפוי להיות ארוך. הם אמרו כי הטליבאן עצמו יפרסם מאוחר יותר היום הודעה שבה יביע התנגדות לשימוש באדמת אפגניסטן לצורך התקפות על מדינות אחרות ותמיכה בתהליך השלום האפגני.

 

לוחמי טליבאן בפקיסטן, התנועה האחות. רמיסת זכויות אדם (צילום: AP) (צילום: AP)
לוחמי טליבאן בפקיסטן, התנועה האחות. רמיסת זכויות אדם(צילום: AP)
 

אותם גורמים אמרו גם כי ארה"ב תתעקש שהטליבאן ינתק את קשריו עם אל-קאעידה, ישים קץ לאלימות ויקבל את החוקה האפגנית, כולל הסעיפים בה המגנים על זכויות הנשים והמיעוטים. הטליבאן ידוע בפרשנות הקיצונית שלו את ההלכה האיסלאמית, ובשנות שלטונו באפגניסטן בשנים 1996-2001 דיכא באכזריות זכויות אדם. גם בשנים שעברו מאז הוא היה אחראי לאין ספור התקפות נגד אזרחים ונשים שהתנהלותם לא עלו בקנה אחד עם אמונותיו.

 

"זהו רק צעד ראשון בתהליך, והדרך תהיה ארוכה", אמר אחד הגורמים האמריקנים. הפגישה הרשמית הראשונה של נציגים מארה"ב ומהטליבאן מתוכננת להיערך בשבוע הבא בדוחא. שיחות שלום רשמיות בין ממשלת אפגניסטן לבין הטליבאן צפויות להיפתח כמה ימים לאחר מכן.

 

אנשי טליבאן מוציאים להורג באפגניסטן אישה שהואשמה בניאוף (צילום: AFP PHOTO / Parwan Provincial Government) (צילום: AFP PHOTO / Parwan Provincial Government)
אנשי טליבאן מוציאים להורג באפגניסטן אישה שהואשמה בניאוף(צילום: AFP PHOTO / Parwan Provincial Government)

 

גורמים אמריקנים רשמיים אמרו כי רמת האמון בין ממשלת אפגניסטן בראשותו של חמיד קרזאי לבין אנשי הטליבאן נמוכה, וביקשו להפחית ציפיות בנוגע לאפשרות שהשיחות יובילו במהרה לשלום. אחד הגורמים האלה אמר כי השיחות הללו עשויות להימשך שנים ארוכות. הגורמים אמרו כי המטרה היא שאפגניסטן, שארה"ב והכוחות הזרים ייסוגו ממנה סופית בשנה הבאה, לא תישאר קרקע פורייה לטרור, ולנצח את אל-קאעידה.

 

מצדו של הטליבאן תשתתף בשיחות משלחתו הפוליטית, באישורו של מנהיג הטליבאן מולה מוחמד עומר. המשלחת תייצג גם את רשת הטרור "חקאני" המשתייכת לאל-קאעידה, והנחשבת לאויב המר ביותר של ארה"ב באפגניסטן. לפי הדיווחים, על סדר היום של השיחות צפויה לעמוד גם סוגיית חילופי האסירים. ארה"ב תדרוש להשיב לידיה בריא ושלם את החייל בו ברגדל, שנחטף על-ידי הטליבאן ביוני 2009 ומאז מוחזק על-ידי הארגון בצפון-מערב פקיסטן, בסמוך לגבול עם אפגניסטן.

 

בארה"ב מנמיכים ציפיות. אנשי טליבאן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בארה"ב מנמיכים ציפיות. אנשי טליבאן(צילום: EPA)

 

זמן קצר אחרי ההודעה על פתיחת השיחות בין ארה"ב לטליבאן אמר נשיא ארה"ב, ברק אובמה, כי פתיחת הלשכה הפוליטית של טליבאן

בקטאר, שם ייערכו השיחות בין הצדדים, היא צעד ראשון בדרך לפיוס בין הארגון האיסלאמי לבין ממשלת אפגניסטן. עם זאת, גם הוא הדגיש שהתהליך לא יהיה מהיר או קל, וחזה כי לאורך הדרך יתגלעו בו מכשולים.

 

אובמה אמר כי על הטליבאן עדיין חלה החובה לגנות את אל-קאעידה, ושיבח את נשיא אפגניסטן חמיד קרזאי על שנקט צעד אמיץ בכך שהסכים לשלוח נציגים לקטאר כדי לדון עם טליבאן באפשרות להגיע לשלום. אובמה אמר את הדברים בתום פגישה עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד במהלך פסגת מדינות ה-G8 בצפון-אירלנד. גם ראש ממשלת אנגליה, דיוויד קמרון, הצהיר בעקבות ההודעה כי ארה"ב עושה את הדבר הנכון בהחלטתה לדבר עם הטליבאן.

 

פרסום הידיעה על שיחות השלום בא בסופו של יום שבו העבירו האמריקנים את האחריות הצבאית על אפגניסטן לידי הצבא האפגני, בטקס שהתנהל בקאבול. עם זאת, כוחות אמריקנים וכוחות נאט"ו יישארו כאמור במדינה עד לשנה הבאה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנשי טליבאן באפגניסטן. גם קרזאי נרתם למהלך
צילום: AP
החייל האמריקני החטוף בו ברגדאל
צילום: AFP
מומלצים