בדרך לצלחת: אפרוחים חיים מושלכים לאשפה
במשך חודשים ניהלו פעילים מעקב אחר המתרחש במדגרת נורדיה בשרון. ארז ארליכמן התלווה למבצע חילוץ של אפרוחים ממכולת האשפה. המדגרה: "פעם ראשונה שיש מקרה שכזה". ארגונים למען בע"ח: "זה גיהנום. דורשים חקירה פלילית"
שתיים לפנות בוקר. כניסה למושב נורדיה בשרון. אני ממתין במפרץ חנייה, בוהה במחסום הכפול בכביש הכניסה הראשי למושב.
הבטן שלי מקרקרת מרוב מתח ואדרנלין. רק לפני זמן קצר התקשר אלי יונתן שפיגל, היועץ המשפטי של עמותת "תנו לחיות לחיות" וגירד אותי מחלומות הלילה.
"קום. יש אישור לאפרוחים באשפה", הוא אומר. "נסה להגיע הכי מהר שאפשר, אנחנו רוצים להיכנס פנימה".
היעד: מדגרת נורדיה הממוקמת במרכז היישוב הפסטורלי. על פי דיווחיו של יונתן וקבוצת פעילים למען בעלי חיים, הם ינסו לבדוק את תכולת מכולת אשפה הסמוכה למפעל, שאליה על פי החשד הושלכו לכאורה אפרוחים חיים בניגוד לחוק.
אזהרה: תמונות קשות לצפייה!
אני מגיע למושב. מצלמת הווידאו בכוננות במושב האחורי, כשאני מבחין לפתע בשתי דמויות שהולכות במהירות מהמושב ומתקרבות לעברי.
"אתה ארז מ-ynet?", שואלת אחת מהן, כשהיא נושאת עמה ארגז עמוס באפרוחים מצייצים. זו טל גלבוע מארגון " 269". מצטרפת אליה, יסמין (השם מלא שמור במערכת), פעילה למען בעלי חיים.
הן מגיעות אלי נסערות ומעט בהלם. אחת אוחזת בארגז קרטון עמוס באפרוחים צהבהבים חומים. ציוצים חלושים נשמעים מתחת לבד הדקיק בהם כוסו האפרוחים כדי לנסות לשמור על חום גופם.
פנס הרחוב מצליח להאיר עליהם ואני מבחין שהם מכוסים בשברי קליפות ביצים ומלוכלכים מנוזלים. יסמין מניחה את הארגז על המדרכה. טל נושאת עמה שקית ניילון שקופה וגדולה. מבט זריז חושף כי היא עמוסה בפגרי אפרוחים.
"לך תראה מה קורה בפנים. זוועה שם"
היא מניחה אותה על המדרכה סמוך למכונית שלי, פותחת אותה ומתחילה לנבור פנימה.
"זה עוד כלום מה שיש לי כאן, לך תראה מה קורה בפנים. זוועה שם", היא מסננת. בתוך השקית היא מצליחה למצוא אפרוחים שבתחילה מראים סימני חיים, אך היא מוותרת במהירות.
הטלפון הסלולרי מצלצל. אני ממשיך לצלם את האפרוחים ביד אחת ובשניה אוחז בטלפון. "המשטרה בדרך", מבשר יונתן. "חשוב שתיכנס כדי לתעד את מה שקורה כאן".
אין לי אפשרות להיכנס פנימה ואני ממשיך לצלם את טל ויסמין, בזמן שהן מנקות את האפרוחים ומנסות לחמם אותם. "אני לא מבינה איך הם שרדו בכלל. הגענו אליהם בדקה ה-90", היא אומרת.
"הלכתי בעקבות הציוצים"
"זו לא הפעם הראשונה שאני מבקרת במדגרה הזאת. אני עוקבת אחריה כבר מספר חודשים אחרי שקיבלנו מידע שהם זורקים לכאורה אפרוחים לפח, אפרוחים חיים".
לפני מספר חודשים טל הגיעה למדגרה, הממוקמת בתוך המושב אחרי שקיבלה מידע על חשד להתעללות בבעלי חיים והשלכת אפרוחים חיים לאשפה בניגוד לתקנות.
"הגענו כמה פעמים כדי לראות אם זה משהו סיסטמי, שחוזר על עצמו ואם הפשע המוסרי הזה ממשיך כל הזמן", מגלה גלבוע. הציוצים העמומים של האפרוחים לא נפסקים.
בביקור הקודם שלה היא מספרת כי מצאה את פח האשפה מלא בשברי קליפות ביצים, ביניהם גם עוברי אפרוחים בתהליכי בקיעה, אפרוחים חיים, מתים וגוססים.
"כשהגעתי בתחילה רק הקשבתי ולא הייתי פיזית במקום. הלכתי בעקבות הקולות והציוצים. פתחתי את הדלת ואתה נשאב אחורה, באמת לא מאמין שהדבר הזה קורה", היא מתוודה. "פשוט מפשפש בין הביצים, רואה אפרוחים רכים, קטנים, תמימים שפשוט נאבקים לנשום, הם נאבקים לטפס למעלה, וצריכים לדרוך אחד על השני. זה מזכיר מראות אחרים מהעבר. רע וקשה מאוד".
המחסום מתרומם, המשטרה נכנסת פנימה
דודו וסברינה, צמד שוטרים מתחנת שדות, מגיעים לטפל בתלונה. הניידת שלהם עוצרת בסמוך אלי והם מתבוננים בצמד הפעילות עם האפרוחים. אחרי מספר דקות וכמה טלפונים לגורמים המתאימים, מחסום המושב מתרומם, ניידת המשטרה מאיצה ואני דולק אחריה, שניה לפני שהמחסום יורד.
המושב מנומנם לחלוטין. אורות הניידת מפזרים את החשיכה והשוטרים נוסעים במהירות לעבר המפעל. אני עוצר בחנייה בסמוך לתחנת דלק קטנה ומוארת. מוציא את המצלמה ורץ אחרי הניידת. רעש מכונות ובוכנות מציף את האוויר, אבל דבר לא מכין אותי לקראת המראות במכולת האשפה הגדולה.
ליד הניידת, מונח על האדמה ארגז קרטון גדול. בתוכו אפרוחים רבים. חיים ומתפתלים.
קבוצת פעילים, חלקם חמושים בפנסים על הראש, כפפות גומי וחלקם בידיים חשופות, מתרוצצים אחוזי אמוק, זרועותיהם מלוכלכות בשברי ביצים. כשאני מתקרב למכולה, גל צחנה עז מכה בי. אני קופא במקום לרגע ואז ממשיך. הרגליים רוצות לברוח, אבל אני חייב להמשיך לצלם.
המכולה עמוסה לעייפה באלפי ביצים שבורות. בתוך בריכת הביצים והזוהמה במכולה, אוהד כהן, פעיל למען זכויות בעלי חיים, מוציא מתוכה, אפרוח מלוכלך, הוא מנקה אותו במהירות והאפרוח מגיב. כנפיים דקיקות נעות בתנועות קטנות. הוא מגיש את האפרוח לעמית זד, פעיל נוסף, שממהר להביאו לארגז האפרוחים שנאספו עד כה.
מעקב ממושך מתחילת השנה
עדי וינטר, מנהלת האגודה נגד ניסויים בבעלי חיים ואמנון קרן, פעיל באגודה נגד ניסויים בבעלי חיים, הגיעו באופן עצמאי בחודשים האחרונים כדי לבדוק האם במדגרייה משליכים אפרוחים חיים לאשפה יחד עם פסולת ושאריות ביצים.
קרן סיפר על המראות שראה בשעת לילה מאוחרת בחצר הסמוכה למדגריה. "לא נדרש מאתנו כל מאמץ כדי להגיע למקום. כשהגעתי לפח הצפרדע ראיתי שהוא מלא לגמרי בקליפות ביצים עד לגובה הפתחים – הקדמי והצדדיים. בנוסף ניתן היה לשמוע בבירור קולות ציוץ של אפרוחים רבים המצויים בין שברי הקליפות ואף קבורים מתחתם", הוא משחזר את המראות מאותו ערב.
"עדי הזיזה מעט את שברי הקליפות בשכבה העליונה של הפח והוציאה מביניהם אפרוח חי, רוטט ושברירי שצייץ והניע את רגליו. על האפרוח היו מעט שברי קליפות קטנים, אך הוא לא היה בתוך ביצה, אלא מוטל בין שברי קליפות ואפרוחים אחרים, חיים ומתים...האפרוח שחולץ מהפח היה אחד מתוך רבים שניכר שהיו בחיים. עדי שלפה אותו בשכבה העליונה של הפח ללא צורך בחיפוש רב, במו ידיה, במהלך שהות קצרה ביותר במקום".
שני השוטרים עוזבים את הניידת ומתקרבים יחד עם יונתן אל המכולה. הם מציצים בה. קשה להתרגל לריח ולרגע המחשבה מתרוצצת בניסיון לפענח מהיכן מגיעים הציוצים מתוך ערימת הביצים הגדולה.
השוטרים בוחנים את הנעשה במכולה. הם מחליטים לערוך תשאול של העובדים במקום. בינתיים, אפרוחים ממשיכים להתגלות חיים בין קליפות הביצים. אחד מוצא מתוך האשפה, חסר חיים ומונח בעדינות בצד.
"ראית מה קורה שם בפח?"
אין דיבורים רבים במהלך המבצע להוצאת האפרוחים. בעיקר שתיקה זועמת מצד הפעילים. יונתן הולך יחד עם השוטרים אל משרדי המפעל. השוטר דודו נוקש על החלון המסורג וקורא לאחד העובדים לפתוח את הדלת. בתחילה הוא מסרב, אך כנראה דודו מתעקש ומציג את עצמו. "משטרה, תפתח בבקשה את הדלת" והעובד מתרצה.
בתוך המשרד, מתפתח עימות קולני בין שפיגל לעובד. "ראית מה קורה שם בפח?", הוא שואל בכעס. "זה נראה לך נורמלי לזרוק לשם אפרוחים חיים?". העובד מבקש לא לצלם בטון כועס ונכנס פנימה עם השוטרים. יונתן נסוג, מאפשר לשוטרים לתשאל את העובד בלי הפרעה וחוזר לבדוק את מצב הפעילות בסמוך למכולה.
אחרי כמעט שעה של חיפושים, הפעילים מוותרים. עד כה חולצו עשרות אפרוחים והשוטרים מדרבנים אותנו לעזוב את המקום. עובד המדגרה, לבוש בבגדי עבודה לבנים, מגיע כדי לסגור את השער ועימות פורץ לפתע בינו לבין עדי וינטר, שכמעט מידרדר לאלימות.
השוטרים מתערבים וכל אחד הולך לדרכו. הם מלווים אותנו מחוץ למושב ובתחנת הדלק הממוקמת סמוך לכביש המהיר, האפרוחים ששרדו מכוסים בבד ומונחים על מכסה המנוע של אחת ממכוניות הפעילים כדי לנסות לחמם אותם בתנאי שדה.
"תופעה חובקת מדינה"
"מה שקרה היום זה לא מחזה חריג. כך פועלת תעשיית המזון מהחי, תעשיית הביצים ומה שנקרא תעשיית הפטמים - תרנגולות ואפרוחים שמיועדים למאכל", אומר יונתן.
"במדגרה כאן, לפי מיטב ידיעתי, כל האפרוחים שבוקעים מאוחר, טיפה פגומים, נראים חלשים ושאין להם ערך כלכלי, פשוט זרקו לפח. לפני שנתיים הורשעה "מדגרת רמית" בזכרון יעקב על אותה עבירה בדיוק של השלכת אפרוחים חיים לפח ומה שראינו כאן, זה שיחזור של העניין".
יונתן שפיגל שוחה בחומרים המשפטיים של העמותה כבר מספר שנים. הוא מספר כי נגד מדגרת "רמית" מזכרון הוגש כתב אישום שני לאחרונה.
"זו לא תופעה חד פעמית, זו תופעה חובקת מדינה", הוא מסביר. "חשוב להעביר את המסר כל עוד אנשים יממנו את התעשיות האלה, יצרכו מזון מהחי, התופעות האלה יהיו בכל מקום, הפגיעה המיותרת והאכזרית בבעלי חיים מתחרשת בחצרות האחוריות שלנו ללא הרף. אני מקווה שאנשים יראו את התמונות אלה ויחשבו פעמיים לפני שהם הולכים לקנות את האוכל שלהם. מאוד קל וכיף להציל חיים באמצעות מחשבה על מה שאתה בוחר לאכול ולקנות".
מבחינת טל גלבוע, שחוותה בתקופה האחרונה מפגש עם רשויות החוק בכל הנוגע לראשי הבקר והצאן שהונחו בכיכרות בתל-אביב וחולון, זה מאבק ארוך ובלתי מתפשר למען הפסקת ההתעללות בבעלי חיים בתעשיות המזון.
"הגיהנום נהיה רק אכזרי יותר"
"מהניסיון שלי בכלל בכל מה שקשור לתעשיית המזון מן החי ואני עוקבת אחרי משקים, לולים, חוות פיטום של עגלים ותרנגולים, נדמה לך שבכל פעם שאתה מגיע לכל מקום, גילית את הגיהנום ורק אז מגלה שהגיהנום נהיה רק אכזרי ומטורף יותר. אתה קולט את הסאדיזם במלוא מובן המילה".
יונתן מבחינתו, מציין כי גם הפתרון החוקי להרג האפרוחים בעזרת מכונה משוכללת שאמורה לגרוס את האפרוחים בזמן קצר, אינו הומאני כפי שמנסים להציגו במשרד החקלאות, במיוחד נוכח ההערכות של ארגונים למען בעלי חיים כי מדי יום נגרסים למוות אלפי אפרוחים שאין להם ערך כלכלי.
"מבחינה חוקית זה גם עצוב מאוד כי החוק מגן ומעגן פרקטיקות מאוד אכזריות כלפי בעלי החיים. אומנם זריקה שלהם כך חיים לפח לגסוס בתוך הפח היא עבירה לכאורה על חוק צער בעל חיים, אבל למעשה משרד החקלאות הוא מי שמגן על ההתעללות במשקי החי בישראל. בישראל משתמשים במגרסות, כמו המגרסות המשרדיות, כדי לגרוס אותם בעודם בחיים. לדעתנו זו פרקטיקה לא פחות אכזרית אך לטענת משרד החקלאות היא חוקית בניגוד למה שראינו כאן".
בחמש לפנות בוקר החבורה מתפזרת, מותשת, אך ראשית יש למצוא פיתרון לשיכון האפרוחים. בעלי הכנף נלקחים לשיקום וטיפול בבתים של פעילים למען בעלי חיים, בתקווה כי ישרדו את הלילה.
יונתן מקווה כי הפעם חקירה של המשטרה ומשרד החקלאות תסתכם בעונשים מהותיים כלפי המדגרה ולא מהסס לציין כי הוא "מקווה שיוטלו עונשים אישיים כלפי מנהלי המקום. משרד החקלאות והעומדים יתנו את הדין על מה שקורה במשקי החי בישראל".
בימים האחרונים העידו כל הפעילים שלקחו חלק במבצע איסוף האפרוחים בפני חוקרים משטרתיים.
יונתן אף הגיש תלונה לסנ"צ משה כהן, מפקד תחנת שדות ורס"ב אהוד אקוע, רכז החקירות בתחנה בנוגע להשלכת אפרוחים חיים במדגרת נורדיה ופנה גם למנהל השרותים הווטרינרים במשרד החקלאות, נדב גלאון בבקשה דחופה לבצע בדיקה במדגרה.
בתלונתו במשטרה ציין יונתן כי "מסתבר לכאורה כי המדגרה נוהגת באופן שיטתי וקבוע להשליך מדי שבוע מאות אפרוחים חיים לפח הזבל. האפרוחים גוססים בפח במשך שעות. מעשים אלו מהווים התעללות בבעלי חיים, עבירה פלילית חמורה על פי סעיף 2(א) לחוק צער בעלי חיים...
במקרה דנן מדובר בהתעללות באלפים רבים של בעלי חיים", כתב שפיגל בתלונתו בה פירט את התיעודים של השלכת אפרוחים חיים לכאורה על ידי עובדי המדגרה וביקש מהמשטרה לפתוח בחקירה פלילית בנושא.
"הרעש, הריח והציוצים לא יצאו לי מהראש"
רונן סלומון, פעיל למען בעלי חיים, עבד עד לאחרונה במרפאה וטרינרית לה סיפק שרותי לכידה של חתולי רחוב ברחבי הארץ, במטרה לסרסם ולעקרם, ולהשיבם בחזרה לרחוב.
לדבריו, לפני מספר חודשים הוא הגיע למושב נורדיה כדי ללכוד חתולים לעיקור וסירוס. "תושבים המליצו לי להגיע לאזור התעשייה כי יש שם פח גדול אליו מגיעים הרבה חתולים", הוא מספר בראיון טלפוני ל-ynet. "כשהגעתי לשם, היה ריח של צחנת מוות באוויר. ריח כזה בחיים לא הרחת, אולי במשרפות בשואה. ריח בלתי נסבל".
לדבריו, הפועלים במפעל הבחינו בו מסתובב בסמוך לפח בניסיונותיו לאתר חתולים."הסברתי להם מה אני עושה ואחד אמר לי לחכות כי עוד מעט תהיה במדגרה בקיעה גדולה של כל האפרוחים ועוד מעט הם יכניסו אותם לפח, אז כל החתולים של המושב יגיעו לאכול וללכוד אותם", הוא מתאר.
"הם משכו את המכולה לתוך המדגרה וסגרו את הדלת כדי שלא יראו מה קורה בחוץ. נכנסתי איתם לתוך המדגרה וראיתי שם פס ייצור ומסוע שהוביל ארגזים עם שברי ביצים, אפרוחים מתים והמון המון אפרוחים לתוך המכולה. הם זרקו בכמויות. אני מסתכל ומזעזע עמוקות. אפרוחים חיים הולכים בתוך המכולה עד שנזרקת עליהם עוד קבוצה".
סלומון, תושב רעננה, מספר כי אחד העובדים תיאר בפניו מדוע משליכים את האפרוחים לפח. "לחלק יש חור בבטן, לאחר יש רגל שבורה, מקור מעוות, אחרים לא בקעו או שבקעו מעוותים. זה חוסר אונים מזעזע. הרעש, הריח ומיליארדי הציוצים לא יצאו ממני בחיים. הלכתי משם הביתה, מזועזע.
לא יכולתי לעבוד יותר. אתה עומד שם בתחושה של חוסר אונים. מה אני יכול לעשות? לאן לקחת אותם? אף בן אדם לא יכול לעמוד לראות את זה. זה שבר אותי. הרעש והחיים לא יצאו לי מהראש גם בעוד 30 שנה. זה פשוט מזעזע. מחנה מוות". גם סלומון הגיש את עדותו השבוע במשטרה.
המתת אפרוחים: מותרת באמצעות מכונה בלבד
מבדיקת ynet עולה כי באוגוסט אשתקד שלחו ד"ר דגנית בן דב, הממונה לפי חוק צער בעלי חיים וד"ר שגית נגר, רופאה וטרינרית ממשלית במעבדה הדרומית לבריאות העוף, תזכורת למדגרות ברחבי הארץ תחת הכותרת "הנחיות מחייבות להפעלת מכונה להממת אפרוחים והשמדת ביצי דגירה במדגריות".
במכתב ציינו השתיים כי בכוונת המשרד להתקין תקנות בנושא המתת אפרוחים במדגרות, כפי שפורסם בטיוטת התקנות באתר משרד החקלאות ב-2011.
השתיים פרסמו הנחיות ברורות בכל הנוגע להמתת אפרוחים והדגישו כי יש להשתמש "במכונה שאושרה על ידי רופא וטרינר ממשלתי...בעלת להבים, זיזים או בליטות המסתובבים במהירות גבוהה...גורמת למוות מיידי של אפרוח או עובר של אפרוח המצוי בביצת דגירה (תוך פחות משנייה אחת) ומועד המתת אפרוחים והשמדת ביצי דגירה לא יעלה על 15 דקות מתום תהליך המיון", כתבו השתיים.
"לא יומתו אפרוחים ולא יושמדו ביצי דגירה במדגריות אלא באמצעות מכונה. לא תותר המתה באמצעות גז או כל אמצעי אחר, אלא באישור רופא וטרינר ממשלתי והממונה לפי חוק צער בעלי חיים" והזהירו כי חידוש רישיון מדגרה יותנה ברכישת והפעלת מכונה על פי התקן הנדרש".
תגובת המדגרה: "פעם ראשונה שיש מקרה שכזה"
ynet פנה במהלך השבוע אל משרדי הנהלת "מדגרות נורדיה – אגודה שיתופית חקלאית" בבקשה לתגובה. גורם שהציג עצמו כאחד המנהלים במדגרת נורדיה, סירב למסור את שמו, אך בחר להכתיב את תגובתו ל-ynet באמצעות שיחה טלפונית, בה התייחס לטענות הפעילים למען בעלי חיים ולשאלות ynet.
"לצערי, העימות שנוצר בין העובד ואחת הפעילים היה מיותר, העימות נוצר בעקבות הסגת גבול של הפעילים, מיותר לכל דעת. בכתבה כתוב שזהו לא מקרה ראשון, זה לא נכון. פעם ראשונה שיש מקרה כזה שאני שומע עליו. לעניין עצמו, לאור הטענות של הפעילים למען בעלי חיים ובתור אחד שמגדל בעצמו בעלי חיים, נתנו הוראות לבדוק על מנת לשפר את כל הטעון שיפור. מעריך שתוך לא יותר מ-30 יום, צריך להיות משופר".
לשאלת ynet באם אכן זורקים אפרוחים חיים לאשפה, השיב גורם בהנהלת מדגרה נורדיה כי "לא זורקים. מה שקרה שם, לפי הדיווח שקיבלתי - הגיעו לשם ביצים עם ניקור שלא בקעו. גם בטבע שתרנגולת דוגרת על ביצים, חלק לא בוקעות, למרות שמתבצע ניקור ואז מה שקורה - האפרוח בפנים מת. כנראה שמדובר במצב כזה", אמר והבהיר כי אירוע שכזה "גם הוא לא צריך לקרות. יש הנחיה שהדברים האלה לא צריכים להגיע לאשפה ולהיגרס. וכל מה שצריך להיות טעון שיפור, יטופל".
משרד החקלאות: החקירה טרם הושלמה
הממצאים שתועדו על ידי ynet הועברו אתמול (ה') למשרד החקלאות לבדיקה. במשרד התייחסו לסוגיית המתת אפרוחים לכאורה בניגוד לתקנות ומסרו בתגובה כי "בתחילת השבוע, טרם פניית ynet, משרד החקלאות קיבל מידע על התנהלות לא תקינה, לכאורה, במדרגה המדוברת. בעקבות המידע המודיעיני פתחה יחידת האכיפה והחקירות (פיצו"ח) של המשרד בחקירה, במסגרתה נבדקים הליכי העבודה במקום.
אחד העובדים במקום כבר תוחקר. החקירה טרם הושלמה. עם סיומה, יועבר החומר למחלקה המשפטית להמשך הליכים משפטיים. משרד החקלאות יעשה גם שימוש בחומר שהעביר אליו ynet, שיוכל להוות ראייה נוספת בתיק".
במשרד ציינו כי רק לאחרונה הגישו כתב אישום בבית משפט השלום בחיפה נגד מדגרת "רמית" הפועלת בזיכרון יעקב ונגד מנהל המדגרה בגין התעללות באפרוחים בניגוד לחוק צער בעלי חיים.
במשרד מדגישים כי מדובר "בכתב אישום שני שמוגש נגד אותה מדגרה בגין אותה עבירה. בכתב האישום הקודם, שהוגש בשנת 2011, הרשיע אותו בית המשפט את המדגרה וגזר עליה (בינואר 2012) קנס בגובה של 60,000 ₪, וכן התחייבות על סך 60,000 ₪ נוספים שלא לבצע שוב את העבירה שהורשע בה, או עבירה דומה".
"בכדי למזער ככל האפשר את סבלם של האפרוחים הזכרים, פותחו בעולם מתקנים שונים ושיטות להמתה מהירה, הממזערות את הסבל ככל שניתן. הממונה על פי חוק צער בעלי חיים בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות הפיצה, עוד בשנת 2007, חוזר לכל המדגרות הפעילות ובין השאר גם למדגרה זו, שבו פורטו הדרכים המותרות להמתת אפרוחים ואשר נבחנו ונמצאו כגורמות לאפרוחים סבל מזערי.
מנהל השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר הורה למנהלי המדגרות לפעול להמתת האפרוחים אך ורק באחת מהדרכים המותרות והמאושרות, כמקובל בעולם המערבי.
משרד החקלאות ופיתוח הכפר קורא לציבור כי במידה וידוע על מקרים מסוג זה, יש ליידע את הממונה על פי חוק צער בעלי חיים במשרד החקלאות, ד"ר דגנית בן דב, תוך העברת כל המידע הקיים בידי הפונה באמצעות אתר האינטרנט של המשרד".
בית מוגן: "אולי עשרה ישרדו"
בינתיים, בביתה של מריה הופ, פעילה למען בעלי חיים מאזור המרכז, חלק מהאפרוחים שחולצו בתחילת השבוע, מתאוששים בהצלחה.
"הבאתי 23 אפרוחים הביתה וארבעה מתו באותו הלילה", היא אומרת ל-ynet. "מאז נותרתי רק עם 13 אפרוחים ואני מעריכה שאולי עשרה מהם ישרדו, כי השאר במצב די קשה.
מי שחזק כבר אוכל לבד ובכוחות עצמו. את החלשים אני מאכילה באמצעות תערובת של חלב צמחי ואבקה וכולם ישנים בקופסה עם בקבוקים חמים כדי לשמור על חום גופם".
בגינה בביתה היא מוציאה את האפרוחים לטיול קצר. "חלק מהם כבר צדים נמלים לבד וזה מרגש לראות אותם מתגברים אחרי כל מה שעברו".
ליצירת קשר עם ארז ארליכמן erez-er@ynet.co.il