הקטר הקטארי נעצר: חגיגת ההשקעות מסתיימת
קטאר שפכה מיליארדים על מימון המהפכות בעולם הערבי, כמו על מסע רכישות חובק עולם של מותגים כמו פולקסוואגן ומועדון הכדורגל פריז סן ז'רמן. המשבר באזור האירו והירידה במחירי הגז והנפט צפויים בקרוב להפוך את השגשוג לגירעון
בשנים האחרונות התרגלנו לשמוע על עלייתה המטאורית של קטאר בתחום הפוליטי והכלכלי. מיליארדי הדולרים שהושגו ממכירת הגז הטבעי תורגמו בשנים האחרונות למסע השקעות (ויש כאלה שיאמרו פזרנות) חובק עולם. עם ההשתלטות על מותגים בינלאומיים נראה היה כי גם התיאבון הפוליטי של שליטי המדינה הזעירה הזו במפרץ גבר.
- אמיר קטאר להנייה: אביא את בארסה לעזה
- הקטאר לא עוצר: היכונו ל"אל-ג'זירה אמריקה"
- לכתבות נוספות במדור של דורון פסקין
קטאר הפכה למממנת העיקרית של המהפכות בעולם הערבי כשמיליארדי דולר הושקעו בלוב (3 מיליארד לפי הדיווחים), בתוניסיה (מיליארד דולר), במצרים (3 מיליארד דולר) ובסוריה. לכך התלווה מסע תקשורתי עם אג'נדה ברורה של ערוץ אלג'זירה המשמש כזרוע התקשורתית של המשפחה השלטת, א-ת'אני.
חילופי גברא
אבל דומה כי החגיגה מסתיימת בקרוב. באחרונה, ישנם דיווחים על חילופי גברא הצפויים בקרוב בצמרת הפוליטית כשיורש העצר, הנסיך תמים (בן ה-33) בעל החינוך המערבי אמור להחליף את אביו, שיח' חמד שבאופן רשמי נמסר כי הוא "מותש" עקב מחלת הכליות ממנה הוא סובל. מקורות במפרץ מוסרים כי גורמים במערב, בעולם הערבי וכן בתוך המשפחה השלטת הביאו ל"מהפכה הלבנה" הזו לאור הזעם הגדול שיצרה מדיניותו המתריסה של השליט.
אבל מעבר לתמורות הפוליטיות נראה כי השגשוג הבלתי נגמר של קטאר מגיע לתחנתו הסופית. ממשלת קטאר הודתה באחרונה כי לפי הערכותיה הצמיחה של המשק השנה תסתכם ב-4.5% בלבד – שיעור הגידול הנמוך ביותר מזה עשור. גורמים בינלאומיים מעריכים כי שיעור הצמיחה יהיה קטן אף יותר – דבר המסמל את ההאטה במשק הקטארי. לפי הרשויות בדוחה, ההאטה בצמיחה נובעת מהמשבר באזור האירו והירידה במחירי הגז והנפט.
עננת המונדיאל
הקטארים, שהשתלטו בשנים האחרונות על מותגים מובילים ובכלל זה טיפאני, פולקסוואגן, הרודס ומועדון הכדורגל הצרפתי פריז סן ז'רמן, הגיעו ככל הנראה אל הקצה. כלכלנים צופים כי קצב ההשקעות הזה לא יוכל להימשך בשנים הקרובות והם אינם שוללים אף גירעון תקציבי בשנים הקרובות.
הצורך להפסיק את ההשקעות הראוותניות ואולי אף להתחיל למכור את חלקן נובע בעיקר מהנטל הכבד שמוטל על קטאר בעשר השנים הקרובות – אירוח מונדיאל 2022. לפי מיטב ההערכות, קטאר תצטרך להשקיע לפחות כ-200 מיליארד דולר לפיתוח תשתיות לקראת האירוע העולמי הזה. מדובר בהקמת תשתית כבישים, קווי רכבת, אצטדיונים מתקדמים, בתי מלון ועוד.
נכון להיום, מצב של קטאר עדיין יציב. אזרחי המדינה נהנים מההכנסה הגבוהה ביותר בעולם לנפש (עם תוצר מקומי גולמי של כ-180 מיליארד דולר), אולם הבנקאים כבר רואים את הימים הפחות מרשימים. מומחי סיטיבנק צופים כי קטאר תעבור לגירעון תקציבי כבר במהלך 2015 בעוד קרן המטבע הבינלאומית צופה את הגרעון בשנת 2017. בקטאר צריכים להפנים כי חגיגת ההשקעות הסתיימה.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il