שתף קטע נבחר
 

הערב הירח ייראה גדול במיוחד

זריחת הירח המלא היא תמיד מראה מרשים, אולם הערב הוא יהיה מרשים יותר בגלל העובדה שבעת שהירח מלא, הוא גם מצוי בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ

הביטו הערב לירח, הוא יהיה גדול במיוחד. הירח מצוי במילואו כאשר כדור הארץ מצוי בינו לבין השמש המאירה אותו. אז, נראה לעיננו הירח כשהוא מלא – כעיגול שלם. כאשר הירח בתחילת החודש או בסופו, אנו רואים גם חלק מפניו המוסתרות מהשמש (הוא מצוי כמעט ביננו לבין השמש) ואז אנו רואים רק חלק קטן מפניו המוארות הנגלות לעיננו כחרמש.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

סופר ירח

מלבד זאת, הירח גם מקיף את כדור הארץ במסלול אליפטי, במרחק ממוצע של כ-380 אלף ק"מ. היום, בעת שהירח מלא, הוא יהיה במרחק של כ-357 אלף ק"מ מכדור הארץ. אולם, גם מסלולו של הירח סביב כדור הארץ אינו קבוע. כתוצאה מכך מרחק הירח מכדור הארץ כאשר הוא מצוי בנקודה הקרובה ביותר אליו במסלולו אינו קבוע; כאשר הירח מצוי בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ מרחקו יכול לנוע בין 356 ל-370 אלף ק"מ, ולכן היום הירח מצוי גם בקרבה יחסית גם ביחס ליתר הפעמים בהם הוא מצוי בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ.

 

צירוף שתי התופעות – הירח המלא והימצאותו בנקודה הקרובה ביותר לכדור הארץ מובילות למצב הקרוי – supermoon. אז, הירח נראה גדול בכ-14% מהממוצע ועצמת אורו (בגלל קרבתו היתרה כשהוא מלא) תהיה גדולה בכ-30% מהממוצע. גם כשהירח יהיה בנקודה הגבוהה ביותר במסלולו – בחצות הלילה, הוא ייראה בוהק וגדול מהרגיל.

 

אולם, לשתי תופעות אלה מתלווה גם אשלייה אופטית – כאשר הירח זורח הוא נראה גדול יותר מכפי שהוא באמת. זאת כיוון שבעת הזריחה העין משווה את גודלו לעצמים באופק. אפקט זה מעצים את התופעה. לאחר כמה שעות, כשהירח עולה גבוה לרום השמים, הוא נראה "קטן" יותר. כאמור, זו אשליה אופטית בלבד.

 

מהיכן ומתי לצפות

ובכן, הירח המלא זורח במזרח בד בבד עם שקיעת השמש. לקראת השעה 8 בערב ישנו יתרון לצפייה בו מבעד לטלסקופ או המשקפת. הירח המלא גם פונה בדיוק לשמש ולכן אין עליו משחקי אור וצל שהם המעצימים את החוויה בהתבוננות מבעד לטלסקופ. לכן, מי שמבקש לצלם את הירח הזורח, כדאי שיבחר את הרקע המתאים לצילום – מבנה מעניין, עץ, גשר או כל "תפאורה" אחרת. הירח היום מצוי בקבוצת קשת וכיוון הזריחה הוא דרום מזרח. רצוי להתכונן כחצי שעה קודם לזריחתו ולבחור נקודה ממנה האופק המזרחי והדרום מזרחי אינם מוסתרים.

 

כך זה ייראה:

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וכן מפת כוכבים מסתובבת להורדה ואת ספר השנה האסטרונומי לשנת 2013, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2013 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים